Vždyť jste z ODS, to nevěříte vládě? Bída a švábi u Jílkové

15.03.2013 4:35

Chybějící sociální bydlení je v České republice čím dál větším problémem. Lidé s nízkými příjmy tak často končí na ulici a uchylují se do ubytoven, kde ve výsledku platí mnohem vyšší nájemné než v běžném bytě. A ministerstva spolu při řešení těchto potíží nespolupracují.

Vždyť jste z ODS, to nevěříte vládě? Bída a švábi u Jílkové
Foto: ČT
Popisek: Moderátorka pořadu Máte slovo Michaela Jílková

Anketa

Která z levicových stran je vám nejbližší?

21%
63%
5%
hlasovalo: 13401 lidí

Hned na začátku pořadu Máte slovo na ČT popisovala nezaměstnaná hodinářka svůj příběh. Je jí 54 let a kvůli nezaplacenému nájmu, na který neměla peníze, skončila na ulici. Bydlí v bytě svých dětí, ale považuje se v podstatě za bezdomovkyni. „Teď v tuto chvíli nemám střechu nad hlavou,“ vysvětlovala žena. „Jsem bez práce, bez jakéhokoliv příjmu,“ dodala.

Vzápětí dostala radu, že si měla říci o příspěvek na bydlení. Jenže do těchto potíží se dostala během jediného měsíce, zatímco na příspěvek se čeká měsíce tři. To už by byla dávno vystěhovaná. „My si myslíme, že ten problém je v tom, že se ty příspěvky vyplácí zpětně,“ uvedl náměstek ministra pro místní rozvoj Miroslav Kalous. Podle něj se v resortu připravuje zákon, díky němuž by se takovým situacím předcházelo – příspěvek by lidé dostali předem.

„Jde o legislativní problém, který musí projít sněmovnou,“ dal mu za pravdu předseda Rady seniorů Zdeněk Pernes. Aby se ale problém stihl vyřešit, musela by se novela podat do konce srpna. Na to náměstek kýval, že k tomu dojde zřejmě již v červnu.

„Mně tady chybí zástupce ministerstva práce a sociálních věcí,“ zapojil se do diskuse muž, který pronajímá byty – a třeba i sociálně slabším. Z publika se mu ozvalo přitakání. Jedno ministerstvo problém řeší, druhé ale už ne. „To je politika jednoho ministerstva. Politika druhého ministerstva je zrušit dávky. Ještě že tady pan Drábek není,“ ulevil si divák.

Čím dál větší bytová krize

Velkým problémem v těchto chvílích, kdy lidem již nezbývají peníze na zaplacení nájmu, například i kvůli nižším dávkám, je pak přestěhování do ubytoven. „Většinou se to týká Romů, ale je to obrovská bytová krize,“ popisoval Štefan Tišer ze Strany rovných příležitostí.

Podle něj jádro problému spočívá v 90. letech, kdy některá města velkou část svého bytového fondu rozprodala. „Nemyslelo se vůbec na občany,“ lituje Tišer. Pak město nemá byty pro sociální slabé, a ti se uchylují k majitelům ubytoven, kteří jim nasazují vysoké nájmy.

„Ta situace v ubytovnách je katastrofální,“ popisoval divák v publiku. „Ti lidé nemají na jídlo, na školu pro děti…“ Často je navíc doplatek na bydlení těmito ubytovnami zneužíván. „Je třeba vytvořit konkurenční prostředí,“ přišel s řešením náměstek Kalous. Městům by se mohly dávat půjčky s nízkými úroky, aby se menší byty či byty pro sociálně slabé nově postavily.

„Problém České republiky a problém Prahy je v tom, že ve velkých městech existují spíše velké byty,“ doplnil také Kalous. Někdy mladá matka pobírá plat stejný jako průměrný důchod, a bydlí ještě v menším bytě. Na zaplacení nájmu také téměř nemá. Přitom senior někdy bydlí v bytě pro něj zbytečně velkém.

To se ale ohradil zástupce důchodců Pernes. „Nelze srovnávat seniory, kteří odpracovali 42 let práce, a mladé rodiny, které ještě nic neodpracovaly,“ prohlásil.

V některých případech je ale problém i se samotnými nájemníky. „Máme nájemníky, kteří začnou dlužit a dohodnou se na splátkovém kalendáři,“ uvedl primátor Kladna Dan Jiránek ten ideální případ. „Ale také jsou nájemníci, kteří nezaplatí a tři měsíce je nemůžeme sehnat,“ dodal.

Navíc Jiránek podle svých slov nevěří některým změnám či nastaveným daním, jak se slibují. „Vy sám jste z ODS a nevěříte své vládě?“ optala se ho moderátorka Michaela Jílková. Jak ale primátor odvětil, nevěří spíše ministerstvu financí.

Jak později dodala i nezaměstnaná žena bez domova, velkým problémem je současné nastavení společnosti – každý se má starat sám o sebe.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pan

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

14:01 Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

Nejsou banány a jejich cena roste. V plzeňském supermarketu došla leckterým Čechům slova, případně v…