Zásadní prohlášení tureckého prezidenta vůči Kurdům. V NATO asi nepotěší

28.07.2015 17:10

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan, těsně před odletem na oficiální návštěvu Číny, oznámil novinářům, že nelze pokračovat v mírovém jednání s Kurdy. Mimo jiné i tlačil na parlament, aby zbavil imunity všechny poslance napojené na „teroristické skupiny“. Informuje The Guardian.

Zásadní prohlášení tureckého prezidenta vůči Kurdům. V NATO asi nepotěší
Foto: Archiv
Popisek: Turecký prezident Recep Erdogan

„Už nemůžeme dále pokračovat v mírovém procesu s těmi, kdo ohrožují naši národní jednotu a bratrství,“ řekl Erdogan na tiskové konferenci v Ankaře. V té době již turecké letectvo bombardovalo kempy Strany kurdských pracujících (PKK), které se nachází v severním Iráku.

PKK se vyjádřila, že po náletech je veškerá snaha pokračovat v mírovém procesu zbytečná.

Mezitím na mimořádné schůzi NATO, kterou svolalo Turecko, vyjádřil šéf NATO Jens Stoltenberg solidaritu s tureckým bojem proti terorismu. „NATO velmi pozorně sleduje vývoj událostí. Stojíme za naším spojencem Tureckem,“ řekl Stoltenberg a dodal, že schůze byla svolaná právem, jelikož hranice Turecka a tedy i NATO jsou v ohrožení.

Problém však tkví v tom, že Turecko za teroristy považuje i PKK, což mnozí členové NATO nepovažují za záležitost, kterou by mělo řešit NATO. A zároveň je PKK jednou z mála ozbrojených skupin, které úspěšně bojují proti Islámskému státu.

Na schůzi zástupci Turecka nežádali o přímý vojenský zásah NATO, pouze o podporu v jejich boji s terorismem. V plánu je dohoda o vytvoření bezpečné zóny bez Islámského státu podél turecko syrských hranic. Bližší informace o dohodě však nejsou.

Předseda Kurdské lidově demokratické strany (HDP), který je jedním z politiků, jež Erdogan osočil z napojení na teroristy, odmítl veškerá nařčení a sdělil médiím, že jeho strana čelí trestu jen za svoje volební úspěchy. „Nedopustili jsme se žádných neodpustitelných zločinů. Náš jediný zločin bylo získání 13% hlasů,“ řekl predseda strany Selahattin Demirtas.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: spa

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

9:25 Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

Akce zakázána. Doslova. Plzeňsko je, zdá se, „průkopníkem“ praxe, kterou najdeme možná v padesátých …