Základní desatero dlouhověkosti

28.04.2011 0:00

Začátkem jara, v souvislosti s optimistickými informacemi, že se věk lidí v západní Evropě rychle prodlužuje, rozhodně stojí za to, udělat něco proto, abyste i vy žili uspokojivě, zdravě a hodně dlouho…

Základní desatero dlouhověkosti

Dvacáté století vešlo do mimo jiné do historie proto, že se v něm radikálně prodloužil lidský věk. V každém jeho desetiletí se podle vědců průměrný věk prodloužil o dva roky. Je to trend, který, jak se zdá, bude pokračovat. Doby, kdy se dožití sedmdesátky považovalo za „úctyhodný věk“, jsou pryč. Podobnou „laťkou“ je dnes věk 110 let. Můžete se dožít i sto padesáti let, když si pozitivně naprogramujete mozek. Je to nejjednodušší recept na dlouhověkost a nejúčinnější prevence onemocnění. Všimněte si, kolik osmdesátníků se těší kvalitě života, která dříve odpovídala důchodovému věku - jezdí do zahraničí, vzdělávají se, učí se novým sportům, zakládají nebo dál vedou podniky a aktivně využívají každého dne. Mění se obraz toho, co to znamená být čtyřicetiletý, šedesátiletý či osmdesátiletý.  Nedávno jsem vydávala zdravotní potvrzení na řidičský průkaz devadesátiletému muži, který se radoval, jak bude konečně manželku vozit po výletech. Tenhle pán se vždycky usmívá, nestěžuje si a mluví o tom, co dělá a na co se těší. Je zřejmé, že i když chronologický věk změnit nelze, biologické stárnutí lze ovlivnit přijetím zdravého způsobu života a především pozitivním myšlením.  Není to inspirující?

Prevence až na prvním místě
Nechcete dát v novém roce svému zdraví a životnímu stylu „nový kabát“? Zkuste provést revizi svého dosavadního přístupu: jak se stravujete, zda sportujete, jak spíte, jestli jste pozitivně naladěná a jak dbáte o své zdraví. Ruku na srdce: kdy jste naposledy byla na nějaké preventivní prohlídce, například u praktického lékaře?

Preventivní prohlídka je plošné vyšetření, na které má každý dospělý občan právo jednou za dva roky. Jeho součástí je doplnění anamnézy se zaměřením na změny, rizikové faktory a profesní rizika; zároveň probíhá kontrola očkování proti tetanu. Je velice důležité, abyste svého lékaře informovali o všech změnách zdraví a tělesných funkcí. Diagnostika nemoci samotným pacientem může být velmi nebezpečná, protože různé vážné choroby se mohou projevovat symptomem mnohem méně závažné nemoci. Podle věku, vašich rodinných dispozic a pracovní zátěže vám praktický lékař doporučí další odborná vyšetření. Od čtyřiceti let je vhodné sledovat krevní obraz, srdce, hladinu cukru a také si nechat vyšetřit zrak a sluch, ženy by měly mít mammmografické vyšetření a vyšetření prsou.

Jak probíhají preventivní prohlídky
1. U praktického lékaře
Praktický lékař provádí základní vyšetření a doplní vaší anamnézu. Sleduje kůži a sliznice, prohlíží jazyk, hrdlo, pohmatem vyšetří štítnou žlázu a hlavní skupiny uzlin, poklepem a poslechem srdce a plíce. Spočítá tep a změří krevní tlak, prohmatá břicho, zjistí bolestivost v oblasti ledvin, stav žil a tepen na dolních končetinách. Zároveň vás zváží, změří a orientačně vyšetří sluch a vidění, v případě potřeby vám doporučí vyšetření u odborníků. Povinnou součástí preventivní prohlídky je onkologická prevence. Lékař by měl provést vyšetření moči, konečníku a prsů.

2. U zubaře
Obsahem preventivní prohlídky, kterou provádí stomatolog je doplnění anamnézy, vyšetření stavu chrupu, sliznic a měkkých tkání dutiny ústní, stavu čelistí, nácvik ústní a zubní hygieny a mezičelistních vztahů, stanovení závěru, a podle potřeby stanovení léčebného plánu k další stomatologické péči. Na stomatologickou kontrolu má každý právo jednou za rok, těhotná žena dvakrát v průběhu gravidity.

3. U gynekologa
Jednou ročně byste měla absolvovat gynekologickou  prohlídku. Každá žena má při preventivní prohlídce nárok na cytologické vyšetření, které dokáže odhalit stádia předcházející rakovině děložního čípku.

Zdraví žen
Aspoň jednou měsíčně si zkontrolujte prsa, a pokud jste ještě nebyla na mammografii, určitě se objednejte. U žen ve věku od 45 do 69 let ověřuje praktický lékař, zda bylo v posledních dvou letech provedeno mamografické vyšetření.
Využívejte antikoncepce: chrání před rakovinou vaječníků.
Pokud nevyužijete hormonové terapie, jezte pravidelně tofu, soju a pšeničné klíčky. Chrání to přirozeně před rakovinou prsu i před řídnutím kostí.

Další Doporučená vyšetření:
  • Od 40 let - jednou za čtyři roky vyšetření EKG
  • Po 40. roce - jednou za rok až dva návštěva očního lékaře. Na preventivní prohlídky by neměli zapomínat především lidé s vyšším rizikem nějaké oční choroby – například lidé silně krátkozrací, diabetici nebo ti, v jejichž rodině se vyskytl zelený zákal.
  • Od 45 let - každé dva roky vyšetření hladiny cukru v krvi
  • 50 let - většina pojišťoven nabízí preventivní vyšetření osteoporózy jednou ročně
  • Od 50 let - jednou za dva roky vyšetření skrytého krvácení do stolice, které dokáže odhalit rakovinu tlustého střeva
  • V 18, 40, 50 a 60 letech - vyšetření cholesterolu a tukových látek v krvi

Desatero dlouhověkosti
1. Jezte vyváženou a pestrou stravu
Vsaďte na vlákninu a potraviny bohaté na draslík. Třikrát týdně jezte olejnaté ryby, které obsahují tukové kyseliny omega-3, prospívající zejména srdci a srdečnímu oběhu. Dbejte na dostatek vitaminu C, vitaminů skupiny B, kyseliny listové, hořčíku a vápníku. Spolu s mléčnými výrobky vám k jejich doplnění postačí každodenní pestrá směs zeleniny a ovoce. Nezapomínejte na pravidelnost a střídmost.

2. Nečekejte, až vás tělo upozorní na pocit žízně, pijte průběžně po celý den.
Chcete- li tělo pročistit a ještě mu dopřát co potřebuje, dejte si každé ráno nalačno půl deci Aloe vera juice. Nápoj z koncentrovaného extraktu aloe a maracuji je vynikajícím prostředkem detoxikace, úpravy zažívání, vyprazdňování a doplnění životně důležitých látek ve smyslu buněčné výživy. Pijte dva litry tekutin, nejlépe každou hodinu. 

3. Začněte se pořádně hýbat!
Pohyb na čerstvém vzduchu přispívá k dobré obranyschopnosti organismu. I kdybyste nedělala nic jiného, než chodila každý den půl hodiny na rychlou procházku, omezíte riziko infarktu o třicet procent. Na vzdálenosti kratší než půldruhého kilometru choďte zásadně pěšky, a to rychleji, než jste zvyklá. Organismus si zvykne na změny teplot, prospěje vám to fyzicky a navíc „pročistí hlavu“. Doplňte procházky plaváním, masážemi a pobytem v sauně. Pak se vám bude i lépe spát.

4. Denně si čistěte prostor mezi zuby
Bakterie, žijící v prostoru mezi zuby a v dásních přispívají ke vzniku srdečních chorob a vážných nemocí zažívacího traktu. Používejte mezizubní kartáčky a využijte síly grapefruitových jadérek obsažených v dentálním gelu nebo kapkách Citrovital. Skvěle bojují s bakteriemi a poradí si stejně dobře s plakem, jako s nepříjemnými afty.

5.  Pečujte o své smysly
Šetřete si zrak a seznamte se včas s relaxačními technikami po zrakové zátěži, se speciálními cviky pro oči a tréninkem okohybných svalů.Dá se tak předcházet astenopickým potížím, tj. pálení, řezání, zarudnutí očí, dvojení obrazu, neostrému obrazu, které se při delší zrakové práci do blízka mohou objevovat. Chraňte také svůj sluch. I nahromaděný ušní maz může být příčinou mnohých obtíží jako hučení, pískání, šum, nerovnováha ušního tlaku, pocit zalehnutých uší a snížení sluchového vjemu. Je proto vhodné maz šetrně odstraňovat  – nečistit uši tyčinkami, ale používat speciální ušní spreje a kapky.
 
6. Kůže prozradí váš zdravotní stav
Ke krásnému stavu pleti vám nepomohou jenom zkrášlovací přípravky, musíte se naučit správnému způsobu života. Intenzita a kvalita vaší péče se projeví za několik měsíců či let. Nejdůležitější je pravidelnost. Pak vám přinesou větší efekt i biotechnologická séra proti vráskám, která jsou skvělou náhradou botoxu i laserových a plastických operací.  

7. Hýčkejte ruce a nohy

Promítněte si, co dělají pro vás a jak jim to vracíte. Dopřávejte svým rukám i nohám osvěžující koupele a reflexní masáže – po každodenní námaze si rozhodně zaslouží hýčkat. Při péči sáhněte po přípravcích, které uvolní namáhané svaly, prokrví pokožku a příjemně jí osvěží, například fytoemulze z kaštanu koňského, která velmi příznivě a hlavně dlouhodobě působí. 

8. Dávejte si pozor na váhu
Sledujte svůj „index tělesné hmotnosti“ (váha v kilogramech dělena vaší výškou v metrech na druhou) a udržujte ho pod pětadvacet. Sledujte poměr obvodu pasu k obvodu boků: vznik tukové pneumatiky uprostřed těla (tloušťka tvaru jablka) je velkým rizikovým faktorem pro řadu vážných nemocí.

9. Myslete pozitivně
Když v sobě podpoříte optimismus a odmítnete nudu či záporné emoce, přispějete svému zdraví zdaleka nejvíc.

10. Snažte se vyjít bez léků
Iatrogenická nemoc (nemoc vyvolaná léčivy) je velmi častou příčinou poškození zdraví v pozdějším věku.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Redakce

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Další články z rubriky

Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

14:01 Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

Nejsou banány a jejich cena roste. V plzeňském supermarketu došla leckterým Čechům slova, případně v…