Vyznejte se v reformě: Takto dnes Nečasova vláda změní zdravotnictví

21.06.2011 7:28

O první části zdravotnické reformy se rozhodne na poslanecké schůzi už v tomto týdnu. Předloha upravuje, či spíše zdražuje některé poplatky zdravotnické péče. Zároveň exaktně rozlišuje ve zdravotnictví pojmy standardní a nadstandardní péče.

Vyznejte se v reformě: Takto dnes Nečasova vláda změní zdravotnictví

Protože je novela o veřejném zákonném pojištění ve třetím čtení, může schvalovat pouze pozměňovací návrhy, které byly předloženy během druhého čtení v Poslanecké sněmovně. Zejména opozice s napětím očekávala výsledek jednání tripartity. Ta neuspěla.

Podle novely v zákonu o veřejném zdravotnickém pojištění si pacient připlatí za den v nemocnici z původních 60 celých 100 korun a léky v hodnotě pod 50 korun si pacienti budou muset hradit plně sami.

Psali jsme:
Nikdo neví, jak se změní zdravotnictví. Levice vyhrožuje soudem
Odboráři mají plán, jak porazit vládní reformy. Dufek ho prozradil

Problémem je také rozlišení standardní a „ekonomicky náročnější" péče. Vláda ve svém návrhu chtěla zpoplatnit takřka vše, včetně například amalgámových plomb. Alespoň v tom ji nátlak opozice donutil ustoupit. Amalgámové plomby budou zdarma. Zatím.

Návštěva lékaře. Nadstandard

„Půjde-li to takto dál, najednou zjistíme, že nadstandardní péčí je pouhá návštěva lékaře," řekla komunistická poslankyně Soňa Marková na výboru pro zdravotnictví, když se dostala do věcného střetu s ministrem zdravotnictví Leošem Hegerem z TOP09.

Jedinou příznivou změnou pro pacienty, je platba za recept, u nějž se už nebude platit 30 korun za položku, ale stejných 30 korun zaplatí pacient za celý recept.

TÉMA: STÁVKA
TÉMA: Vládní reformy

Reforma se dotkne také zdravotních pojišťoven, kterým novela nařizuje vracet celou třetinu zůstatku na účtech do systému zdravotního pojištění. Tomuto kroku se pojišťovny doslova zuřivě brání a v případě schválení novely jsou rozhodnuté podat stížnost k ústavnímu soudu.

Pouze pozměňovací návrhy

Hlasovat se tedy bude o pozměňovacích návrzích, které už byly v minulém čtení předneseny. „Možnost ke změně by tu ale byla," říká komunistická poslankyně a místopředsedkyně poslaneckého výboru pro zdravotnictví Soňa Marková.

Podle ní by nejlepším řešením bylo stažení těchto reforem. „Vzhledem k aroganci stávající vlády s tím ale nepočítám," řekla pro ParlamentniListy.cz. Další možností je podle Markové vrátit zákon do druhého čtení a vložit do něj sociálně citlivější úpravy, které by se dohodly na tripartitě, či jednáním vládní koalice s opozicí. „Ani na to však příliš nespoléhám," říká Marková.

Podle ní nebyla stávka pro vládu tak důrazná, aby ji přiměla jednat s větším sociálním citem.

Heger nesouhlasí

Jiného názoru je však ministr zdravotnictví Leoš Heger. Podle něj „dnešní systém nahrává korupci a šedé ekonomice a stanovení obecného nároku a pravidel pro legální připlácení významně zprůhlední systém. Pacient bude navíc přesně vědět, na jakou péči má z hlediska veřejného zdravotního pojištění nárok a bude ji moci vyžadovat."

Zavádění variant nebude podle něj znamenat omezení péče, pouze umožní legální spoluúčast pacientů na úroveň obvyklou ve vyspělých evropských zemích, aniž by došlo ke zhoršení situace sociálně slabších spoluobčanů.

Opozice je rozhodnutá v případě, že novela projde parlamentní schvalovací procedurou, podat stížnost k ústavnímu soudu.

Opoziční poslanci, oslovení redakcí ParlamentniListy.cz všeobecně nebyli příliš optimističtí, pokud jde o vyjednávání tripartity. Ta začala v pondělí 20. června v 16 hodin. Poté, co skončila, bylo jasno. Reforma zdravotnictví projde i třetím čtením o tomto týdnu ve sněmovně, a i když ji pak oranžový senát vrátí, dolní komora parlamentu ho přehlasuje a reforma stejně platit bude.

Dále čtěte:
Arogantní vláda, špatná reforma. To řekl předák podnikatelů

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radmila Zemanová-Kopecká

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

14:01 Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

Nejsou banány a jejich cena roste. V plzeňském supermarketu došla leckterým Čechům slova, případně v…