Za smrt lidí metylalkoholem může vláda, odhalili viníka ekonomové

13.09.2012 15:14

Otrávených metylalkoholem přítomným v načerno vyráběných alkoholických nápojích přibývá. Ekonomové se domnívají, že existuje souvislost mezi vysokou spotřební daní z alkoholu a produkcí nelegálního nekvalitního alkoholu, jehož konzumace může končit i smrtí.

Za smrt lidí metylalkoholem může vláda, odhalili viníka ekonomové
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vodka "velejemná"

Ekonomové se většinou shodují, že vysoká spotřební daň z alkoholu nahrává černému trhu. Řada lidí si totiž nemůže zaplatit alkohol za vyšší ceny a vyhledávají levnější alkohol, který může mít původ v nelegálních palírnách, které samozřejmě neplatí daně, a tak mohou nabídnout levnější alkohol. Takovéto palírny ale nejsou pod kontrolou hygieniků a může zde právě vznikat nekvalitní a životu nebezpečný alkohol s obsahem metylalkoholu.

Sám ministr zdravotnictví Leoš Heger uvedl, že se jednalo o alkohol s falšovanými etiketami. Doporučil nenakupovat především levný alkohol.

Vláda daněmi zabíjí lidi

Podle ekonoma a předsedy Strany svobodných občanů Petra Macha existuje mezi výší zdanění alkoholu a otravami metylalkoholem přímá úměra.

„Existuje tam přímá úměra. Čím vyšší bude daň, tím více bude podobných otrav metylalkoholem, protože tím více různých tunelů, skrze které se bude něco pašovat. Tím více bude přibývat zboží, které se vyrábí pokoutně. U nás je už míra zdanění alkoholu tak vysoká, že to zejména v některých regionech k tomu vede. Neděje se to tolik v Praze, kde jsou v průměru vyšší příjmy, ale zasáhne to spíše regiony, kde jsou nižší mzdy či vyšší nezaměstnanost. Vysoké daně a ti, kdo je zvedají jsou nepřímo viníkem těchto věcí,“ řekl ParlamentnímListům.cz Mach.

„Čím vyšší je daň a tedy následně i vyšší cena produktu, tím vyšší je motivace výrobců alkoholu z toho uniknout a spotřebitelům nabídnout alkohol o něco levnější. Takoví výrobci z toho mají dvojí výhodu: nezaplatí daně a lidé si raději koupí levnější produkt. Když se alkohol vyrábí nelegálně, tak může docházet k chybám, není to pod kontrolou. Pokoutní prodej je pak pod falešnou značkou nebo beze značky. Moje rada pro stát je přestat neustále zvyšovat daně a pak nebude přibývat takových věcí. Mám obavu, že s narůstajícím socialismem nejen této vlády a vyšší míry zdanění takových věcí bude přibývat. Tady se doslova ukazuje, že stát touto svou politikou zabíjí,“ dodal Mach.

Prohibice a daně

Podobný názor sdílí i ekonom a ředitel Prague Twenty Lukáš Kovanda. Podle něho zvýšení daní motivuje lidi kupovat zboží na černém trhu a vyhýbat se tak platbě vysokých daní. „To v důsledku vede k takovým případům, které jsou ze společenského hlediska samozřejmě nežádoucí. Čím vyšší daně, tím větší je motivace daně neplatit či hledat jiné cesty na černém trhu. To platí i u DPH či daně z příjmu a vidíme, že dle Lafferovy křivky se nakonec vybírá méně peněz. Když se budou daně zvyšovat, bude se i zvyšovat pravděpodobnost, že k takovým otravám bude docházet,“ míní Kovanda.

Kovanda také připomíná, že ve Spojených státech za prohibice, kdy byl prodej alkoholu oficiálně nelegální, rekordně stoupla spotřeba alkoholu. „Alkohol byl zakázán a paradoxně zde pak byla historicky nejvyšší spotřeba. Obhájci vysokého zdanění alkoholu argumentují také tím, že se tím má snižovat spotřeba alkoholu a s ním spojená zdravotní rizika, ale jak vidíme, může to mít přesně opačný efekt,“ dodává Kovanda.

V Norsku jsou vysoké daně a mají s etylalkoholem zkušenosti

„Nevím, jak velká závislost mezi vysokým zdaněním alkoholu a nelegálně vyráběným zdraví škodlivým alkoholem existuje, ale rozhodně si myslím, že tam existovat může. Lidi jsou motivováni kupovat levnější alkohol a ten může nabídnout černý trh, který daně státu neodvádí. Takže takováto úvaha rozhodně není mimo mísu,“ říká Ladislav Tajovský z Vysoké školy ekonomické.

Ekonom Pavel Kohout rovněž souhlasí s tím, že závislost mezi vysokými daněmi a nárůstem černého trhu existuje.

„To bylo dokumentováno v řadě případů. Když byla nyní publikována zpráva, že do Prahy přiletěl nějaký norský specialista na otravy metylalkoholem, tak to znamená, že v zemi, jako je Norsko, s tím mají značné zkušenosti. Právě proto, že tam mají vysoké daně na alkohol. Lidé ve chvíli zvýšení daně a zvýšení ceny hledají ilegální varianty a ty mohou být zdravotně rizikovější,“ varuje ekonom.

„Nejsem odborníkem na trh s alkoholem, ale je jasné, že čím více bude růst spotřební daň, tím více poroste černý trh,“ uvedl Marek Loužek z Centra pro ekonomiku a politiku.

Organizovaný zločin, pašování, černý trh a daňové úniky

ParlamentníListy.cz informovaly, že již v listopadu loňského roku Hospodářská komora ČR varovala před vysokou míru spotřební daně, která nahrává černému trhu s alkoholem a cigaretami.

Vysoké spotřební daně a přehnané regulace nahrávají organizovanému zločinu, pašování, černému trhu a daňovým únikům. Tak by se dal shrnout závěr odborníků, státních úředníků i zástupců byznysu, kteří vystoupili v listopadu na konferenci pořádané Hospodářskou komorou ČR na téma Ochrana výnosů spotřební daně.

Míra zdanění se blíží svému limitu

Nadměrné spotřební daně u alkoholu a piva vedly například v posledních měsících k nárůstu spotřeby levných vín z dovozu. Lihoviny a tabákové výrobky navíc na český trh pronikají i nelegálními způsoby ve formě padělání či pašování. Stát tak přichází nejen o daňové výnosy, ale uživatelé riskují kvůli nekvalitním ilegálním produktům své zdraví.

„Firmy podnikající v sektorech zatížených spotřební daní upozorňují, že míra zdanění se blíží svému limitu, což zvyšuje motivaci k ilegální výrobě, pašování a prodeji tohoto zboží a roste pokušení lidí nakupovat nezdaněné výrobky na černém trhu. Tento trend nejen podrývá příjmy státního rozpočtu, ale zároveň deformuje podnikatelské prostředí. Nevytvářet prostor pro černý trh a odhalovat a potírat jeho projevy je tedy společným zájmem veřejné i podnikatelské sféry," řekl viceprezident Hospodářské komory ČR Jan Novotný.

Prezident Unie vývozců a dovozců lihovin Petr Pavlík varoval, že nelegální alkohol tvoří 15 až dvacet procent trhu s lihovinami.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Lukáš Petřík

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Co to je? Knihu koupili, ale prodávat ji nechtějí? Miloš Zeman zakročil

15:15 Co to je? Knihu koupili, ale prodávat ji nechtějí? Miloš Zeman zakročil

Kniha Spiknutí, která byla v minulém týdnu v pražském Arcibiskupském paláci slavnostně uvedena na tr…