Žaloudík (ČSSD): Zákon o neziskových nemocnicích potřebujeme

15.04.2013 11:40

Nepochybně potřebujeme pro poreformní rekonstrukci i pro novou dimenzi veřejného zdravotnictví také zákon o neziskových nemocnicích. Už jsme sice jeden takový zákon měli, ale koaličníci ho zrušili, že nebyl dost využíván. Když se nechce, je to horší než když se nemůže. Teď vzešel nový návrh tohoto zákona z tvůrčí nepohody vazební věznice od doktora Davida Ratha.. Vláda návrh odmítla.

Žaloudík (ČSSD): Zákon o neziskových nemocnicích potřebujeme
Foto: CSSD.cz
Popisek: Logo ČSSD

Cesta návrhu zákona na výsluní bude komplikovaná, protože navrhovatel ho osobně nemůže sněmovně představit. Měl by to někdo vzít za něj, protože zákon je potřebný. Současná koaliční menšinová většina ve Sněmovně by návrh  nepochybně stejně odsoudila pro jeho obsah i původ, přijde-li vůbec nějak na přetřes.

Avšak kdo  nemá zájem na vzniku nemocnic neziskových, má zájem na nemocnicích ziskových. Reinvestovaný kladný hospodářský výsledek není tím pravým ziskem. Je jenom odpovědným podnikáním se svěřeným veřejným majetkem pro veřejný prospěch. A právě v tom je ten problém, aby teď sněmovní přesilou takový zákon prošel. Neodpovídá doktríně odstátňování zdravotnictví.  Asi tedy nelze spěchat. Potřebovat zákon o neziskových nemocnicích stejně jednou budeme, máme-li provozovat veřejné zdravotnictví podle řádných pravidel a ve veřejném zájmu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: ČSSD

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

14:01 Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

Nejsou banány a jejich cena roste. V plzeňském supermarketu došla leckterým Čechům slova, případně v…