Zaorálek a Nečas zas proti sobě. Kvůli fiskální smlouvě zemí eurozóny

09.02.2012 12:49

Premiér Petr Nečas poslance informoval o evropském summitu, na kterém byla dohodnuta fiskální smlouva zemí eurozóny. To ale vyvolalo ostré debaty ve sněmovně. Proti premiérovi vystoupil velmi ostře například místopředseda sněmovny Lubomír Zaorálek (ČSSD) a Nečasovi vyčetl jeho chování v Bruselu. „Překvapený jsem byl nejen já, ale i ministr zahraničí. Já nevím, kdo řídí evropskou politiku, jestli to není Václav Klaus,“ zmínil ironicky Zaorálek na konto Nečase.

Zaorálek a Nečas zas proti sobě. Kvůli fiskální smlouvě zemí eurozóny
Foto: Hans Štembera
Popisek: Premiér Petr Nečas řeční ve sněmovně

Místopředseda ČSSD a Poslanecké sněmovny Lubomír Zaorálek velmi ostře kritizoval dnes ve sněmovně předsedu vlády a jeho chování na summitu EU koncem ledna.

„Překvapený nad chováním premiéra jsem byl nejen já, ale i ministr zahraničí.Tento summit byl opakováním nesrozumitelného chování Česka….Já si ani nemyslím, že během této jedné schůze se můžeme dobrat k pochopení toho, co se vlastně kolem české zahraniční politiky děje. Já si hlavně myslím, že tam je jakési zvláštní vakuum, že ta argumentace, kterou předvádí premiér po summitu, je důkazem toho, že to všechno dostatečně důkladně připraveno není a nemůžeme se dobrat, co se v zahraniční politice děje... Já nevím, jestli za tím, co premiér předvedl na summitu, jsou vnitrostranické problémy. Já nevím, jestli ten, kdo řídí dneska evropskou politiku není prezident Václav Klaus, protože tady nikde kolem nevidím člověka, který by nějaké politické pozice vytvářel?“ tázal se za sněmovním pultíkem v předlouhém svém vystoupení Zaorálek.

Podle něj se často v článcích objevují takové nesmysly, jako že mnozí evropští politici zřejmě nechali inspirovat severokorejskou ideologií Ču-čche. "Pan premiér to vysvětluje tím, že to je způsob, jak nalákat čtenáře," poznamenal.

Prý ale chce dnes v dolní komoře navrhnout usnesení, že žádá opozice vládu, aby se připojila k finanční dohodě a byl známý a zahájen onen ratifikační proces vedoucí k potvrzení účasti ČR na integračním procesu EU. (Později skutečně Zaorálek toto usnesení navrhl, ale koalice jej neodhlasovala. Naopak sněmovna po dvouhodinové debatě na návrh ODS premiérovo vystoupení vzala na vědomí).

Zaorálek: Jsou to jen tlachy

Zaorálek pak kromě jiného označil obavy Nečase o úmluvě představující první krok na cestě ke skutečné fiskální a hospodářské unii a federaci za „plky“ a stěžoval si na velmi nízkou úroveň premiérovy argumentace.

Co Nečas ale řekl? Například prohlásil, že mu jeho vláda dala omezený mandát, který neumožňoval vydat k nové evropské smlouvě závazné stanovisko, ani deklarovat podmíněné „ano“ ve stylu chytré horákyně. Nic tak nemohl podepsat, neboť neměl jasnou politickou shodu na téma. Na summitu však bylo požadováno jasné „ano“ nebo „ne“, které by ukázalo, zda politici v březnu podepíší konečnou verzi fiskální smlouvy.

„Mohl jsem tak učinit? Z hlediska mého mandátu ne. Mandát řekl jasně, že nebylo možné jinak postupovat. I kdybych neměl s úmluvou žádný problém. Kdybych řekl ‚ano‘, znamenalo by to politicky závazné ‚ano‘. Mohl jsem také říct podmíněné ‚ano‘ - že já bych rád, ale nevím, jestli to pak v březnu podepíši. Ale ani tento postup chytré horákyně nebyl možný, musel jsem říct buď jasné ‚ano‘, nebo ‚ne‘,“ hájil se před poslanci dále předseda vlády.

Má ale prý výhrady k obsahu smlouvy, neboť výrazně mění fungování EU - sjednocuje trasu k fiskální unii a je výrazným posunem směrem k federaci. Tak o tom podle něj ale mluví německá kancléřka Angela Merkelová a francouzský prezident Nicolas Sarkozy. Zaorálkova poznámka o tom, že to jsou jen nějaké "plky" pak dle Nečase potvrdila pravdivost výroku, že je místopředseda ČSSD "doktor Cvach české zahraniční politiky".

Dolejš: Mnoho slov a mnoho ideologických klišé

Na slovní výměnu obou politiků pak později reagoval komunistický poslanec Jiří Dolejš slovy, že jestli někdo z nezasvěcených lidí sleduje tuto debatu, tak neví zcela jistě, o co jde. „Mnoho slov a mnoho ideologických klišé,“ poznamenal ironicky Dolejš. Je mu prý podivné, že premiér svou pozici nevysvětloval dopředu, ale obhajuje ji až nyní, tedy ex post.

Ministerský předseda úmluvu za Česko totiž 30. ledna nepodepsal, což vyvolalo kritiku opoziční ČSSD a také třenice v koalici. Kvůli podpisu smlouvy o fiskální unii padala nedávno dokonce ostrá slova mezi Nečasem a ministrem zahraničí a předsedou TOP 09 Karlem Schwarzenbergem. Ten prohlásil, že Nečasův postoj škodí národním zájmům. Premiér ministrovi opáčil, že je skoro stále v zahraničí a málo pracuje.

V úterý se oba politici dohodli, že budou ve svých výrocích zdrženlivější. Hodlají dál jednat o tom, jaké stanovisko vláda nakonec ke smlouvě zaujme. Nejmenší vládní strana Věci veřejné stojí na premiérově straně. Na programu dnešní sněmovní schůze jsou i pravidelné interpelace poslanců na ministry.

Smlouva má zejména koordinovat rozpočtově odpovědné jednání členských zemí. Státy bez eura se mohou připojit dobrovolně, po přijetí eura bude pro ně podpis smlouvy podmínkou.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: olb

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

14:01 Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

Nejsou banány a jejich cena roste. V plzeňském supermarketu došla leckterým Čechům slova, případně v…

reklama