Vysloužil (VV): Zákazníci upozornili na možné porušení zákona mobilním operátorem

19.02.2012 21:36

V souvislosti s mou snahou poodhalit zákulisí českého telekomunikačního trhu se na mě obrátili pánové Adam Wojnar a Radim Hasalík s podezřením, že jeden ze tří operátorů porušil zákon.

Vysloužil (VV): Zákazníci upozornili na možné porušení zákona mobilním operátorem
Foto: Archiv
Popisek: Poslanec Radim Vysloužil

Podle jejich zjištění telekomunikační operátor změnil ke dni 15. 2. 2012 velikost přenášených dat u balíčků jednorázového připojení k internetu. Změna se týká všech zákazníků, kteří vlastní USB modemy od Telefónica O2 a současně si svůj účet dobíjí.

Firma výrazně zhoršila kvalitu poskytované služby tím, že snížila objem přenesených dat z 500 MB na 100 MB. Přitom ponechala cenu kreditních balíčků beze změn. Společnost o změně zákazníky neinformovala SMS a ani výrazně pomocí webové stránky, která se zobrazuje po připojení uživatele. Zákazníci se tak o změně mohli dozvědět pouze pokud se o danou problematiku aktivně zajímali. Anebo náhodou.

Podle popsaných indicií považuji toto skutečně za porušení zákona. Pánové Adam Wojnar a Radim Hasalík nečekali a hned vyzvali Českou obchodní inspekci a Český telekomunikační úřad k přezkoumání tohoto případu. Očekávám, že oslovené úřady budou v co nejkratším čase opravdu jednat. Jak to, že zákazník dostává za stejnou cenu službu v menším rozsahu? Jde jednoznačně o důsledek stavu, na který už nějakou dobu upozorňuji, a sice o oligopolní postavení tří mobilních operátorů na našem trhu. Místo toho, aby koncový zákazník dostával lepší a lepší služby, je v důsledku nedostatečného tržního prostředí stále opakovaně poškozován.

V této souvislosti připomínám, že by se situace mohla v krátké době změnit. Šanci by zákazníkům dala aukce kmitočtů, která by mohla přinést na tuzemský trh nového čtvrtého mobilního operátora. Jsem si jist, že by tento nový operátor  udělal průvan v současných službách a cenách. Obávám se ale, že aukce, kterou připravuje Český telekomunikační úřad, tyto naděje nesplní. Z dostupných podkladů vyplývá, že kmitočty si rozeberou současní operátoři a současný stav na trhu mobilních služeb bude zakonzervován na dalších 15 let. Aukce je klíčem ke zvýšení konkurenčního prostředí na mobilním trhu. Je proto dobře, že se ozývají i občané, zákazníci stávajících operátorů, s jejichž pomocí může být tato aukce pod drobnohledem nejen odborníků, ale také celé společnosti.

Radim Vysloužil, poslanec Parlamentu ČR za Věci veřejné

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Veciverejne.cz

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

14:01 Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

Nejsou banány a jejich cena roste. V plzeňském supermarketu došla leckterým Čechům slova, případně v…