Z nařízení soudu obdržel zablokovanou půdu. Teď se o ni hlásí církev

03.12.2012 8:26

Majetkové narovnání státu s církvemi bylo schváleno i přes hlasitý povyk opozice a už se ukazují první praktické problémy plynoucí z tohoto zákona. Církve mohou požadovat majetek, který neměl být vydán nikomu jinému, neboť byl blokován státem. Pondělní Lidové noviny však informují o případu, ve kterém byla takto zablokovaná půda vydána občanovi a církev se o ni hodlá soudit. Odnese to stát.

Z nařízení soudu obdržel zablokovanou půdu. Teď se o ni hlásí církev
Foto: hns
Popisek: Církevní restituce-ilustrační koláž

Na okraji Českých Budějovic obdržel jeden z restituentů půdu a to i navzdory tomu, že se na ni vztahovalo blokační ustanovení státu. Původní pole se od září letošního roku začalo proměňovat v lukrativní stavební parcely a církev dává najevo, že o tuto půdu bude bojovat u soudu.

Tvrdý oříšek pro soudy

„Po dohodě s právníky podáme žalobu na neplatnost smlouvy o převodu,“ vzkázal LN generální vikář Biskupství českobudějovického Adolf Pintíř. Vydání zablokované půdy na jihu Čech přitom také nařídil soud, a pokud nakonec jiný či dokonce tentýž soudce rozhodne o předání půdy církvi, bude muset stát restituenta nejspíš finančně odškodnit.

Možnost, že řada restituentů přijde díky církvím, resp. díky „chybě úředníků" o půdu, je velmi vysoká. Zákon o vyrovnání státu s církvemi totiž obsahuje ustanovení, podle něhož jsou provedené přesuny zablokované půdy neplatné, což potvrzuje i Pozemkový fond.

„Pokud dojde k porušení zákona o půdě, je taková smlouva absolutně neplatná,“ potvrdila LN mluvčí Pozemkového fondu Monika Machtová. Nabízí se tedy otázka, jak budou poškození restituenti postupovat dál.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

9:25 Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

Akce zakázána. Doslova. Plzeňsko je, zdá se, „průkopníkem“ praxe, kterou najdeme možná v padesátých …