Rozvědčík a diplomat Polreich sděluje zlé věci o ČSSD: Jistí lidé musí odejít

04.11.2013 6:18

Krize v ČSSD je mnohem závažnější, než si všichni myslí - a především sahá mnohem dál než k nyní tolik propírané schůzce u prezidenta Zemana v Lánech. V povolebním zamyšlení to pro ParlamentníListy.cz uvádí bývalý diplomat, rozvědčík, ředitel bezpečnostního odboru Ministerstva zahraničních věcí z dob Jiřího Dienstbiera staršího a dnešní publicista Miroslav Polreich.

Rozvědčík a diplomat Polreich sděluje zlé věci o ČSSD: Jistí lidé musí odejít
Foto: Hans Štembera
Popisek: ČSSD, ilustrační foto

Na výsledky voleb je podle doktora Polreicha třeba se podívat v širších souvislostech a pochopitelně i s odstupem, pokud je to prý již dnes možné. „Došlo opět k polarizaci sil a to i v tradičním pravolevém pojetí. Přes rádoby komplikované hodnocení, jedno je zcela jasné – je to hluboký rozklad pravice. Natolik zásadní, že bylo nutno alarmovat všechny fronty ne ke zvratu, k tomu nejsou síly, ale k zoufalé obraně,“ uvádí.

„Jiří Paroubek také před třemi lety vyhrál, dokonce s vyšší převahou (o 3 %), ale pravicové strany se mu vysmály a předhodily svoji sjednocenou převahu. On nemohl nic dělat a tak trochu osobně zpanikařil a zcela zbytečně rezignoval dokonce na svoji předsednickou funkci ve straně, aby upadl v zapomenutí. I sousední a dnešní premiér Fico měl jednou podobnou smůlu. Byl však moudřejší a je nyní předsedou vlády a zcela to zaslouženě,“ je přesvědčen někdejší významný diplomat.

Celý text, který autor poskytl ParlamentnímListům.cz a který v kratší podobě vyšel na serveru Britské listy, čtěte ZDE.

ČSSD mohla začít sebevědomě stavět vládu

V naší současné situaci jsou však podle slov Miroslava Polreicha zcela jiné podmínky. „ČSSD, přestože volebně jakoby slabší, mohla začít sestavovat vládu a v podstatě diktovat podmínky dle svého programu. Proto nastoupil frontální útok i z vnitřku této strany. Nemohu říci, že koordinovaný, ale rozhodně souladný,“ konstatoval.

Významnou a rozhodně ne pozitivní roli prý v celé situaci sehrála média. „Sotva jsme začali vstřebávat sloupečky výsledků a postavení jednotlivých stran, média (veřejnoprávní TV) nastoupila do útoku. Pan Moravec okamžitě předvedl nějaké soukromnické výzkumy ‚renomované‘ společnosti (kdo si to objednal a platil?), tak jsme se dozvěděli, že vlastně volební lístky milionů voličů jako důkaz výsledků voleb nejsou rozhodující, neboť tato společnost nám v jedné kombinaci ukázala, že vlastně 80 % (!!!) občanů s výsledky voleb nesouhlasí (prokládali to i preferencemi jednotlivců). Byl jsem z toho v ‚pomykově‘, jak hluboko naše média klesla,“ neskrývá své rozladění doktor Polreich.

Začal křik, že jediným východiskem jsou další volby

„Ale nový racionální argument byl na světě. Musí být nové volby. Tím nás prvé dny živili. Řada komentátorů (nebylo možno všechny sledovat), ale Jiřinky Šiklové jsem si všiml (socioložka a vehementní podporovatelka ‚knížete‘, která vešla ve známost argumentem, že volit by se měli jen ti nejbohatší, neboť již mají dost a začnou se starat o nás chudé), nás krmila tím, že jediná cesta z povolebního marasmu jsou nové předčasné volby,“ připomněl.

Miroslav Polreich se vrací i k diskutovanému vystoupení prezidenta Miloše Zemana v povolebních Otázkách Václava Moravce. „Zoufalstvím médií a pana Moravce byl hrubý, sprostý a neomalený útok proti panu prezidentovi. Překvapivě to prezident přežil s klidem. Hrubost vychází ze zaujatosti a hlupáctví a v jeho případě evidentně i ze zoufalství celé redakce. Předpokládám, že v případě takového zásadního rozhovoru připravuje téma i otázky tým ČT. Je to alarmující. Snad i směšné, ale ne překvapující,“ kritizuje přístup Moravce a ČT k povolebnímu rozhovoru s prezidentem.

Moravec prý národu lhal už v mnohem vážnější situaci

Ten připomněl i dle svého soudu dřívější Moravcovo selhání. „Zásadní problém jeho malosti byl již dříve, když pan Moravec celému národu opakovaně lhal spolu s náčelníky generálního štábu o naší záštitě v NATO. Dobře věděl, že článek 5 smlouvy žádnou záruku nenabízí a byl vložen naopak v zájmu USA právě proto, aby NATO byla organizace bez záruky a vyslovené povinnosti. Přesto vše přežil jako přihlouplý a dnes i přisprostlý redaktor. Bohužel má smůlu. Svět, ale i situace u nás kráčí jinam,“ zmiňuje dále pro ParlamentníListy.cz.

Přestože se Miroslav Polreich většinou zabývá zahraniční problematikou, nyní se začal věnovat i situaci v sociální demokracii či obecně na levici a to prý snad z naivní víry či nostalgie.

Kartelizace ČSSD

V této souvislosti ve svém komentáři psaném pro server ParlamentníListy.cz doktor Polreich připomíná své zamyšlení s názvem „Temné síly kartelizace ČSSD“ (publikované v květnu 2013 na Blisty.cz). Podle něho musí z rozštěpené sociální demokracie odejít menší, a dle jeho slov pravicová, část.

„Začínající polarizace sil v ČSSD je však nutná. Ne pro malý, naivní podraz z Lán, který nevyšel, ale na příklad proto, že když lékaři připravovali stávku za zvýšení mezd a našli 9 miliard, na které upozornili jako neoprávněně vyplacené, aby se jimi jejich zvýšení mezd pokrylo - narazili. Vláda ODS je napadla, že parazitují na zdraví nemocných a ty nejpotřebnější používají jako rukojmí. Co se však nestalo. Představitel sociální demokracie a hejtmanů (správce nemocnic) pan Hašek toto vládní stanovisko, jako béčko ODS, zopakoval a plně podpořil. Co by asi dělal, kdyby byl sám ve vládě. Ne večeře v Lánech, či co, ale zde byl hlavní důvod pro řešení poměrů ve straně. Sociální demokracie by měla vědět, kam patří. Historicky, filozoficky i sociálně. Snad nám dnešní ‚události‘ ukážou cestu,“ věří Miroslav Polreich.

Snadné to prý ale nebude. „Není to pro nerovnováhu mezi centrem a kraji (jak říká filosof Václav Bělohradský). To by byla snadno řešitelná otázka. Nakonec víme, jak nám kraje vznikaly (Zemanovo dítě). Bez racionálních důvodů i vlastních vazeb a potřeb. To budoucnost překoná. Časem,“ míní dnešní publicista a pedagog Polreich.

Co by nyní měla ČSSD udělat

Anketa

Kdo vás ze členů ČSSD nejvíc zklamal?

hlasovalo: 13723 lidí
„Problém je daleko hlubší. Nemáme ideové programové směřování. Sociální demokracie se chce modernizovat a kupodivu, podívejme se, jakým směrem jsou vedeny její úvahy. Politologičtí teoretici, které strana na této nové cestě používá, nám nepokrytě sdělili, že ‚politické otázky jsou nyní méně důležité, až bezpředmětné‘. Musí se vybudovat moderní ‚kartelová‘ strana, neboť ‚masové politické strany jsou mrtvé‘. V tomto pojetí je možno samozřejmě kartelizaci strany chápat jako elitářství a čistý klientelismus,“ pokračuje v komentáři současné situace ČSSD.

Podle Polreicha je to snaha o útok na samotnou ideovou podstatu sociálně demokratické strany. „Znovu proto opakuji – nezdůrazňujme sedánek u pana prezidenta, to byl jen logický projev operativního snažení v zájmu frontálního útoku. Situace je však mnohem závažnější. Nemohu jinak, než se odvolat na citát ‚socana‘, kterého si pro jeho člověčenství velice vážím: ‚Pokud by se stali čistě pragmatickou stranou manipulace moci, zradili by sami sebe. Sociální demokraté potřebují být vědomě hnutím ideálu svobody, rovnosti, bratrství, stranou svobody a solidarity. Jsou toho schopni? Nevím.‘ Pokud ‚historické‘ setkání v Lánech nastolilo možnost odhalení podstaty věci, a rád bych v to doufal, je třeba právě nyní konat v ideovém a sociálním zacílení sociálně demokratického hnutí,“ uzavírá své zamyšlení pro redakci ParlamentníListů.cz někdejší diplomat a významný zpravodajec Miroslav Polreich.

Kdo je JUDr. Miroslav Polreich (* 1931)

Absolvent Fakulty mezinárodních vztahů Univerzity Karlovy pracoval v letech 1955 – 1969 v zahraničí ve zpravodajských službách. Aktivně se účastnil vyjednávání během šestidenní války a války ve Vietnamu. Má výrazné zásluhy na uspořádání americko-sovětského summitu v Glassboro v červnu roku 1967. V roce 1968 působil v Radě bezpečnosti OSN v New Yorku.

Po roce 1989 šéfoval bezpečnostnímu odboru Ministerstva zahraničních věcí, v roce 1992 byl československým velvyslancem při OBSE ve Vídni. Byl členem patnáctičlenné mise v Kosovu v roce 1992. Určitou dobu byl jedním z pěti poradců Miloše Zemana. Nyní se věnuje přednáškové a publikační činnosti. Je autorem knihy "Utajená zákulisí".

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radim Panenka

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

14:01 Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

Nejsou banány a jejich cena roste. V plzeňském supermarketu došla leckterým Čechům slova, případně v…