Výzkum prokázal dobré povědomí Litoměřičanů o fair trade

15.03.2013 7:27

Polovina obyvatel Litoměřic, přičemž jde hlavně o velmi mladé lidi, zná výraz fair trade.

Výzkum prokázal dobré povědomí Litoměřičanů o fair trade
Foto: litomerice.cz
Popisek: Litoměřice

Vyplynulo to z průzkumu probíhajícího v lednu a v únoru v Litoměřicích, které byly společně se Vsetínem prvním městem v České republice, jež získaly status Fairtradové město. Výsledky průzkumu byly členům Řídící skupiny pro fair trade v Litoměřicích a pozvaným hostům prezentovány v zasedací síni městského úřadu v závěru minulého týdne.

„Dosažených 52 procent lze považovat za velmi dobrý výsledek,“ uvedl Tomáš Kravka z agentury MindBridge Consulting, která výzkum zpracovávala. Ukázalo se, že kampaň byla správně cílena na základní a střední školy, přičemž mladí lidé přenášeli své poznatky a zkušenosti dále do rodin, mezi své přátele. Za jednoznačně nejvýznamnější zdroj informací označili převážně starší respondenti Radniční zpravodaj, vydávaný městem. Žáci a studenti zase udávali, že čerpají informace hlavně ze školy, z akcí organizovaných městem nebo z internetu.

Daleko nižší je však již povědomí o samotném obsahu výrazu fair trade. 31 procent respondentů se na dotaz, co znamená, omezilo na pouhý překlad – spravedlivý obchod. O tři procenta lidí méně uvedlo, že někdy zakoupilo fairtradový výrobek. Téměř vždy tomu tak bylo v Litoměřicích. Myšlenku fair trade podporuje 69 % respondentů, výrazněji více lidé s vyšším vzděláním.

S myšlenkou fair trade pak úzce souvisejí tzv. Rozvojové cíle tisíciletí (dále jen RCT). Povědomí o nich však je výrazně slabší. Nejvyšší podíl těch, kteří je znají, jsou mladí lidé od 13 do 18 let. Nejčastěji jmenovaným obsahem poslání RCT byl boj proti chudobě a pomoc nebo podpora lidem z rozvojových zemí, dále pak boj proti hladu. Po stručném seznámení se s obsahem RCT jim 66 % respondentů vyslovilo podporu.

„Obecně lze shrnout, že k tématům fair tradu a Rozvojových cílů tisíciletí jsou výrazně vnímavější mladší lidé. Mezi dospělými je povědomí a podpora i osobní zkušenost s nákupem fairtradových výrobků významně závislá na úrovni vzdělání a častěji se vyskytuje u žen,“ shrnula výsledky manažerka projektu Marcela Trejbalová.

Průzkum proběhl v rámci ukončení dva roky trvajícího projektu Aware&Fair, na jehož realizaci získalo město Litoměřice dotaci od Evropské unie. Ačkoli samotný projekt končí, aktivity Fairtradového města Litoměřice dál pokračují dle plánu na rok 2013, který schválila Řídící skupina pro fair trade složená ze zástupců města, příspěvkových organizací, neziskového sektoru a podnikatelů.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: litomerice.cz

Radek Rozvoral byl položen dotaz

Neslibujete nesplnitelné?

Opravdu jde ještě změnit migrační pakt, když ho podezřele narychlo EP před volbami odsouhlasil? A jak chcete zrušit green deal? Jsem pro, ale myslím, že je to nereálný slib.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ukrajinci, co nejsou zubaři. Ale pustí je na vás. „Prý je ohlídají.“

5:30 Ukrajinci, co nejsou zubaři. Ale pustí je na vás. „Prý je ohlídají.“

Sněmovnou schválená senátní novela má umožnit, aby stomatologové ze zemí mimo Evropskou unii měli je…