Zbrojní analytik v ČT zbořil Kalouskovy argumenty v kauze CASA

22.08.2012 21:20

Bývalý zaměstnanec ministerstva obrany Jaroslav Štefec v pořadu Hyde park prohlásil, že letouny CASA mohla česká vláda pořídit až o miliardu korun levněji. Vyjádřil se i k celé řadě podezřelých zbrojních zakázek. Dal také najevo, že se nebojí případných tlaků ze strany kmotrů.

Zbrojní analytik v ČT zbořil Kalouskovy argumenty v kauze CASA
Foto: Repro Foto: ČT24
Popisek: Zbrojní analytik Jaroslav Štefec v pořadu ČT Hyde park

Jaroslav Štefec se domnívá, že na Ministerstvu obrany se odehrála celá řada zvláštních zakázek, nejen problematický nákup letounů CASA. Pronájem letounů Gripen, nákup vozidel Pandur, vozidla Tatra a další. Co se týče mediálně velmi známé kauzy nákupů letounů CASA, Štefec se domnívá, že nemalou trestní odpovědnost nese exministryně obrany Vlasta Parkanová, pod jejímž vedením prý resort upadal.

K navýšení ceny letadel CASA nebyl důvod

"Paní Parkanová především nebyla dobrou ministryní obrany a za jejího působení resort upadal. Je možné, že její setrvání ve funkci mohl být i záměr," spekuloval odborník.

Pes je prý zakopán v zákoně o zadávání zbrojních zakázek, kde měla mít rozhodující slovo sama armáda. Na tomto na první pohled přísném modelu se postupně přiživila celá řada firem. Stojí za připomenutí, že zmiňovaný zákon byl přijat za vlády Václava Klause a ruku pro něj zvedli politici napříč politickým spektrem, tedy i z opozice, která současný stav kritizuje. Faktem také je, že zmiňovaný systém zprostředkovatelů již Ministerstvo obrany nemusí ze zákona používat, a to od loňského roku.

Přitom například přednabídková cena letadel CASA byla známa již v roce 2006, kde se cena pohybovala okolo šesti set padesáti milionů korun. Česká republika však nakonec zaplatila přes miliardu, přičemž podle odborníka k tomu není relevantní důvod.

"Tyto stroje nejsou speciálně vybavené a nelze zde hovořit o nějakých utajovaných nákladných součástech systému letadla," uvedl host, jenž se domnívá, že za nevýhodný nákup letounů CASA nese trestní odpovědnost i exministryně obrany Vlasta Parkanová, přestože nerozhodovala sama o nákupu letounů CASA. Přitom právě nejhlasitější zastánce Parkanové, ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09) argumentoval tím, že cenový odhad se nedal předem určit kvůli utajení.

Kauza Tatra: Barták k tomu přišel jako slepý k houslím

V pořadu přišla řeč i na nejaktuálnější vývoj v kauze Tatra exministra Bartáka, i tento vývoj považuje Štefec za podezřelý.

"Obvinění Adamse může být velmi účelové. ...Celé pozadí kauzy Barták je poměrně nejasné. Sám pan Barták přišel ke kauze jako slepý k houslím, protože on se stal ministrem obrany v době, kdy byla celá záležitost již rozjednána. Podle mého názoru tam ale byly domluveny nějaké úplatky, domnívá se odborník.

Cena zakázky v kauze Tatra byla podle Štefce navýšena až o desítky procent. Podobná prohlášení pronáší analytik bez obavy, že by se ho mohli pokusit zneškodnit nějací kmotři a to i proto, že dlouhá léta působil jako voják.

A jak je to s Kalouskem?

Řada diváků se v průběhu pořadu ptala také na působení současného ministra financí Miroslava Kalouska na Ministerstvu obrany. Štefec dal najevo, že podle jeho názoru Kalousek nestál za mnohokrát zmiňovanou kauzou nefunkčních armádních padáků. Obecně však lze podle někdejšího zaměstnance obrany říci, že Kalousek napomohl nastavení systému, v němž následně docházelo právě k předražování armádních zakázek.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

reklama

autor: mp

Odchod do důchodu

Paní Schillerová, přijde mi to, nebo nějak často měníte své názory? Teď tvrdíte, že je pro vás navýšení věku odchodu do důchodu nepřijatelné, ale podle jiných, s tím souhlasili a zrovna vy jste to jako ministryně sama navrhovala - https://tn.nova.cz/zpravodajstvi/clanek/396856-schillerova-chce-zvysi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kádrovací banka? Maso nejezte, velí KB. A další, další pokyny

13:15 Kádrovací banka? Maso nejezte, velí KB. A další, další pokyny

Zkratka KB je v Česku už léta spojená s Komerční bankou. Ale vzhledem k tomu, jaké „inspirace“ má Ko…