Žaloba na ministra Blažka: Zničils život mého otce a celé naší rodiny

15.05.2013 7:12

Letos v květnu poslal ministr spravedlnosti Pavel Blažek (ODS) svým podpisem zpátky do Ruska byznysmena Alexeje Torubarova, jenž utekl před vydíráním mafií a tajnou policií. To i přes varování lidskoprávní organizace Českého helsinského výboru. Torubarovův syn nyní ministra žaluje, protože údajně tímto rozhodnutím porušil zákon a mezinárodní úmluvy.

Žaloba na ministra Blažka: Zničils život mého otce a celé naší rodiny
Foto: Hans Štembera
Popisek: Pavel Blažek na kongresu ODS

Ruský podnikatel Alexej Torubarov o sobě tvrdil, že byl úspěšným podnikatelem, který si ve Volgogradu vybudoval síť restaurací. Poté se ale údajně dostal do konfliktu s policií a ruskou tajnou službou, které ho vydíraly a chtěly po něm výpalné. Byznysmen kvůli tomu podal trestní oznámení, jenže obvinili z vydírání důstojníka ruské tajné služby a podvodu jeho. Torubarov nakonec musel kvůli strachu o život z rodné vlasti utéct.

Rus odcestoval do Česka, protože do Evropské unie přijel s českým vízem. Tady ho v březnu loňského roku zatkla policie. „Strávil více než rok ve vazbě v brněnské věznici, ve velmi špatných podmínkách, ve špatném zdravotním stavu bez poskytnutí řádného léčení,“ cituje syna podnikatele Stanislava Torubarova server Lidovky.cz.

Život v ohrožení

Případem se zabýval jak Krajský soud v Brně, tak Vrchní soud v Olomouci. Rozhodnutí bylo totožné: Vydání je přípustné. Torubarov pak neuspěl ani u Ústavního soudu.

Posledním, kdo mohl Rusa před vydáním zachránit, zůstal ministr Pavel Blažek. Jenže tak neučinil a Česko nakonec Torubarova 2. května vydalo. To i přes varování Českého helsinského výboru, že v Rusku jeho život bude v ohrožení.

Kvůli rozhodnutí na Blažka podal Torubarov mladší trestní oznámení, protože ministr podle něj totiž porušil zákon a mezinárodní úmluvy. „Extradice žadatele o azyl nesmí být realizována bez rozhodnutí o jeho žádosti o azyl ze strany Ministerstva vnitra, včetně případných soudních přezkumů,“ snaží se upozornit Torubarův syn. „Blažek svým podpisem k povolení vydání zničil nejen osud mého otce, ale celé naší rodiny,“ dodává Torubarov mladší.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

reklama

autor: jno

Ing. Patrik Nacher byl položen dotaz

vedení

Pane Nachere, jste hodně výrazná osobnost a jako jeden z mála z ANO máte podle mě i schopnost se domluvit i s ostatními stranami. Proč tento váš potenciál nevyužijete a nekandidujete do vedení? Nebo to není podle vás možné, když je tam Babiš a jeho nejvěrnější? Podle mě je škoda, že vedení ANO není ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kádrovací banka? Maso nejezte, velí KB. A další, další pokyny

13:15 Kádrovací banka? Maso nejezte, velí KB. A další, další pokyny

Zkratka KB je v Česku už léta spojená s Komerční bankou. Ale vzhledem k tomu, jaké „inspirace“ má Ko…