Vzdělané cizince chce vnitro lákat na modré karty

05.11.2010 9:09

Novela zákona o pobytu cizinců na území Česka přinese pro žadatele povinnost k žádosti o pobyt v ČR dokládat lékařskou zprávu o tom, že nemají žádnou závažnou nemoc. Někteří z nich ale budou moci zažádat o takzvanou modrou kartu, která by jim umožňovala dlouhodobý pobyt v České republice a opravňovala je k výkonu zaměstnání.

Vzdělané cizince chce vnitro lákat na modré karty

Poslanci budou o novele pobytového zákona rozhodovat v pátek.

 „Lidé s vysokou kvalifikací, o které stojíme, budou mít usnadněný přístup do České republiky, protože jde o to, aby sem nepřicházeli lidi na ty obyčejné, základní práce. Jde o to, aby sem přicházely mozky, lidé s vysokým vzděláním, od kterých se můžeme také něco naučit," řekl Radiožurnálu ministr vnitra Radek John.

Vedle modrých karet chce novela zavést také tvrdší postihy pro firmy, které zaměstnají cizince na černo. Zároveň s tím se přesunou kompetence cizinecké policie na ministerstvo vnitra a krajská zastupitelství. Znamenalo by to, že doklady by cizincům od příštího roku již nevydávala cizinecká policie.

Jak Radiožurnál upozorňuje, toto opatření kritizují neziskové organizace i opozice. Podle nich vnitro převod agendy z cizinecké policie v tak krátkém časovém úseku nezvládne. Stejně tak cizinci budou mít povinnost mít dostatečné zdravotní pojištění

Poslanec Jaroslav Krákora z ČSSD tvrdí, že sociální demokraté normu kvůli této změně nepodpoří. „Je tam prakticky rušení nebo výrazná restrikce cizinecké policie a její začlenění do krajských zpráv. My si myslíme, že to není správné, cizinecká policie by podle mého názoru i názoru ČSSD by měla být ponechána, protože svoji funkci plní," zmínil pro rozhlas Krákora.

Stejně tak cizinci budou mít povinnost mít dostatečné zdravotní pojištění. O novele pobytového zákona poslanci rozhodují v závěrečném čtení.

Čtěte také:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: olb

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

9:25 Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

Akce zakázána. Doslova. Plzeňsko je, zdá se, „průkopníkem“ praxe, kterou najdeme možná v padesátých …