Zahraniční dluh ČR ve druhém čtvrtletí stoupl na 1,78 bilionu Kč

29.09.2011 12:19

Zahraniční dluh Česka v letošním druhém čtvrtletí vzrostl o 32,2 miliardy korun na 1,782 bilionu Kč a představoval 48,1 procenta hrubého domácího produktu (HDP). Meziročně byl zahraniční dluh vyšší o 65,7 miliardy Kč, oznámila dnes Česká národní banka. Zahraniční zadlužení se zvýšilo ve všech sektorech ekonomiky, v nejvyšší míře k němu přispěl růst závazků podnikového sektoru.

Zahraniční dluh ČR ve druhém čtvrtletí stoupl na 1,78 bilionu Kč

Podle ČNB zahraniční závazky se splatností delší než jeden rok naplňují 73,1 procenta celkové výše dluhu. Objemově nejvýznamnější je zahraniční zadluženost podnikového sektoru, která představuje 48,9 procenta celkového dluhu.

O 250 miliard dluhů víc, než loni

Zahraniční zadluženost vzrostla rovněž u vládního sektoru, a to v důsledku nákupu dlouhodobých a krátkodobých dluhopisů zahraničními investory. Dále byly čerpány finanční úvěry od Evropské investiční banky (EIB) na výstavbu dopravní infrastruktury. Na celkové zadluženosti se podílí vládní sektor 25,9 procenta.

K růstu zahraniční zadluženosti bankovního sektoru přispěl v nejvyšší míře nárůst vkladů zahraničních investorů. Podíl zahraničních závazků bankovního sektoru včetně ČNB na celkové zadluženosti zaujímá 25,2 procenta.

"Zvýšení zahraničního dluhu se ve struktuře podle instrumentů promítlo v navýšení podílu dluhopisů, krátkodobých instrumentů peněžního trhu a závazků vůči zahraničním přidruženým podnikům na úkor poklesu zastoupení půjček a obchodních úvěrů," uvedla centrální banka. Dluhopisy a půjčky představují 62,4 procenta zahraničního dluhu.

Schodek investiční pozice ČR vůči zahraničí, tedy rozdíl finančních aktiv a pasiv rezidentů ČR ve vztahu k ostatním, se ve druhém čtvrtletí zvýšil o 54,8 miliardy korun na 1,95 bilionu korun. Poměr schodku k objemu HDP v běžných cenách činí 52,7 procenta. V meziročním srovnání schodek narostl o 250 miliard korun. Růst schodku investiční pozice ve druhém čtvrtletí byl podle ČNB důsledkem zvýšení stavu zahraničních pasiv v položkách portfoliových a přímých investic.

Související:

Každý Čech dluží už 133 tisíc korun, dluh stále roste

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk, mp

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

14:01 Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

Nejsou banány a jejich cena roste. V plzeňském supermarketu došla leckterým Čechům slova, případně v…