Whistleblower promluvil. Jde o 800 milionů na magistrátu

23.12.2011 12:56

Odhalit neviditelné předivo mezi zadavatelem veřejné zakázky na nákup informačního systému Proxio pro pražský magistrát za více než tři čtvrtě miliardy a lidmi, kteří z toho budou mít prospěch se podařilo whistleblowerovi, který zná vnitřní poměry z vývojářské branže.

Whistleblower promluvil. Jde o 800 milionů na magistrátu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Peníze, ilustrační foto

Redakce ParlamentníchListů.cz totožnost insidera zná, ale z bezpečnostních důvodů jeho jméno neuvede.

Pro pochopení dokonalého plánu, který by zajistil nepřetržitý přísun peněz vybraným osobám je důležité vrátit se do minulosti. V roce 1993 zakládá město Plzeň vlastní akciovou společnost - Plzeňský holding. Firma zaopatřuje celou řadu činností plzeňského magistrátu. Mimo jiné Implementaci informačního systému a organizaci plzeňské integrované dopravy.  

Plzeňský holding byl líhní talentů. "Právě zde se setkala řada nadaných expertů, kteří svou kariéru následně plně rozvinuli v dalších institucích a firmách. Petr Kolbek, architekt projektu Opencard, vývojáři Pavel Hádek, Miroslav Dvořák,  Petr Vybíral a Martin Vimr," zvpomíná insider.

Martin Vimr bývalý šéf odboru IT pražského magistrátu po „Svobodově listopadové magistrátní revoluci“ rezignoval a na jeho místo je nyní vypsáno výběrové ostře sledované výběrové řízení. Jako jeden z prvních opouští plzeňskou akciovku Pavel Hádek a spolu s dalšími zakládá firmu s anonymními akciemi Marbes, která vyvíjí systém Proxio. 

Na Prahu Vávro, na Prahu


V rámci expanze firmy Marbes se následně Petr Kolbek a Martin Vimr vydávají pracovat na pražský magistrát. Jejich hlavní agenda je projekt Opencard, který procesně řídil Kolbek. „ Kolbek šéfoval Vimrovi v plzeňské bance, odtud se znají. V Plzni, mimochodem, se Opencard Kolbekovi povedla a několikrát levněji,“ konstatuje insider.  Zavedení informačního systému Proxio má na starosti Vimr, který se v dubnu 2011 stává šéfem odboru IT pražského magistrátu. Vimr vypisuje v říjnu, těsně před koncem svého působení v pozici, tři nákladné zakázky, dohromady za 816 milionů korun.

Multilicence systému PROXIO

Poskytování služeb maintenance, základní podpory a rozšířené podpory systému PROXIO 

Infobox

Počítač, internet, klávesnice. Ilustrační foto.

 

PROXIO je unikátní komplexní řešení informačního systému veřejné správy. Funkcionalita informačního systému proxio je řešena prostřednictvím specializovaných modulů, které lze vhodně seskupit pro řešení všech potřeb klienta. Nabídka komponent systému není konečná a dále se rozšiřuje. 

Rámcová smlouva na rozvoj systému PROXIO

Kruh se uzavírá

Fígl je ale v tom, že zakázku mohou realizovat jen firmy s přímou návazností na firmu Marbes, která Proxio vyvíjí, nikdo jiný nemá potřebné licence, tím se kruh uzavírá.

Výsledný produkt navíc nebude majetkem magistrátu, ale firmy Marbes. „Magistrát tak bude časem nucen utrácet další sta miliony za licence k software. Magistrát navíc platí Marbesu zdarma vývoj software. S vynaloženými prostředky tohoto rozsahu by přitom Praha mohla vytvořit vlastní informační systém a žádné licence by nikdy nepotřebovala a klidně by se o něj mohla podělit s ostatními státními organizacemi,“ popisuje nevýhodnost insider.

Chybí interoperatibilita

Podle experta v oblasti IT a bývalého zaměstnance ministerstva informatiky Jana Ládina, má systém Proxio důležitou vadu na kráse. „Důležitá je interoperatibilita takového produktu a nadčasovost, aby systém prostě nezastaral a mohl se pořád upgradovat. Každá softwareová úprava  by u Proxia byla velmi drahá,“ vysvětluje redakci nevýhodnost Ládin.  

Celá Praha čeká

Naději na zrušení výběrového řízení nevylučuje nová radní pro informatiku Eva Vorlíčková (TOP09). “Všechny tendry předchozího vedení pečlivě analyzujeme a budeme postupovat zcela v souladu se zákonem o veřejných zakázkách. U tendru na Proxio se konkrétně zaobíráme smysluplností a potřebností celého projektu,“ uvedla pro ParlamentníListy.cz Vorlíčková

Radní pro oblast boje proti korupci Alexandra Udženija (ODS), která personální zemětřesení přežila, spustila v listopadu s velkou pompou systém Rodný list zakázky. Ten má jakoukoli zakázku svléknout takříkajíc do naha. „V případě, že se osvědčí, plánujeme jeho zavedení i do ostatních městských firem,“ uvedla pro ParlamentníListy.cz Udženija

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Pavel Kozdera

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

14:01 Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

Nejsou banány a jejich cena roste. V plzeňském supermarketu došla leckterým Čechům slova, případně v…