Vyměňme Nečase. Znechucení členové ODS chtějí mimořádný kongres

16.11.2012 16:55

Královéhradecká ODS před kongresem Petru Nečasovi i všem straníkům vyslala jasný signál. Nutnost změny na postu předsedy a nekompromisní návrat k původním idejím a kořenům. Jak to podle nich dopadlo nyní s odstupem času ParlamentnímListům.cz sdělují Petr Štěpánek a Jiří Tůma.

Vyměňme Nečase. Znechucení členové ODS chtějí mimořádný kongres
Foto: Hans Štembera
Popisek: Petr Nečas

„V posledních době stále více cítíme, že zásadní ideje, k nimž se hlásíme a na nichž stojí konzervativní pravicová politika, stále více mizí pod tlakem zájmových skupin, mediokratů a silných jednotlivců, kteří v ní šíří vir klientelismu,“ psali před volbami královéhradečtí občanští demokraté v otevřeném dopise.

Volání po restartu ODS, návratu ke kořenům a změně ve vedení však podle některých z nich kongres naprosto nevyslyšel. „Z tohoto hlediska mě kongres zklamal tím, že nenašel cestu ke změnám. Došlo k potvrzení pana Nečase jako předsedy a ve většině místopředsednických funkcí také nejsou nové tváře a strana se naopak tvrdě distancovala od takzvaných rebelů nebo jejích příznivců, kteří chtěli změnu. My jsme za oblast Rychnovska změnu chtěli také a hlásíme se k tomu,“ řekl redakci ParlamentníchListů.cz Jiří Tůma, šéf oblastní rady ODS v Rychnově nad Kněžnou.

Změna musí nastat rychle, jinak…

„Změna k původním kořenům ještě nastat může, třeba kdyby se svolal mimořádný kongres na jaře, když by se vidělo, že strana pouze dál a dál ztrácí a nestojí na vlastních nohách. Příští řádný kongres bude až za dva roky a mně to připadá pozdě. Měl by se konat mimořádný kongres, který buď potvrdí tuto současnou cestu, což se může stát, anebo naopak říci, že je nutné vrátit se zpátky a navolit nové vedení,“ je přesvědčen Tůma.

Někteří účastníci kongresu si v médiích postěžovali, že většina zásadních věcí byla neoficiálně projednána a domluvena během nočních zákulisních setkání. To potvrzuje i Jiří Tůma.

„Ano, kuloární jednání skutečně vedla k tomu, aby se převolilo vedení do stejných pozic, kde už bylo. Ta vnitrostranická opozice na kongresu ukázala velkou sílu a naopak Petr Nečas dostal jen 59 procent hlasů, což vůbec není velké číslo. Patřím mezi ty, kteří volají k tomu, aby se skutečně něco událo, například mimořádný kongres v příštím roce,“ navrhuje.

Obdiv Tluchořovi a spol.

Sám se pak podivuje nad překvapivou rezignací tří poslaneckých „rebelů“ v čele s Petrem Tluchořem. „Jejich rozhodnutí si moc vážím, neboť vlastně za existence svobodného parlamentu to u nás dosud neudělal nikdo, aby se vzdal svého mandátu ve prospěch myšlenky, s kterou sice nesouhlasí, ale aby vláda mohla fungovat dál,“ chválí šéf rychnovské oblasti ODS.

„Oni tím dostáli slova, když řekli, že budou ODS dál podporovat, zůstanou v ní, ale díky tomu, co garantovali svým voličům, vzdali se mandátu. Tento krok se na kongresu debatoval také, ale já jsem tomu tehdy nevěřil,“ komentuje pro server ParlamentníchListů.cz.

Ten vyslovuje i přesvědčení, že na ně byl vyvíjen velký tlak. „Nicméně na mnoho politiků je velký tlak a přesto se mandátu nevzdají, třeba Radek John, David Rath a další,“ dodal Jiří Tůma.

Nečas mluvil stejně, jako minule. Žádná změna

K Petru Nečasovi byl velmi kritický i jeden ze zakladatelů ODS a dnešní místopředseda regionálního sdružení v Královéhradeckém kraji Petr Štěpánek. Žádné iluze si nedělá ani po kongresu. „Zazněly tam dva vynikající projevy. Jeden z nich přednesl Petr Nečas. Mám k němu ovšem dvě, myslím, docela zásadní připomínky,“ říká ParlamentnímListům.cz.

„Podobný projev Nečas pronesl již před dvěma a půl roky, když byl zvolen předsedou ODS poprvé, takže se ptám, proč všechno to, co slibuje teď, jak bude vstřícný, jak bude naslouchat, jak bude spolupracovat, jak bude komunikovat atd., nedělal již v předchozích dvou a půl letech. Z toho vyplývá druhá připomínka, totiž, jak jsou jeho slova asi věrohodná. Politika je tvrdý byznys, obvykle nedává pro nic za nic druhé příležitosti. Tu první Petr Nečas již propásl,“ míní Štěpánek.

Kuberovi všichni tleskají. Tím to ale končí

Přestože podle mnohých pozorovatelů i členů strany kongres žádnou změnu nepřinesl, slova o restartu, novém začátku a návratu ke kořenům tam zaznívala poměrně často. „Existuje takové hezké staré české moudro, tuším od Karla Havlíčka Borovského: Kéž by nám Pán Bůh to vlastenčení z huby do rukou vraziti ráčil. Nahraďme slovo vlastenčení slůvkem restart a jsme u problému ODS,“ analyzuje.

Současná diagnóza občanských demokratů, jak ji v projevu přednesl senátor Jaroslav Kubera je podle Petra Štěpánka přesná. „Tragedií ovšem je, že mu všichni zatleskají a poplácají ho po ramenou, a pak stejně všechno jede dál ve starých kolejích, protože potřebné změny stanov a další věci hlasovací mašinerií neprojdou. Jak může efektivně pracovat stát, respektive vláda, když efektivně a úsporně nepracuje ani sama ODS?“ ptá se.

„Druhý skvělý projev na kongresu přednesl Mirek Topolánek. V zásadě se k němu dá poznamenat to samé, co k projevu Nečasovu. Pro Topolánka je ovšem polehčující okolností, že on už, na rozdíl od Nečase, není tím, kdo nese za ODS největší zodpovědnost,“ uzavřel v hodnocení pro ParlamentníListy.cz místopředseda ODS na Královéhradecku Petr Štěpánek.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radim Panenka

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

14:01 Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

Nejsou banány a jejich cena roste. V plzeňském supermarketu došla leckterým Čechům slova, případně v…