Vzkaz Bakalovi: Mlč! Sám sis v Česku nahrabal a teď zemi pomlouváš

22.11.2011 16:51

Dnes a denně nás naši politici utvrzují v tom, že Česká republika je prolezlá korupcí, těžko se tak divit, že si toho všiml britský deník Financial Times, považovaný za nejprestižnější ve světě ekonomiky. Co je prý ale skandální, že o korupci v ČR svědčil pro list miliardář Zdeněk Bakala, tvrdí místopředseda ČSSD a Poslanecké sněmovny Lubomír Zaorálek.

Vzkaz Bakalovi: Mlč! Sám sis v Česku nahrabal a teď zemi pomlouváš
Foto: Hans Štembera
Popisek: Zdeněk Bakala

Podle deníku Financial Times je Česká republika natolik prolezlá korupcí, že je zde de facto nemožné investovat. Deník v článku mimo jiné konstatuje, že pokud investoři kvůli korupci odejdou, projeví se to i na životní úrovni Čechů, protože to oslabí křehké hospodářství.

Související: Česko je prolezlé korupcí. Neinvestujte tam, varují Financial Times


Bakalovi se v ČR nelíbí?

Nic nového pod slunce, dalo by se říct. Poněkud překvapivě se však může mnohým zdát, že deník se odvolává na zkušenosti miliardáře Zdeňka Bakaly, který prý dokonce kvůli korupčnímu prostředí v Česku omezuje aktivity svých firem.

„Jsou tady vážné problémy s korupcí, to je samozřejmě pravda. Na tom článku mě ale především zaráží, kdo to říká. Protože pan Zdeněk Bakala získal veškerá svoje aktiva tady v České republice. A co se týče způsobu, jak ta aktiva získal, ten je poměrně velmi pochybný a něco šetří i protikorupční policie," reagoval pro ParlamentníListy.cz místopředseda ČSSD Lubomír Zaorálek.

Zaorálek se "gaunerovi" omluvit nemusel

Připomeňme, že právě Zaorálka Bakala žaloval za to, že ho v souvislosti s kauzou bytů OKD označil za gaunera. Soud nicméně následně konstatoval, že Zaorálkova kritika Bakaly byla oprávněná, proto žalobu zamítl a Zaorálek se nemusel omlouvat. „Jsem verdiktem soudu potěšen, protože tím bylo na adresu žalobce jasně řečeno, že podvod je skutečně podvod," řekl tehdy sociální demokrat.

Související: Nyní může každý Bakalu nazvat gaunerem. Zaorálek: O to nejde


Podle něj by měl Bakala mlčet a ne si stěžovat v zahraničí. „Mně připadá docela neuvěřitelné, že on, zrovna on, který se na té nedůvěryhodnosti podílel a pomáhal tady vytvářet divoký západ, tak vydává svědectví o tom, jak to tady vypadá. To je pobuřující a skandální," prohlásil Zaorálek.


Nahrabal sis tady, Bakalo, tak mlč!

Podle něj se pravděpodobně dožijeme toho, že miliardáři, kteří tady „vytvářeli ony kritizované způsoby korupčního jednání, ať už je to pan Babiš nebo Bakala, tak si dnes budou stěžovat, že to zřejmě přerostlo jejich představy a sami jsou dnes frustrovaní, kam to došlo". „A pokud si na to stěžují v zahraničí, tak mi to přijde ještě více nevkusné," podotkl pro ParlamentníListy.cz místopředseda ČSSD.

„Já bych panu Bakalovi doporučil: tady ty peníze nahrabal, tak ať alespoň mlčí. To vypadá, že mu nejdou obchody, tak si stěžuje ve Financial Times, to je opravdu vynikající služba České republice," dodal Zaorálek s tím, že je to o to horší v době, kdy se uvažuje o dvourychlostní Evropské unii.

Takový článek nás poškodí, to si pište

„Dnes, když se vede debata o tom, jaká bude budoucí pozice zemí střední a východní Evropy, tak bychom potřebovali spíš opačný přístup. Potřebovali bychom alianci těch, kteří spojí síly a do boje s korupcí se pustí tady, ne že ji budou kritizovat venku," uzavřel Lubomír Zaorálek pro naši redakci.

Že článek podobného obsahu v prestižním periodiku má dopad na pověst České republiky, velmi lapidárně pro ParlamentníListy.cz potvrdil ekonom a člen Národní ekonomické rady vlády Pavel Kohout. „No to si pište, že to má dopady," reagoval Kohout.

Ten potvrdil, že on sám, ačkoliv se nepohybuje ve sférách státních zakázek, naráží na problémy, které s korupcí souvisí. „Je to třeba lobbing, různé snahy o změny zákonů. Aby se to hodilo nějakým zájmovým skupinám," přiblížil Kohout.

Schwarzenberg se v článku vidí

To člen vlády rozpočtové zodpovědnosti a předseda TOP 09 Karel Schwarzenberg byl v reakci na to, jak posuzuje obsah článku, velmi stručný: „Jako pohled do zrcadla," poslal ParlamentníListům.cz ministr zahraničí sms zprávu.

Že Českou republiku v očích možných investorů v prestižním ekonomickém periodiku Bakala poškozuje, potvrdil redakci i David Marek z Patria Finance. „Možná ne v krátkodobém horizontu, ale dlouhodobě se takové názory jistě promítají do negativního vnímání České republiky a prostředí pro zahraniční investory.


Korupce nás prodražuje

Ti podle Marka korupci vnímají jako dodatečné náklady ve svém podnikání. „A pokud je jejich podnikání v takové zemi díky korupci dražší, tak se jí raději vyhnou," vysvětlil Marek, který je tak přesvědčen, že korupce přímo ohrožuje konkurenceschopnost České republiky.

Zdá se, že boj proti korupci se stává mezi miliardáři prestižní záležitostí. Připomeňme, že velmi razantně s tímto tématem vystoupil Zdeněk Babiš, který se svým hnutím ANO2011 dokonce atakuje českou politickou scénu.

  • SLEDUJEME téma ANO 2011
  • Více k Andreji Babišovi ZDE


Bakala bojuje, s námi ale nemluví

Zmíněný Bakala pak nedávno představil sdružení Bílá lilie, kterým chce bojovat proti netransparentním zakázkám a korupci ve státní sféře. Dodejme jen, že ačkoliv je Bakala majitelem vydavatelství Economia (např deník HN či týdeník Respekt) a na tiskovce sdružení se netajil přízní k novinářům, na dotazy ParlamentníchListů.cz se tehdy vyjádřit odmítl.


Související: Pokusili jsme se o rozhovor s miliardářem Bakalou. A takhle to dopadlo


Více čtěte:


Foto: Hans Štembera


Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Ondřej Vaněk

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Snídáte špatné věci. EU vám zařídí nápravu

8:44 Snídáte špatné věci. EU vám zařídí nápravu

„Co snídáte?“ Právě tuto otázku si položili v uplynulých dnech poslanci Evropského parlamentu (EP) a…