Zasraný hovado Zeman, napsal aktivista Pražského Majdanu. Teď pořádá akci, kterou veřejně podpořila ČSSD. A je zle

04.02.2016 16:28

Pokrytecké divadlo. ČSSD živí nenávist vůči prezidentu Zemanovi. Nejen to zaznělo v reakci na skutečnost, že sociální demokracie na oficiálním facebookovém profilu podpořila akci na obranu šéfa strany Bohuslava Sobotky. Demonstraci přitom pořádá aktivista „Pražského Majdanu“, který prezidenta označil za „zasraný fašistický hovado“. ParlamentníListy.cz se ptaly členů ČSSD, co na to říkají.

Zasraný hovado Zeman, napsal aktivista Pražského Majdanu. Teď pořádá akci, kterou veřejně podpořila ČSSD. A je zle
Foto: Facebook.com
Popisek: Aktivista Tomasz Peszynski

Sluníčkem a kávou proti xenofobii a kalašnikovu. Tak zní název demonstrace, která se v sobotu nedaleko Úřadu vlády uskuteční jako gesto podpory premiéru a šéfovi ČSSD Bohuslavu Sobotkovi. Akci pořádá Tomasz Peszynski, což je zakladatel radikální proukrajinské organizace „Pražský Majdan“. Nemuselo by na tom být nic zvláštního. Problém ovšem může nastat samotné ČSSD, která na svém oficiálním facebookovém profilu pozvánku na tuto akci sdílela s poznámkou: „Přijďte podpořit dobrou věc. Proti xenofobii a nenávisti bojuje i náš předseda Bohuslav Sobotka.“

Jde totiž o to, že Peszynski je člověk, který vcelku často vyjadřuje své názory značně expresivně, vulgarity pro něho nejsou problém. Nedávno tak například na svůj profil na sociální síti napsal extravulgární prohlášení na adresu prezidenta Miloše Zemana.

„Zasraný fašistický hovado Miloš Zeman, až chcípne, strašně se ožeru,“ napsal Peszynski. To nebylo zdaleka všechno, na svém blogu pravidelně častuje prezidenta termíny jako fašista, hradní hlupák a podobnými výrazy.

Nelze skutečnost, že ČSSD oficiálně na Peszynského akci zve občany, vnímat jako legitimizaci, nebo dokonce podporu oněch nejhrubších vulgarit? Když prezident Zeman vystoupil na Albertově po boku Martina Konvičky, a přestože následně řekl, že s některými jeho výroky nesouhlasí, premiér ho kritizoval, že Konvičkovy extremistické názory pouhým vystoupením na jednom pódiu legitimizuje.

ParlamentníListy.cz se proto dotázaly některých známých politiků sociální demokracie, co na aktivitu vedení strany na Facebooku říkají. Redakce podotýká, že nebyli osloveni pouze ti politici ČSSD, jejichž reakce níže uveřejňujeme, větší část, mnohdy z pro ně pochopitelných důvodů, vůbec neodpověděla.

Poslankyně a bývalá ministryně spravedlnosti Marie Benešová považuje podporu takové akce za pokrytecké divadlo. „Demonstrace na podporu pana premiéra je bohužel již poněkud otřepaným trikem a bohužel vyvolává vzpomínky na tzv. lánský puč. Zdá se, že aktéři neumějí přijít s ničím originálním a oprašují staré, směšné recepty. Pokud je demonstrace pořádána proti nenávisti a organizátoři jsou podporovateli šíření nenávisti vůči prezidentu Zemanovi, není co dodat. Pak jde o jedno velké a pokrytecké divadlo,“ uvedla pro ParlamentníListy.cz Benešová.

Svůj komentář přidal i tiskový mluvčí prezidenta Jiří Ovčáček. Sobotkovu ČSSD v něm srovnal s TOP 09. „Sobotkovo vedení ČSSD se tím oficiálně a jednoznačně přihlásilo k programu nenávisti, který nemá se skutečnou levicí nic společného. Začínám přemýšlet nad tím, jaký je vlastně rozdíl mezi Kalouskovou TOP 09 a Sobotkovou ČSSD,“ sdělil Ovčáček.

Sociálnědemokratický poslanec Jaroslav Foldyna zásadně nesouhlasí s tím, aby občané odmítající migraci, byli označováni jako fašisté. „Jakkoli nesouhlasím s Tomiem Okamurou a jemu podobnými, současně chápu postoj veřejnosti k migrační krizi. Řešením je společný postup států V4 v rámci EU. To, co organizují někteří z ČSSD, ji pouze poškozuje. Nesouhlasím s paušalizací, že ti, jež nesouhlasí s imigrací, jsou fašisti! S lidmi je třeba komunikovat a jít mezi ně. Je třeba uznat to, že mají strach či obavu, současně jim musíme říci, že jsme jako vláda v čele s naším premiérem učinili konkrétní opatření k zajištění jejich bezpečnosti,“ konstatoval Foldyna.

Člen ČSSD, exposlanec a zástupce ombudsmanky Stanislav Křeček označil Peszynského demonstraci za medvědí službu pro jeho stranu. „Nemyslím si, že by ČSSD takové výroky přímo schvalovala, podpora premiéra takovými lidmi je přesně to, co se nazývá medvědí službou,“ řekl redakci Stanislav Křeček.

„Jsem jenom prostý parlamentní pěšák. Na rozdíl od vámi jmenovaného aktivisty asi nikoliv sprostý. Jako konzervativec facebookový profil nemám, jiné nečtu. To znamená, že nevím, kde je pravda. Ale kdybych, čistě omylem, byl premiérem a předsedou nejstarší české politické strany, o takovou podporu bych vskutku nestál. Spíše bych usiloval o přízeň slušných lidí. A eventuální neshody s hlavou státu bych řešil raději mezi čtyřma očima. V Lánech či na Hradě. Bez kalašnikova,“ vzkázal k tomu poslanec ČSSD Jiří Koskuba.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radim Panenka

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

9:25 Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

Akce zakázána. Doslova. Plzeňsko je, zdá se, „průkopníkem“ praxe, kterou najdeme možná v padesátých …