Zaorálka rozzuřily noviny. Mluví o Hradu a vazbách na organizovaný zločin

19.01.2013 17:02

Místopředseda sněmovny a místopředseda ČSSD Lubomír Zaorálek je velmi rozzlobený. Do rukou se mu totiž dostaly sobotní Lidové noviny, kde se píše o tom, kdo dával dohromady znění novoroční Klausovy amnestie. Totiž ta jména, která deník uvádí, jsou podle Zaorálka vycucaná z prstu. „To nejsou relevantní informace o skutečných autorech amnestie. Jsou to jen dohady, naprosto k ničemu. Já chci znát skutečná jména, tady se totiž hraje o vysoké sumy peněz,“ hřímá Zaorálek.

Zaorálka rozzuřily noviny. Mluví o Hradu a vazbách na organizovaný zločin
Foto: Hans Štembera
Popisek: Lubomír Zaorálek

Prezidentská amnestie vznikala podle informací Lidových novin (LN) v okruhu tří lidí kolem prezidenta Václava Klause, a to jeho tajemníka Ladislava Jakla, který má na starosti agendu milostí, dále jediného právníka ve sboru interních poradců Pavla Hasenkopfa a bývalého poslance ČSSD Zdeňka Koudelky. Deník má k dispozici interní dokument Kanceláře prezidenta republiky, který prý ilustruje hradní debatu k tomuto tématu.

LN také zveřejnily, že právě návrhy Pavla Hasenkopfa ale prezident Václav Klaus nepřijal kvůli velké složitosti. Jenže Hasenkopf navhl, aby amnestie začala platit až 7. března, tedy v den odchodu Klause z postu, dále právník počítal s tím, že má výslovně vyjímat řadu trestných činů včetně úplatkářství nebo zneužití pravomoci, a navíc se podle něj zastavení trestního stíhání mělo týkat jen činů se sazbou do pěti let.

Kdo amnestii ale nakonec skutečně připravoval, to stále Hrad tají. Místopředseda Poslanecké sněmovny Lubomír Zaorálek proto v pátek prezidentskou kancelář vyzval, aby na základě zákona o svobodném přístupu k informacím sdělila jména přímých autorů konkrétní podoby prezidentské amnestie.

Klaus by podle něj měl vyvrátit "chmurné podezření", že na přípravě amnestie se podíleli lidé, kteří mohli být ve spojení s některými amnestovanými, zmínil v pátek Zaorálek. A soudě podle toho, co den poté řekl ParlamentnímListům.cz, tak mu rozhodně na celé věci záleží po přečtení Lidových novin ještě více.

Jsou to jen dohady

„To všechno v těch novinách jsou jen dohady redaktora Němečka, nemá to žádnou hodnotu a je to úplně bezcenné,“ vypěnil nad sobotními Lidovými novinami Zaorálek.

„Mne nezajímá, kdo tady co spekuluje, ale kdo na amnestii skutečně pracoval. A Pražský hrad to má jednoznačně ze zákona sdělit. Když tady jsou podezření tak obrovského rozsahu a která se navíc týkají dokonce vazby na organizovaný zločin...,“ zmínil dále pro ParlamentníListy.cz Zaorálek.

A pokračoval. „Týká se to gangu Jiřího Berky. Nápovědu dávají odposlechy, které se u nás zveřejňovaly hned v několika médiích. Ukázalo se totiž, že si spolu telefonovali jeden z hlavních aktérů zločinné Berkovy skupiny Vladislav Větrovec s Milanem Kindlem – poradcem prezidenta republiky - že si telefonoval i s Karlem Muzikářem, dalším poradcem prezidenta, a dokonce dalšímu poradci Zdeňkovi Sovákovi půjčovali (Berka a Větrovec) auto včetně řidiče. Takže tady je propojení mezi lidmi, kteří pracovali jako poradci prezidenta a mezi klíčovými postavami gangu Jiřího Berky. No a to propojení dotyční ani nedokázali nějak zásadně popřít, a ani jej nedokázali vysvětlit. A navíc ty věci, které zaznívaly při odposleších, jsou velmi vážné. Proto by měl Hrad vše vysvětlit,“ zlobí se místopředseda sněmovny kvůli závažnosti celé situace.  

Neskutečně jej zaráží i to, jak v celé věci reagoval předseda Ústavního soudu Pavel Rychetský. Ten totiž komentoval dopředu stížnost senátorů na část novoroční amnestie. „Předseda Ústavního soudu vydal dopředu stanoviska, čímž porušil všechny principy, které by jako představitel Ústavního soudu měl dodržovat, tedy že nebude dopředu komentovat podání, kterými se budou soudci zabývat. Jsem přesvědčen o tom, že by předseda Ústavního soudu měl být v takové věci zdrženlivější. Je to pro mne nepochopitelné,“ zmínil.

Budeme za to platit a platit...

Nepochopitelné to je pro něj už proto, že celou věc může nakonec posuzovat Evropský soud pro lidská práva. „Jestli v tomto Ústavní soud selže, tak to bude věc pro Evropský soud pro lidská práva a tady ty škody (i finanční) pro Českou republiku mohou být obrovské. Příští vláda, která přijde, tak může nést důsledky kroků této vlády, která nedokázala zabránit něčemu, co v civilizovaném světe nemá obdoby,“ zmínil Zaorálek a opřel se při své úvaze ještě o jednu věc a tou je výklad profesora Pavla Šturma, jenž je vedoucím katedry mezinárodního práva na Právnické fakultě UK v Praze a někdejším vědeckým pracovníkem v Ústavu státu a práva.

„Dnes zveřejněné stanovisko profesora Šturma říká, že samozřejmě celá věc bude velice relevantní pro evropský soud a Česká republika bude stát před tím, že bude nahrazovat škody až ve výši stovek miliard. Odchod Václava Klause nás pak může přijít podobně draho, jako nás přišel jeho odchod v roce 1997, kdy bylo 500 miliard dluhu. Já mám dojem, že tady nikomu nedochází, jak vážná ta věc je. Takže mne nějaké dohady v novinách opravdu vůbec nezajímají,“ uvedl ParlamentnímListům.cz s tím, že Šturma mimo jiné uvádí, že není pravda, že amnestie není přezkoumatelná.

Mezinárodní právní řád říká: Je to přezkoumatelné

„On na rozdíl od našich ústavních právníků, kteří tvrdí, že tato amnestie není přezkoumatelná, říká opak – a dokonce přezkoumatelnost amnestie je dle něj možná podle mezinárodního práva,“ uvedl Zaorálek. „Podle mne to dokonce začíná být otázka trestní žaloby!“ dodal pak výhružně k tématu.

Na závěr ještě ubezpečil, že se nenechal „ukolébat“ tím, že při čtvrtečním hlasování o nedůvěře vládě poslanci koalice odmítli hlasovat o jeho dvou navržených usneseních.

Nechá o tom hlasovat znovu

„V tom prvním usnesení jsem chtěl, aby Poslanecká sněmovna konstatovala zásadní nesouhlas s článkem dva amnestie a za druhé, aby vyzvala Poslanecká sněmovna vládu, aby se urychleně zabývala řešením situace. Jde o to, že tady vznikl právní chaos, kdy řada obětí neví, co bude, nikdo navíc ani neví, jak se bude dále postupovat. Existuje nejistota dokonce i na státním zastupitelství a v celém systému justice. Proto by vláda měla urychleně zasednout i s představiteli státních zástupců a soudců a měli by situaci začít řešit,“ vysvětlil místopředseda sněmovny.

„Budu žádat, aby se tato usnesení projednávala na prvním řádné schůzi sněmovny a budu také chtít, aby se o tom znovu hlasovalo,“ doplnil na závěr.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Olga Böhmová

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

14:01 Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

Nejsou banány a jejich cena roste. V plzeňském supermarketu došla leckterým Čechům slova, případně v…