Za vznikem strany TOP 09 stál Topolánek, naznačil Hájek

07.06.2011 12:37

V pondělí se konaly již třetí Hovory na pravici pořádané konzervativní Akcí D.O.S.T. Tentokrát zde hovořili například prezidentův vicekancléř Petr Hájek, premiérův poradce Roman Joch či pravicový myslitel Alexander Tomský. Tématem bylo, zda pravice je, či není ideově příliš rozrůzněná. S politickou korektností si zde nikdo z řečníků opět starosti nedělal. Hájek zde například označil TOP 09 za „kabaretní uskupení TOPolánek 09“. Ten tím narážel na fakt, že na vzniku této strany se podílel expředseda ODS Mirek Topolánek.

Za vznikem strany TOP 09 stál Topolánek, naznačil Hájek

Předseda Akce D.O.S.T. a poradce ministra školství Ladislav Bátora měl úvodní slovo. Spolu s autorem knihy Úprk rozumu Anthony Brownem označil politickou korektnost za úchylku západního myšlení.

více: Dělá problém Klausovi i Topolánkovi. Politická korektnost


To, že nebyl pravdoláskaři nakonec "vyštípán" z ministerstva školství, označil za vítězství všech, kteří bojují proti lži a nenávisti, která se halí do maškarního hávu pravdy a lásky. Podle Bátory již relevantní pravice, která by byla zastoupena v parlamentu, neexistuje.


Selský rozum a tradice

Člen středočeského výboru TOP 09 a politický myslitel Jiří Hejlek označil za základ pravicového myšlení tradicionalismus, který je hrází ideologie pokrokářství. Při posuzování reality je nutné se řídit zkušeností předků, a ne konstruovat nové pokrokářské ideální naplánované utopie. Tradice se má vázat ke konkrétnímu místnímu společenství, ne univerzálně.

Předseda místní společnosti Slezsko monarchistické Koruny české David Hibsch hovořil o tom, že současná takzvaná parlamentní pravice a levice již nebojují o ideje, nýbrž o konkrétní skupinové zájmy. Základem pravicového myšlení podle něho má být objektivní nadpřirozený i přirozený Bohem daný řád, který člověk nemá měnit.

Dnes se podle něho každá deviace stává právem a normou. Konzervativec má podporovat selský rozum, kdy je povinností každého člověka se nejprve postarat o svůj vlastní „dům" (rodinu, obec, kraj, vlast) a ne podléhat globálním utopiím, revolučnímu „domu hrůzy". Rovněž řekl, že u monarchismu není důležitá forma, ale obsah zachovávající tradiční řád. Je mu milejší dobrý „regent", tradicionalista a konzervativec Václav Klaus než revolucionář kníže Schwarzenberg koketující s elitářskými skupinami usilujícími o vytvoření globální vlády typu Bilderberg.

Wallstreet a Pentagon?

Alexander Tomský uvedl, že mainstreamové pravicové i levicové strany se navzájem velice přiblížily a je těžké je odlišit. Pravice akceptovala sociální stát a levice již nechce znárodňovat, „pouze" vysoce zdaňovat. Konzervatismus podle něho hájí tradici, společnost je nadřazená jednotlivci, protože jak praví Aristoteles, jedinec nemůže bez společnosti (obec, rodina, spolek, země, národ, stát, církev) existovat. Konzervativci by měli hájit morální hodnoty a kulturní dědictví civilizace a volný ekonomický systém, což je naprostý opak toho, co se děje dnes. Evropská unie se podle něho rozpadne, protože podobně jako bolševismus ničí hospodářství. Pravice ke svému úspěchu potřebuje charismatického lídra.

více: Zažil stávky a rozvrat. Toto radí proti odborům a ČSSD


Roman Joch nastínil tři kritéria dělení se na pravici a levici. První jsou morální hodnoty vs. relativismus, nihilismus, druhou je soukromé vlastnictví a svobodný trh vs. etatismus, regulace a státní vlastnictví a třetím je loajalita vs. neloajalita k západní civilizaci v jakékoli její formě. Všechna tři kritéria pravicovosti podle Jocha splňovali například Ronald Reagan, Augusto Pinochet a Margaret Thatcherová. Pokud má levice jako své pilíře Hollywood, univerzity a média, tak institucemi pravice jsou podle Jocha Wallstreet jako symbol kapitalismu, Pentagon jako symbol vojenské moci a Vatikán jako symbol morálních hodnot.

Bilderberg, Schwarzenberg a světovláda

Jochova triáda v diskusi vyvolala nesouhlas. Napříkladad Vítek Jedlička z Reformy.cz uvedl, že Wallstreet je uskupení soukromých firem, které parazitují na obyčejných lidech formou korporátního socialismu, kdy tyto soukromé firmy dotuje stát a dává jim levné, státem tištěné peníze. Pentagon zase podle něho způsobil mnoho nespravedlivých válek, jako třeba bombardování Srbska či invazi do Iráku.

více: Jakl: Elity se snaží ovládnout svět. I Bilderberg


Též se vymezil proti tomu, že Joch podceňuje vliv a nebezpečí skupiny Bilderberg, která usiluje o vytvoření světové vlády a která stála za projektem Evropské unie, který má vymazat národy a národní státy a vytvořit beztvarou, snadno ovladatelnou masu lidí bez identity. Upozornil, že uskupení Bilderberg, na jehož setkání byl například i Karel Schwarzenberg, založil princ Bernhard Nizozemský, který byl nacistou a členem SS.

Evropa katedrál, ne mešit

Petr Hájek ve svém příspěvku zdůraznil, že politika již skončila, neboť v politickém boji nyní již nejde o zájmy občanů, nýbrž úzkých elit. Politiku diktují média a politika již není soubojem idejí, nýbrž „soubojem kauz", které přináší média. Varoval před světovou vládou, o které se nyní již hovoří otevřeně a veřejně, a před elitáři, kteří způsobují konkrétní problémy civilizace. Někdo podle něho záměrně vytváří ekonomické krize i války, aby zvyšoval svou moc a možnost ovládat lidi dle svých záměrů.

Předsedkyně Suverenity Jana Bobošíková se dostala ke konkrétním tématům. Řekla, že pravice by měla hájit například rodiny s dětmi, měla by bránit trh, ale ne konkrétní byznys a měla by hájit Evropu katedrál, ne mešit. Ptala se, kdo z parlamentních politiků toto hájí.

„Nikdo takový tu není. Zmizela politika a zmizeli i politici. Vezměte si, že událostí loňského roku se stalo kabaretní uskupení TOPolánek 09. Já pevně doufám, že s paní Bobošíkovou se do parlamentu politika vrátí," řekl Hájek.

Čtěte také:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Lukáš Petřík

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

14:01 Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

Nejsou banány a jejich cena roste. V plzeňském supermarketu došla leckterým Čechům slova, případně v…