Zástupce gayů: Klaus a Hájek jsou deviantní. My ne

07.08.2011 8:34

Reakci prezidenta Václava Kaluse a jeho vicepremiéra Petra Hájka nad záštitou pražského primátora Bohuslava Svobody vůči akci Prague Pride 2011, označil známý gay aktivista Jiří Hromada za deviantní. Vrátil tak Hájkovi s Klausem označení, které použili pro lesby, gaye, bisexuály, a transsexuály, pro něž je zmíněná akce především určena.

Zástupce gayů: Klaus a Hájek jsou deviantní. My ne

Připomeňme, že podle Hájka je „festival homosexuálů" nátlakovou akcí a demonstrací ideového vidění světa , v němž klasická rodina již nehraje žádnou roli a v němž hluboké národní tradice a kulturní kořeny ožírá obluda multikulturalismu.

Celé vyjádření Petra Hájka pro ParlamentníListy.cz ZDE

„Světa, v němž sexuální či jakákoli jiná deviace je povýšena na ctnost, abnormalita na normu, destrukce společnosti na posvátný Pokrok. Kde občanské svobody nahradila lež takzvaných lidských práv a první mezi nimi, svobodu projevu, cenzura politické korektnosti, jak se dnes politicky korektně říká obyčejnému pokrytectví," řekl ParlamentnímListům.cz mimo jiné Hájek.

SLEDUJEME téma Hájek a homosexuálové

13 velvyslanců přispěchalo s podporou

Poté, co se proti je ho prohlášení vzedmula vlna odporu na domácí politické scéně, zastal se Hájka i prezident Václav Klaus. „Jestli někoho popuzuje slovo deviace, já ho mám za hodnotově neutrální slovo. V každém případě je homosexualita něco výrazně menšinového a jako taková si zasluhuje naši ochranu, nikoli nutně apoteózu," uvedl Klaus mimo jiné.

Prezident Klaus: K výrokům Petra Hájka na adresu homosexuálů

To následně vyprovokovalo 13 ambasád v Praze k reakci zaslané ministru zahraničí Karlu Schwarzenbergovi. Velvyslanci pod vedením ambasadora USA Normana L. Eisena vyjádřili podporu zmiňované akci.

Hájkova a Klausova reakce je deviantní

„Na rozdíl od pánů Hájka a Klause vnímám iniciativu třinácti ambasád jako přirozenou a zcela normální, kdežto u obou pánů, protože se odchyluje od normálu, jako deviantní," řekl Parlamentním Listům Jiří Hromada.

Související: Nezvykle ostrý Sobotka k Hájkovi: Čtvrtá cenová a na facku

Ten se v té souvislosti neubránil reminiscenci. „Já si při té příležitosti vzpomínám, jak Václav Klaus nejprve vetoval zákon o registrovaném partnerství, a pak mě zval na Hrad k diskuzi na téma registrované partnerství. Tak jsem nešel, protože bylo pozdě. Nejprve jsme měli diskutovat a pak rozhodovat," řekl redakci Hromada.

„A nyní z pro mě nepochopitelných důvodů prezident ten postup obrátil. Pan primátor se rozhodl, je to svobodný člověk, má svůj úřad a svojí zodpovědnost vůči občanům, a tak jednal. A najednou pan prezident podpoří názory pana Hájka a rozvíří diskuzi uvnitř ODS," podivuje se gay aktivista.

Nejsme méněcenní

Ten podotkl, že problém si musí vyřešit uvnitř ODS. „Samozřejmě, to je věc té politické strany a do toho se jim nikdo nechce vměšovat, ale nesmí v tom případě do toho vtahovat obecnou problematiku a nesmí obecně označit skupinu občanů téhle země za méněcennou, než tu druhou?" konstatoval Hromada.

Ten je nicméně přesvědčen, že záměr rozvířit debatu nad zmíněnou akcí má jiný cíl. „Já mám spíše obavy, když to shrnu, že se někomu nelíbí, že to klima v České republice je to klima velmi vstřícné vůči Gay a lesbické minoritě," myslí si.

Někdo chce akci překazit

„Když si vezmeme, že v roce 1990 to bylo pouhých deset procent občanů, a že loni agentury v průzkumech veřejného mínění naměřili sedmdesát pět procent, no tak se to asi nějakým vrstvám občanů nelíbí. A možná se jim nelíbí, že se připravuje veliká, krásná akce o lásce, o humoru, o lidské svobodě a jinakosti. A svými výroky tak chtěli povzbudit jiné síly, aby začaly být agresívnější a tu akci překazili. Takový dojem z toho mám já," uzavřel Jiří Hromada.

Ten vedl občanské sdružení Gay iniciativa, jehož činnost byla ukončena k 31. prosinci 2006. Důvodem rozpuštění byl tehdy fakt, že prý se sdružení podařilo prosadit skoro všechny záměry, které si stanovilo.

Za úspěchy organizace tehdy Hromada označil přijetí zákonů, které podle něj zrovnoprávňují gay a lesbickou minoritu s ostatními. Jako příklad pak uvedl zmiňovaný zákon o registrovaném partnerství. Už tehdy Hromada uvítal, že se podařilo změnit myšlení občanů v ČR ve prospěch gayů a lesbiček.

Čtěte také:

reklama

autor: Ondřej Vaněk

Ing. Patrik Nacher byl položen dotaz

vedení

Pane Nachere, jste hodně výrazná osobnost a jako jeden z mála z ANO máte podle mě i schopnost se domluvit i s ostatními stranami. Proč tento váš potenciál nevyužijete a nekandidujete do vedení? Nebo to není podle vás možné, když je tam Babiš a jeho nejvěrnější? Podle mě je škoda, že vedení ANO není ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kádrovací banka? Maso nejezte, velí KB. A další, další pokyny

13:15 Kádrovací banka? Maso nejezte, velí KB. A další, další pokyny

Zkratka KB je v Česku už léta spojená s Komerční bankou. Ale vzhledem k tomu, jaké „inspirace“ má Ko…