Zájem o očkování dospělých je mezi Čechy nízký

23.02.2016 0:00

Očkovací kalendář pro dospělé u nás existuje sedm let. Jeho využití je však minimální. Zatímco očkování kojenců je relativně běžnou záležitostí, dospělí se nechávají očkovat jen zřídka.

Zájem o očkování dospělých je mezi Čechy nízký
Foto: shutter
Popisek: krev

Přitom vakcinologové doporučují v dospělosti ochranu minimálně proti 15 nemocem.

„Očkování v dětství není celoživotní. Dětské infekce se proto mohou objevit i u dospělých, zvláště pak u seniorů. S věkem totiž klesá imunita. Zatímco kolem 20.-30. roku věku je imunitní odpověď organismu vysoká a výskyt infekčních onemocnění je naopak nejnižší, obranyschopnost šedesátníka se dá srovnat s obranyschopností kojenců,“ upozorňuje profesor Roman Chlíbek z katedry epidemiologie Fakulty vojenského zdravotnictví Univerzity obrany v Hradci Králové.

Podle odborníků na vakcinaci dospělí nevnímají očkování jako samozřejmou součást péče o své zdraví. S přechodem od pediatra k všeobecnému praktickému lékaři se výrazně snižuje frekvence preventivních prohlídek, a to přestože máme nárok na bezplatnou preventivní prohlídku každé dva roky. „Dospělí navštěvují svého lékaře obvykle jen při závažnějších potížích. Zároveň jejich vůli k vakcinaci může snižovat minimální úhrada očkování ze zdravotního pojištění,“ domnívá se epidemiolog.

Očkování podle věku

20-24 let:           příušnice

25-26 let:           tetanus, HPV, černý kašel, meningokok

27 let:               žloutenka typu B

35-45 let:           spalničky

50 let:               pásový opar, klíšťová encefalitida

>58 let:              černý kašel

60 let:               pneumokoky

65 let:               chřipka, pneumokoky

Očkování těhotných jako ochrana novorozeňat

Za posledních 10 let přibyla více než dvacítka nových vakcín. Mají snižovat profesní rizika, efektivněji chránit chronicky nemocné nebo rodiny s malými dětmi. Zajímavostí je pak očkování těhotných žen proti pertusi neboli černému kašli. „Cílem je především chránit novorozence díky imunitě matky a přenosu mateřských protilátek na novorozence v době, kdy ještě není možné očkovat děti samotné,“ vysvětluje profesor Chlíbek. Národní imunizační komise doporučila v prosinci 2015 aplikovat vakcínu ideálně ve třetím trimestru těhotenství (mezi 28. – 36. týdnem těhotenství).

Novinkou je pak i očkování seniorů nad 65 let proti pneumokokovým onemocněním s úhradou z veřejného zdravotního pojištění. V některých evropských zemích dosahuje proočkovanost v této věkové kategorii více než 50 % (např. Německo 50 %, Velká Británie 75 %). V Česku byla vloni pouhé 1 %, které tvořili senioři žijící ve společných zařízeních, tedy očkovaní povinně. Bakterie pneumokoka je nejčastějším původcem vzniku pneumonie neboli zápalu plic. Celosvětově mu každoročně podlehne 600 – 800 tisíc lidí. Riziko stoupá s věkem a studie ukazují, že nejohroženější skupinou jsou právě senioři nad 65 let. Riziko vzniku pneumokokového zápalu plic je 14x vyšší právě u těchto seniorů než u ostatní populace!

Seniorům jedna vakcína nestačí

V současnosti mají senioři možnost očkování proti pneumokokům dvěma vakcínami. „Ty však nejsou totožné, ale vzájemně se doplňují. Optimální možnou ochranu tedy poskytují vakcíny společně v kombinaci,“ doporučuje profesor Chlíbek. Kombinace dvou vakcín stojí zhruba 2 000 Kč. Zdravotní pojišťovny seniorům připívají cca 500 Kč, což je plná cena pro levnější z doporučovaných vakcín.

Pojišťovny přispívají, ale jen částečně

Úhradu očkování upravuje zákon 48/1997 Sb. o veřejném zdravotním pojištění a vyhláška MZ (537/2006 sb.) o očkování proti infekčním nemocem. S různými podmínkami a různým skupinám dospělých tak zdravotní systém přispívá na ochranu proti tetanu, chřipce, pneumokokovým infekcím a vzteklině.

Řada zdravotních pojišťoven pak svým klientům přispívá z tzv. preventivních fondů. Je však na každém člověku, jakým způsobem tento příspěvek využije. VZP například nabízí svým dospělým klientům.

  • 500 Kč na pohybové aktivity či sestavení jídelníčku od odborníka s cílem předcházet srdečně-cévním onemocněním.
  • 2 500 Kč na odvykací kúru pro závislé na tabáku.
  • Až 500 Kč na očkování, například na vakcíny proti klíšťové encefalitidě, žloutence, meningitidě nebo chřipce (do 65 let, poté ze zákona plná úhrada).

Jako hrazené povinné očkování dospělých lze u nás označit pouze ochranu proti pneumokokovým infekcím a tetanu. Právě proti nim jsou totiž očkováni senioři žijící v LDN, domovech důchodců apod. Senioři se pak za přispění pojišťoven mohou nechat dobrovolně očkovat proti chřipce a pneumokokovým onemocněním. Všichni dospělí dostanou zdarma vakcínu proti tetanu a vzteklině, a to v případě poranění. Mimo tato standardní pravidla může stát hradit zvláštní a mimořádná očkování (např. proti žloutence typu A či B, vzteklině apod.).

V dospělosti lze očkovat minimálně proti 15 nemocem

  • Žloutenka A
  • Žloutenka B
  • Plané neštovice
  • Tetanus
  • Černý (dávivý) kašel
  • Chřipka
  • Pneumokoková onemocnění (př. zápal plic)
  • Rakovina děložního čípku (způsobeno HPV)
  • Vzteklina
  • Klíšťová encefalitida
  • Spalničky
  • Meningokoková onemocnění
  • Příušnice
  • Zarděnky
  • Záškrt

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: MaB

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

14:01 Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

Nejsou banány a jejich cena roste. V plzeňském supermarketu došla leckterým Čechům slova, případně v…