Zaorálek: Ustavní soud zklamal podruhé

04.06.2013 8:17

Ústavní soud podruhé v krátké době na celé čáře zklamal. Stejně jako se odmítl zabývat amnestií prezidenta Václava Klause, tak se nyní odmítl důkladně zabývat vládním zákonem o majetkovém vyrovnáním s církvemi.

Zaorálek: Ustavní soud zklamal podruhé
Foto: ČSSD
Popisek: Stínový ministr zahraničních věc za ČSSD Lubomír Zaorálek

Ústavní soud posvětil vydání obrovské části státního majetku do soukromých rukou. Vůbec nezkoumal, proč je rozsah vydávaného majetku právě 134 miliard. Ustavní soud se vůbec nezabýval tím, proč rozsah vydávaného nemovitého majetku je větší než všechny dosavadní soupisy – ať už jde o poslední neúspěšný návrh Topolánkovy vlády nebo o seznam církevního majetku pořízený v roce 1947 arcibiskupem  Beranem. Ustavní soud nepřispěl nijak k objasnění částky 59 miliard, která má být vyplacena církvím jako finanční náhrada v průběhu 30 let. Ústavní soud tím, že odmítl pozvat námi navrhované svědky, se vlastně odmítl zabývat naší stížností, že vládní návrh zákona nerespektuje ústavní principy rovnosti občanů a transparentnosti práva.

Ústavní soud má jistě právo na názor. Než ho ale vyřkne, měl by si opatřit informace, zjišťovat fakta a důkladně se věcí zabývat. Nemáme dnes žádnou jistotu, že vydávání majetku církvím nepřekročí hranici Února 1948 a že nebude vydáván také majetek, o který církev přišla jiným způsobem než křivdami způsobenými komunistickým režimem. Nemáme jistotu, že vydávání majetku církvím se neocitne v rozporu s právem Evropské unie. Podobný dotaz neučinila na Evropskou komisi ani vláda, ani Ústavní soud.

Pokud ČSSD uspěje ve volbách, bude jednat s církvemi a navrhne změnu k současné podobě zákona. Budeme usilovat o snížení finanční náhrady a zrušení finančního příspěvku.

Lubomír Zaorálek, místopředseda ČSSD 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: ČSSD

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To Rakušan nechtěl: Ve věci migrace úder z nečekané strany

13:22 To Rakušan nechtěl: Ve věci migrace úder z nečekané strany

Ministr vnitra Vít Rakušan neříká české veřejnosti pravdu o migračním paktu. Tvrdí to už i koaliční …