Vzácný sokol stěhovavý létá opět nad pražskými střechami

14.09.2012 17:33

Dnes byla vypuštěna zpět do pražské přírody samice vzácného dravce sokola stěhovavého. Minulý týden byla odchycena pracovníky záchranné stanice Lesů hl. m Prahy přímo v centru města ve výloze obchodního domu, kam zalétla při pronásledování holuba. Způsobila si tržnou ránu, která musela být odborně ošetřena a několik dní zůstala v péči odborníků.

Vzácný sokol stěhovavý létá opět nad pražskými střechami
Foto: Hans Štembera
Popisek: Pohled na Prahu

„Záchrana sokola je významnou událostí nejen pro odbornou ornitologickou veřejnost. Sokol patří mezi kriticky ohrožené druhy, jehož populace na dlouhá desetiletí úplně vymizela z české přírody,“ uvedl radní hl. m. Prahy Radek Lohynský odpovědný za oblast životního prostředí. 

Jako vhodné místo pro návrat vyléčeného dravce do přirozeného prostředí byl vybrán vrch Vítkov, kde se před polednem sešli ornitologové, zástupci Lesů hl. m. Prahy i představitelé Hl. m. Prahy včele s radním Lohynským. Ten přímo asistoval při samotném vypouštění sokola a podrobněji se seznámil s problematikou zachování populace sokolů v městském prostředí. „Své místo zde totiž bezesporu mají. Jako dravci živící se např. holuby, mohou významně přispět k přirozené regulaci stavu holubů ve městě,“ vysvětlil ornitolog Dušan Rak, který se pražskými sokoly řadu let zabývá.

V současnosti je v celé republice sotva 50 hnízdících párů. Dravci se často do měst přesouvají za zdrojem potravy, ale neumí si poradit s různými nástrahami města.

Tato samice měla štěstí v neštěstí, protože nebyla poraněna vážně a dostalo se jí rychlé veterinární pomoci. Po několika dnech rehabilitace mohla být opět vypuštěna do volné přírody – v tomto případě zpět nad pražské střechy.

Nalezená samice je původem z Německa a byla označena jako mládě na dálku čitelným kroužkem. Tudíž jsme schopni říci, že jde o ptáka, který se v Praze zdržuje již dva roky společně se samcem, se kterým se doufejme brzy po vypuštění znovu spárují.

Možnosti k zahnízdění jsou ve městě velmi omezené, proto je snaha umísťovat na vhodných místech náhradní hnízdní podložky a nabízet vzácnému dravci bezpečné hnízdní prostředí. V rámci tohoto úsilí jsou oslovováni vlastníci objektů, v jejichž areálech se sokoli vyskytují.

„Na jaře letošního roku se podařilo Lesům hlavního města Prahy a ornitologům České společnosti ornitologické jednu náhradní podložku umístit také ve věži  kostela v Praze Karlíně,“ doplnil Václav Kroutil, ředitel Lesů hl. m. Prahy.

Tento výjimečný dravec a nepřekonatelný letec (až 300 km/hod.) si určitě zaslouží naši péči a pozornost.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Magistrát hl.m. Prahy

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

9:25 Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

Akce zakázána. Doslova. Plzeňsko je, zdá se, „průkopníkem“ praxe, kterou najdeme možná v padesátých …