Zbyněk Fiala: Zdravotnická válka

04.11.2012 7:30

Krizový štáb nemocnic, lékařů, zdravotnických pracovníků, pacientů a zdravotně postižených vyzývá k odmítnutí likvidačních smluv, které jsou diktovány nemocnicím zdravotními pojišťovnami pod patronací Ministerstva zdravotnictví.

Zbyněk Fiala: Zdravotnická válka
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ordinace vybavená přístroji. Ilustrační foto

Cíle smluv je 30 nemocnic zrušit úplně a ve 101 dalších rušit různá oddělení. Nedotčeno má být jen 21 nemocnic. „Jen hlupákům může být určeno ujištění ministerstva i pojišťoven, že nemocniční péče nebude omezena,“ píše výzva. Ředitel VZP Pavel Horák zase naznačuje, že po celých pojišťovnách někdo natahuje ruku.

Nějak se nám to hroutí. Pár týdnů před koncem roku nejsou vylosována čísla sazeb daní, zejména DPH (v pytlíku, ze kterého stále nebylo nic vyloveno, jsou čísla 14 – 15 - 17,5 – 20 – 21). Jednání sněmovny se přerušilo hlavně proto, abychom na to nemuseli pořád myslet. Netušíme také, jaký bude rozpočet, ale červencová predikce MF, na které byl postaven, šla do koše.

Ministerstvo dopravy už přiznalo, že mu registrační systém nefunguje. Ministerstvo práce a sociálních věcí nyní dostalo příležitost, aby to přiznalo také, jen co se nová ministryně rozkouká.

Horničtí odboráři z MUS v čele s Tykačem (nasadil si umělou pleš a fousy, takže jste ho nepoznali), vyrazili protestovat před vládu na podporu vládní energetické koncepce s prolomením uhelných limitů.

A ministr zdravotnictví naplnil prohlášení prezidenta republiky, že žijeme v materiálně nejúspěšnějším období našich dějin, a postavil se za rušení nemocnic. K tomu sdělil lékařům, že jim nepřidá, jak se s nimi písemně dohodl (přesněji – nedohodl se s nimi, že jim sdělí, že jim nepřidá, ale dohodl se s nimi, že jim přidá, ale chápal to prý ve smyslu – někoho plácnete a zeptáte se: Chceš přidat?). Stojí za tím, že co pojišťovny nedají, to nedají, jsou to jejich prachy.

Doufejme jen, že se nesníží kapacita blázinců.

Ale zadržme, všechny zprávy přece nejsou jenom negativní. Spousta věcí funguje. Státní zástupce Roman Kafka po zatčení skupiny osob, která zřejmě fungovala na vrcholu metylové pyramidy, se vyslovil v rozhovoru pro Právo i kpodezření, že tato čtveřice alkohol pančovala několik let. „Ano, to podezření tady je,“ odpověděl.

Je to tedy jinak, než vysvětloval premiér Petr Nečas, který namíchání metylu do kolkovaných lahví přirovnal k tomu, že někdo se opije a jede autem. Prostě selhání lidského činitele.

Jistě, selhání. Spočívalo v tom, že se někdo bezstarostně zapojil do systematického působení v kriminálním systému. Bezstarostně proto, že zločinci šetřit nemusí, policie ano.

Krize – jsou tu prachy

Pokud jde o šetření ve zdravotnictví, je pro ně vážný důvod – podařilo se vybrat peníze.

Jak už krizový štáb nemocnic a zdravotníků upozornil dříve, veřejné zdravotní pojištění je jediným veřejným rozpočtem, který není deficitní. Řadu let byl přebytkový. V roce 2009 přesahovaly přebytky na účtech zdravotních pojištoven 40 mld. Kč a ještě v lednu 2012 činily 18,7 mld. Kč. Také letošní výběr pojistného byl zatím o 8,4 % vyšší než plány rozpočtu.

Kde peníze mizí? Něco naznačuje rozhovor s šéfem Všeobecné zdravotní pojišťovny Pavlem Horákem pro časopis Týden. Třeba k úhradám za léky poznamenává:

„Revize úhrad, která by měla peníze šetřit, se vleče. Přecenění mělo skončit někdy v roce 2009, není hotovo dodnes. Odvolací řízení na ministerstvu zdravotnictví trvají - lhůty nelhůty - i stovky dní. Mezitím se platí vysoké ceny.“

To jsou však drobné. Hraje se o víc.

Důležitý je i rámec této hry: Kvůli IZIP je ředitel Horák je ohroženým druhem, který strhává do propasti další, a ti se snaží strhnout jiné. Skupina rebelů ODS, která dokázala paralyzovat sněmovnu a váhá, zda má svrhnout vládu, je shodou okolností pocákána IZIP od hlavy až k patě.

Pro TOP 09, které patří ministerstvo zdravotnictví, by to byla radostná událost, kdyby se její ministři také neváleli v krvi, proto musí situace využít jen k trapné řezničině „oko za oko“. Heger v roli optika se chystá na pacienta Horáka, který je z vyhlídky drsného ošetření nervózní a zkouší tlak odrazit. Snaží se naznačit, že je tím posledním, kdo ještě hlídá naše peníze, protože někdo se sápe po celém systému zdravotního pojištění.

Slyšme slovo Horákovo:

„Jako poslední výjev z absurdního dramatu přichází prohlášení ministerstva zdravotnictví: VZP platí zbytečně zdravotnictví navíc 7 miliard korun ročně. Nerozumím tomu, protože platíme přesně podle ministerské úhradové vyhlášky.

Co je cílem ministerstva? Přidat peníze ze státního rozpočtu? To asi ne. Snížit platby lékařům a nemocnicím? Pochybuji. Vyprázdnit přesunem pojištěnců všechny účty všech zdravotních pojišťoven? Zestátnit či naopak zprivatizovat systém pojištění? Nevím.“

Ještěže se blíží ten 17. listopad, to obyčejně bývají nějaké revoluce.

Prohlášení krizového štábu ke sdělení MZ a zdravotních pojišťoven

Krizový štáb sdružující

Asociaci českých a moravských nemocnic
Asociaci krajských nemocnic
Svaz pacientů ČR
Národní radu osob se zdravotním postižením ČR
Odborový svaz zdravotnictví a sociální péče ČR
Lékařský odborový klub – Svaz českých lékařů

za podpory

Odborového svazu pracovníků dopravy, silničního hospodářství a autoopravárenství Čech a Moravy
Odborového svazu dopravy
Federace strojvůdců ČR
Svazu odborářů služeb a dopravy
Českomoravské konfederace odborových svazů
České lékařské komory

ke zveřejněným záměrům zdravotních pojišťoven prohlašuje

Zdravotní pojišťovny pod patronací Ministerstva zdravotnictví potvrdily, že obavy nemocnic, pacientů a odborů nebyly zbytečné. Vypovězením platných smluv a umělým prodlužováním jednání o nových vytvořily situaci pro jednostranný diktát nemocnicím, zdravotníkům a občanům.

Bez jakýchkoli zveřejněných podkladů, bez rozhodování jakéhokoli orgánu odpovědnému občanům, v rozporu s dohodami učiněnými v některých krajích, chtějí nejprve zrušit 30 nemocnic. 12 nemocnic hned, dalších 18 v krátké době v důsledku jejich uvedení na černé listině nemocnic nežádoucích. Ve 101 nemocnicích chtějí omezit péči.

Jen hlupákům může být určeno ujištění ministerstva i pojišťoven, že nemocniční péče nebude omezena, že 21 nemocnic rušením nedotčených bude schopno nahradit péči 30 zrušených a 101 redukovaných nemocnic.

Uzavření restriktivních smluv je jediným legálním nástrojem, jak mohou ministerstvo i pojišťovny zasáhnout do pravomocí krajů i měst, rušit nemocnice, které založil někdo jiný a investoval do nich nemalé prostředky.

Jediným legálním nástrojem, jak toto jednání zastavit, je takové smlouvy nepodepsat. Krizový štáb k tomu vyzývá všechny nemocnice. I těch 21 nemocnic na seznamech pojišťoven, které se nezdají být v této fázi ohroženy.

Zveřejněním seznamu nemocnic snahy o další rušení nemocnic nekončí. VZP ČR již dala k dispozici návrh smlouvy, podle které by byla od 1. ledna 2013 uzavřena pouze rámcová smlouva bez vymezení rozsahu a struktury poskytované péče. Platnost této smlouvy by skončila, pokud by nemocnice do 6 měsíců nepřistoupila na rozsah a strukturu péče vyžadované pojišťovnou. Tím jsou ohroženy všechny nemocnice bez ohledu na umístění v „listině“ pojišťoven.

Za další vyhrocení situace hrozící od 1. ledna 2013 nesou veškerou odpovědnost zdravotní pojišťovny. Nejenže nesplnily svou zákonnou povinnost uzavřít smlouvy s nemocnicemi, ale dokonce navrhují takové smlouvy, které žádná odpovědná nemocnice nemůže podepsat.

Blíže, než kdykoli předtím je situace, že nemocniční péče bude poskytována bez jakéhokoli smluvního zajištění. Tato situace by však také mohla názorně ukázat, že zdravotní pojišťovny se svými více než 6 tisíci zaměstnanci jsou vlastně zbytečné.

V Praze dne 30. 10. 2012

Mluvčí krizového štábu:

Bc. Václav Krása, předseda Národní rady osob se zdravotním postižením
MUDr. Ing. Petr Fiala, místopředseda Asociace českých a moravských nemocnic

Publikováno se souhlasem vydavatele

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vasevec.cz

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

14:01 Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

Nejsou banány a jejich cena roste. V plzeňském supermarketu došla leckterým Čechům slova, případně v…