Zatoulaný Bém v politice nikomu nechybí. Chtějí ho u drog

01.03.2011 18:51

Odborník na protidrogovou problematiku Pavel Bém vlétl do politiky jako kometa a po pár letech už byl pasován na budoucího šéfa ODS. Jeho pokus kandidovat koncem roku 2008 proti tehdejšímu předsedovi Topolánkovi však předznamenal jeho politický pád. Zatímco pražské vedení strany s ním už nepočítá, návratem do oboru by potěšil své bývalé kolegy.

Zatoulaný Bém v politice nikomu nechybí. Chtějí ho u drog

Koncem minulého roku vykazoval ze všech poslanců třetí nejhorší výsledky podle souhrnného ukazatele docházky, účasti na hlasování a aktivit při vystupování ve sněmovně (KohoVolit.eu) bývalý první místopředseda ODS Pavel Bém. V úvodních měsících tohoto roku si ve sledovaných statistikách určitě nepolepší, protože jeho místo v poslaneckých lavicích zůstávalo často opuštěné. A nyní, když se měl vyjádřit k tomu, že tunel Blanka bude stát o mnoho miliard více, než on jako primátor garantoval, není již několik týdnů k zastižení.

Již 11. února, tedy před více než 14 dny, se místopředseda poslaneckého klubu ODS Marek Benda zlobil, že se novináři zajímají, kde poslanec Bém je. „Nevím, kde mám Pavla Béma, Pavel Bém byl na tento týden omluven," řekl tehdy Benda v ČRo a ke spekulacím o dvouměsíčním volnu vášnivého horolezce Béma, jenž zdolal i Mount Everest dodal: „Jestli je Pavel Bém na dva měsíce někde mimo, tak si myslím, že je to neodpustitelné." ParlamentníListy.cz se opakovaně snažily získat vyjádření šéfa klubu Petra Tluchoře k dlouhodobé absenci Béma, leč marně. Šéf klubu zatím nereagoval.

Psali jsme: Nezkoušejte mě z Béma, okřikl moderátorku Benda

Odepsaně vypadá bývalý pražský primátor také u své domovské organizace, které v dobách své politické slávy šéfoval, ale nyní už na její chod nemá žádný vliv. „Do jejího řízení nezasahuje. Komunikuje s námi jako ostatní pražští poslanci. To, že byl primátorem nebo předsedou pražské ODS, nehraje žádnou roli," uvádí pro ParlamentníListy.cz nynější předseda pražské ODS Boris Šťastný.

  • Primátor Bém? Neměl štěstí na lidi, ohlíží se politologové
  • Bém křičel, Bürgermeister třískal deskami. Vzpomíná projektant čistírny

    Praha ještě přehodnotí, co pro ni Bém udělal

    Bém si kromě spolustraníků postupně proti sobě ve funkci primátora postavil valnou část veřejnosti. Památný je jeho obrat v názoru na novou podobu Národní knihovny, kritizován byl za prosazování výstavby mrakodrapů na Pankráci, dálničního okruhu Prahy přes obytné části Suchdola, nové ranveje na letišti v Ruzyni, nebo výstavbou tunelu Blanka, která polyká stále více miliard.

    „Já mu nenasazuji psí hlavu jako mnozí jiní. Stal se hromosvodem. Praha ještě přehodnotí, co pro ni udělal," říká pro ParlamentníListy.cz o svém bývalém kolegovi expert na problematiku drog a drogových závislostí Ivan Douda. „To, že je v parlamentu, a může něco ovlivňovat, je jen dobře. Čas ho může rehabilitovat a pak se uvidí," neláme Douda ještě hůl nad Bémovou politickou kariérou.
  • Návrat do původní branže by nebyl problém

    Další bývalý kolega Jiří Presl připomíná, že Bém udržoval kontakt se svou původní profesí i ve funkci primátora. „Po celou dobu pracoval jako psychoterapeut," upozorňuje lékař pro ParlamentníListy.cz. „On je dospělý člověk, nikdy bych si mu netroufl radit, co má dělat dál," nechce Presl hodnotit, zda by pro Béma bylo lepší opustit svět politiky a soustředit se na obor, v němž byl úspěšný.

    „Odborně by to nebyl žádný problém," přidává se Douda, který si dřívější spolupráci s Bémem nemůže vynachválit. „Vždy jsem na něm oceňoval velkou pracovitost a obrovskou paměť. Naopak bych mu vyčetl jeho výbuchy, hůř se kontroloval, protože je cholerik. Ale k tomu přispívalo i jeho extrémní zatížení," uzavírá drogový expert.

    K věci:

    Bémovi spojenci z radnice mají nové posty. O vliv ani peníze nouzi nemají 

    Za Blanku poděkujte Bémovi, říká Březina 

    Foto: Zbyněk Pecák

    Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

    reklama

    autor: Jiří Hroník

    Andrej Babiš byl položen dotaz

    dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

    viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

    Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


    Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

    Další články z rubriky

    Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

    14:01 Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

    Nejsou banány a jejich cena roste. V plzeňském supermarketu došla leckterým Čechům slova, případně v…