Zaorálek: Mažete lidem med kolem pusy, jsou vám ale přitom úplně jedno

20.03.2012 22:15

Projev na 37. schůzi Poslanecké sněmovny dne 20. 3. 2012.

Zaorálek: Mažete lidem med kolem pusy, jsou vám ale přitom úplně jedno
Foto: Hans Štembera
Popisek: Lubomír Zaorálek

Ano. Dámy a pánové, já tedy nebudu říkat dojmy, ale řeknu několik údajů, které jsou snadno ověřitelné. Protože pan premiér tady přednesl vystoupení, ve kterém nás ujistil, že ratingy a podobné svědčí o tom, že situace je konsolidovaná, stabilní, tak já vám řeknu jiná čísla, která nakonec asi většinou znáte.

Česká republika a její obraz je utvářen také tím, jak vystupujeme v žebříčcích, ať se týkají konkurenceschopnosti České republiky, úrovně vzdělání, úrovně vnímání korupce. A vy dobře víte, že například čísla OECD, co se týče konkurenceschopnosti České republiky nebo světového ekonomického fóra, mluví tak, že jestli v roce 2009 jsme byli na 31. místě, tak v roce 2010 na 36., v roce 2011 na 38. místě. Prostě, přátelé, klesáme. Jak říká Voskovec s Werichem, stoupáme nebo klesáme, tak, přátelé, klesáme.

Co se týče vnímání korupce, tak to je podobné, když vezmu poslední tři roky. Tři roky pokles - rok po roce. Naposledy z 53. na 57. místo, aby se našimi sousedy staly Namibie a Saúdská Arábie. Chápete? Tak to je obraz České republiky v zahraničí. A nejenom to, že tady klesáme, ale já vám řeknu čísla, která teď mi připadají úplně zásadní. Protože se říká: máme krizi, většinou si veřejnost myslí, že za to ta vláda nemůže. Ono to vůbec takto není. Česká republika je dnes nejslabší v celém středoevropském regionu, co se týče ekonomického růstu. Její dynamika je nejmenší.

A porovnávejme se s těmi, kteří jsou nám podobní. My jsme v posledním čtvrtletí měli růst 0,6 % loňského roku. Podívejte se, Německo mělo 2 %, ale to je silná země. Polsko? Polsko mělo 4, něco přes 4 celé. Slovensko 3,4. A dokonce Maďarsko, které má ekonomické problémy, mělo 1,5. No, i Maďarsko má dneska silnější ekonomický růst než Česko. Jak je to možné? Ten ekonomický stroj prostě nefunguje v Česku. Nějaká hospodářská strategie nefunguje. Ta opatření, která vláda přijala v loňském roce, která se týkala daní, nebyla ekonomicky kalkulována a umrtvila ekonomický růst. A to není poprvé. To vlastně celá historie od Topolánkových vlád je cestou špatných ekonomických rozhodnutí, která postupně způsobují, že klesáme. My v ekonomickém výkonu klesáme. (Potlesk zleva.)

A já vám tady mohu říkat celou řadu čísel, která se týkají úrovně inovací, patentů České republiky. Všude klesáme, přátelé. Za všechny příklad: Podíl investic na výkonu ekonomiky klesl za deset let ze 30 na 24 %. Klesají investice do licencí, patentů, samotného podnikání. Domácnosti, firmy - vláda táhne ekonomiku ke dnu. Jediné, co ji dneska drží nad vodou, jde ze zahraničí. Export firem. Ale to jsou většinou nadnárodní korporace. Chápete? To nejsou firmy, ve kterých my rozhodujeme o marketingu a strategii. Dokonce ani firmy, které by tady danily.

Takže to, co nás dneska drží nad vodou, to vůbec není záruka dobré budoucnosti České republiky. A to je to, co mě znepokojuje. Ta naprostá nekoncepce a mylná, vadná nebo dokonce neexistence hospodářské strategie této vlády. Ona vlastně nás není schopna vyvést z krize, protože nehledá cestu z té krize.

Podívejte se, jak se vláda chová v tom, co je zcela klíčové - oblast vzdělání. Tam sice premiér je schopen vystoupit a říci: Podporujeme vzdělání, výzkum, investice. A jaká je realita? Že vysoké školy v tomto roce musí ušetřit 1,5 mld. a v příštím roce 4 mld. V ranku pěti let se má snížit jejich rozpočet o 40 %. Lidi mi říkají - ti, kteří dneska stojí v čele těch škol - vždyť to je zničující. Máme snižovat počty studentů? Co ta vláda vlastně zamýšlí? Jak je možné, že premiér na jedné straně mluví o tom, že má tato oblast podporu, a na druhé straně ve střednědobém výhledu to znamená, že nás chtějí likvidovat? Ale jestli, rozumíte, my chceme likvidovat tento segment, který by měl rozhodovat o naší budoucí konkurenceschopnosti, tak čím se tady chceme do budoucna živit?

Vezměte si klíčové ukazatele, které dneska snižují naši konkurenceschopnost. Schválně vám je uvedu tak, jak jsou uváděny ve zprávě OECD. Co je vlastně příčina toho, že si stojíme tak špatně? Je to špatná a nízká důvěra v právo, problematická nezávislost soudů, nekompetentnost nebo netransparentnost v zacházení s veřejnými prostředky. Tohle jsou klíčové věci, podle kterých jsme špatně hodnoceni.

Co vláda v těchto věcech dělá? To vám mohu říci: Novela zákona o veřejných zakázkách je nedostatečná. To, co se chystá v anonymních akciích, jak jsem se seznámil s tím, co má jít do vlády, je to podle mne nedostatečné. To je stínohra. Pouhé divadlo. Tady vůbec není šance na zlepšení. To znamená, kam nás tato vláda vede? Jakou budoucnost s touhle vládou můžeme čekat? A ekonomická nevýkonnost, neschopnost vyrobit peníze, vytvořit příjmy, ta je pak vyvažována těmi asociálními tzv. škrty. A víte, co je důsledek těch škrtů? Že mám informace od lékařů, kteří mi říkají, že jim starší pacienti říkají: Nepište mi ty léky, já na to nemám. To je ta asociálnost. Chápete, to je něco, s čím já se těžko srovnávám. A to není žádné divadlo. Já to prostě sakra těžko nesu, že v této zemi lidé nemají na léky, kteří je naléhavě potřebují! Pane premiére, vám je to jedno? (Zvýšeným hlasem.) (Potlesk poslanců sociální demokracie.)

A víte, co je nejhorší na politice této vlády, že když žila-byla kdysi Margaret Thatcherová, tak to byla opravdu železná žena (Poznámky ze sálu, že stále žije.) Žije, já jsem myslel žila-byla jako premiérka, samozřejmě, že vím, že žije. Takže to byla žena, která řekla dokonce takovouhle větu: Nezáleží mi na nezaměstnaných. Dokonce nechala umírat stávkující horníky. Já vím, že to je hrozné, ale tahle žena mluvila velmi tvrdě a na rovinu. Víte, jak mluví tento premiér nebo jeho ministr práce a sociálních věcí? Jde nám o efektivitu sociální politiky. Centralizace je cesta, jak ušetřit 200 milionů.

Chápete, účinky jsou stejně drtivé jako u Thatcherové, ale říká se to pěkně. Pan premiér řekne: My podporujeme vzdělání a výzkum. Chápete, sice budou muset ušetřit 40 % v ranku pěti let, ale to se neřekne nahlas. Všude se všem maže med kolem pusy! Všude se tvrdí, že my vlastně na ty myslíme, my bychom byli rádi, kdyby se dávky dostaly těm, kteří je potřebují. Tahle falešná pokrytecká rétorika! Vy prostě v této Sněmovně, když něco předkládáte, tak tvrdíte, že to myslíte v zásadě s těmi lidmi dobře! Oni jsou sice na tom stále hůř, ale vy nejste schopni ani říci to, co skutečně myslíte, že je vám to jedno! Že dokonce těm skvěle placeným náměstkům na vašich Ministerstvech práce a sociálních věcí to připadá, že to je úplně v pořádku, když ti lidé zítra si budou muset pomoci sami. Tohle je filozofie, kterou vlastně máte. A neříkáte ji nahlas.

Neměl jsem moc rád Margaret Thatcherovou s její tvrdou politikou. Ale ona to aspoň říkala. Vy mastíte lidem kolem pusy! A nepřiznáte, že vlastně úmysly jsou takové, že vytváříte společnost, která bude sociálně rozdělena a ve které prospěch bude patřit jen nemnohým. Té vyvolené skupině privilegovaných. A to je to, s čím nesouhlasím, a proto nesouhlasím s touto vládou. Tahle země přece byla založena na humanitních ideálech, o kterých psal a mluvil Tomáš Garrigue Masaryk. A to, co bylo její cenou, to bylo to, že tady byla střední vrstva lidí, poměrně vzdělaných, kteří byli schopni se kulturně, technologicky napojit i na Evropu. To bylo prostě to, na čem společnost stála a v čem byla její síla. A to je něco, co my jsme měli pěstovat. A vy tady tohle prošustrováváte a promarňujete. To, co bylo tím silným základem. Vy jdete proti tradici této země! Vy jdete proti jejím dobrým vlastnostem! Proti tomu, co byla naše síla! To vy postupně ničíte! Proto tu nemáte co dělat! (Potlesk poslanců sociální demokracie.)

A co se týče aktuálních událostí, i v těch samozřejmě je celá řada důvodů, proč si myslím, že vláda dnes prokazuje těžkou nekompetenci. Vemte si třeba poslední proces s panem Bártou, jak šel před televizními kamerami. To nebyl proces s jednou osobou. To byl proces s celým systémem fungování jednoho politického útvaru. A co mě nejvíc na tom zaujalo? Že si myslím, že nejen pan Bárta - ani členové této vládní strany úplně nechápou, že to, co se děje v této takzvané straně, je nepřijatelné.

Jim to připadá, že to je zřejmě normální. To je tak, že dneska máme ty čtenáře, kteří nečtou ani tak Babičku Boženy Němcové, ale spíš Kmotra Maria Puza, a připadá jim úplně samozřejmá postava starajícího se Cappo di tutti cappi, který se stará o členy toho společenství. A dokonce tak - a to mě nejvíc pobavilo - když Radek John dokonce řekl: No, on je tak hodný, ten pan Bárta, že on by se i o toho pana Tluchoře postaral, kdyby za ním přišel, že mu chybí peníze. Chápete, to je ta hodnost toho kmotra, který se stará o ty, kteří patří do toho společenství. Toto je politická strana? A ještě k tomu vládní politická strana?

Chápete, tady nejde dokonce o paragrafy a půjčky a dary. Tady jde o to, přece není možné, aby jeden veřejný činitel takto uplácel druhého veřejného činitele a aby strana, která se má podle Ústavy hlásit k demokratickým principům, se řídila principy kmotrovství a mafie. Ale zřejmě ani to vám nestačí.

A ještě jedna věc, protože to, co říkám, je, že vláda je ohrožením demokracie. Ona je v několika smyslech ohrožením demokracie. Jednak politikou, kterou dělá, vlastně likviduje střední třídu. A jak říkal Aristoteles: Střední třída je základ demokracie. Na ní to stojí. A tak jak děláte politiku, kterou ji utlačujete, zmenšujete, její význam klesá, tak ohrožujete demokracii, protože vytváříte prostor pro extremismus a pro to, aby se ve společnosti projevovalo to, co jsme viděli v poslední době. Že i docela chaotické skupiny jsou schopny dostat na náměstí tisíce lidí! Protože lidé instinktivně cítí, že to je podvod, to, co se tady děje! A pak Kalousek řekne, že to je proti režimu.

Přátelé, to se říkalo za socialismu. Že chceme pouze konstruktivní kritiku a ne tu proti režimu. Teď se místo proti režimu říká, že to je proti demokracii. Ale lidé vidí tuhle demokracii reálnou, tak jak funguje. A řeknou: No, když je to takovýhle podvod, tak pryč s tím! Když tady někdo prostě je schopen manipulovat zakázky, tunelovat, že je tady prostě někdo schopen evropské fondy čerpat takovým způsobem, že je to úplně bez kontroly, svým známým - tak takovouhle demokracii, na to vám kašlu. Člověk, který nemá práci a musí se dívat na to, jak tady někam odplouvají miliardy ani se neví kam, tak ten vám řekne: Tenhle systém ať zhyne! Ale to jste vyvolali vy! A potom neříkejte jako Jakeš: Chceme pouze konstruktivní kritiku a ne tu protirežimní! Protože ti lidé to cítí správně! (Hovoří zvýšeným hlasem, gestikuluje.) S tímhle je třeba zamést!

Mně se to nemusí líbit, protože si myslím, že nic lepšího než demokracii nemáme, ale vyvozoval bych z toho něco úplně jiného než pan Kalousek. Totiž, že tahle politická krize znamená, že se něco musí zásadně změnit nebo nám to taky může přerůst přes hlavu. Protože lidé řeknou: Takovéhle politiky, takovou politiku prostě tady nechceme vidět! Tak, jak to bylo na Islandu, kterého se ti dotyční dovolávali. Takže to je podle mě vážná věc, proč si myslím, že je nutné mluvit o tom, že tato vláda v této podobě nemá nárok pokračovat. Protože ona vlastně podkopává demokracii.

A ještě jeden typ podkopání bych tady chtěl zmínit. A to je to, co už tady bylo naznačeno kolem evropských fondů. Podívejte, mně na tom vadí jedna věc, nesmírně. Totiž to, že se nejsme schopni dostat regulérně k informacím. To, že pan Hahn telefonoval s panem premiérem, to, že tady má přijet, to, že bylo zastaveno čerpání těch fondů - to se nedovídáme nějakým normálním přirozeným způsobem. Tím, že nás o tom někdo ... To se domníváme naprosto pokoutně. Protože všichni - novináři, my - telefonují někam do Bruselu známým a snažíme se zjistit, o co vlastně jde. Nám to tady nikdo neřekne. Vy se o tom s lidmi nebavíte. Tady jde o desítky, stovky miliard a pan premiér nám řekl ve Sněmovně, víte, co nám řekl? Že nechce, aby se to politizovalo tady ve Sněmovně. (Premiér z místa: To nechce pan Hahn.) Protože to je věcná záležitost.

A mně je jedno, i kdyby to nechtěl kdokoliv, komise, Pánbůh, tak přece tohle jsou veřejné peníze, které se týkají těch lidí. Není možné o tom neinformovat. Víte proč? Protože to přece funguje tak, že ve chvíli, kdy u nás není dostatečný systém kontroly, to znamená, že se nakonec schvalují a realizují i projekty, které jsou s chybami, kde jsou nedodržena pravidla, tak to nám potom Evropská komise odmítne proplatit a výsledek je jako v loňském roce, že se 13 mld. proplatí z veřejných peněz! A kolik desítek miliard se proplatí v tomto roce? A pak tady přijde pan Kalousek a řekne: Tak, potřebujeme peníze, škrty, nemám v pokladně peníze a budeme je čerpat, někde jinde! Pan Drábek, ať vybere tři miliardy, musí ještě oholit tam sociální dávky! Musí ještě... Protože nám chybí prachy! Protože jsme zpackali celý proces čerpání evropských peněz!

Chápete, tohle, že není politikum? Tohle, že je věcná záležitost? Vždyť to jsou miliardy, které bezprostředně nakonec dopadnou do života lidí, kteří díky tomu nebudou mít na ty léky, na chráněné dílny, na azylové domy a na základní sociální podporu, která, jak už jsem řekl, v této zemí není nijak nadprůměrná! Dokonce evropsky podprůměrná!

Takže není možné prostě tvrdit, že tohle jsou věci, o kterých se nebudeme bavit. Nakonec to probublává tím, že ty informace získáváme tím, že se všelijak telefonuje, ale to nejsou normální poměry. Já myslím a jsem si jist, že i v tomhle vláda selhává v demokratickém zvládání problému, a to není samozřejmě zdaleka jediné. Ale mně to připadá neomluvitelné. Mně připadá neomluvitelné to, že ve chvíli, kdy vláda má ministry, o kterých vlastně už víme, že nejsou schopni ten problém zvládnout, tak se klidně stane, že se řekne, že mu dáme do dubna čas, budeme zkoušet, jestli to zvládne nebo ne. Copak se nechápe, že na takové experimenty tady vůbec není prostor. Tady přece není čas, budeme tři měsíce čekat, jestli se dotyčný ještě vzpamatuje. On mezitím vyházel všechny lidi, kteří tomu rozuměli a my budeme čekat, jestli se to naučí. Rozumíte, to je přece laboratoř - ministerstvo, kde budeme zkoušet, jestli se ještě chytne. Uvědomte si, že to není žákovský mančaft fotbalu, ve kterém si můžeme zkoušet zadáka, jestli se chytne nebo ne. Tohle je vláda, která administruje miliardy prostředků, na které jsou navázány rozpočty krajů, projekty, které jsou často pro nás dneska životně důležité. Já jsem o tom už mnohokrát mluvil. Co se týče dopravní infrastruktury, tak z běžného rozpočtu Moravskoslezského kraje čerpáme 50 mil. a z evropských peněz 500. Když ty peníze prostě nebudeme mít, tak nebude opravena skoro žádná díra. Máme na to směšně z vlastního rozpočtu. Tohle jsou dneska věci, kterými lepíme díry, které nejsme právě dnes schopni platit z řádného rozpočtu. A tady na někom zkoušíme, jestli to sežene nebo ne.

Mně to připadá, že to je naprosto nezodpovědný postup. Já se domnívám, že vláda tady také prokázala, že nemá základní svědomí a odpovědnost, aby měla právo v této zemi o tak vážných věcech dále rozhodovat. Proto budu samozřejmě hlasovat pro to, aby odešla. (Potlesk poslanců ČSSD.)

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PSP ČR

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

9:25 Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

Akce zakázána. Doslova. Plzeňsko je, zdá se, „průkopníkem“ praxe, kterou najdeme možná v padesátých …