Zdeněk Koudelka: Palestina a my

01.12.2012 8:50

Stát Palestina dosáhl 29. 11. 2012 uznání za nečlenský stát na Valném shromáždění Organizace spojených národů. Řádné členství kvůli vetu USA v Radě bezpečnosti není možné.

Zdeněk Koudelka: Palestina a my
Foto: Archiv
Popisek: Palestina

Spojené státy podporují Izrael a bez jeho souhlasu odmítají uznat Stát Palestinu. Naše Ministerstvo zahraničí takové uznání nepodpořilo. Česká republika však Stát Palestinu uznala ústavním zákonem.

Stát Palestina byl vyhlášen 15. 11. 1988 Jásirem Arafatem na zasedání Palestinské národní rady v Alžíru a dosud jej uznalo přes 120 států, více než Kosovo.

Československo uznalo Stát Palestinu po jeho vyhlášení a navázalo s ním diplomatické vztahy na úrovni velvyslanectví. Při rozdělení Československa uznala Česká republika všechny státy, které uznávalo Československo k 31. 12. 1992. Toto uznání bylo učiněno čl. 5 ústavního zákona č. 4/1993 Sb., o opatřeních souvisejících se zánikem Československa.

Jednou dané uznání de iure je neodvolatelné, byť se to v politice současné vlády neprojevuje. Vláda podporuje americké stanovisko a prezentuje postavení Palestiny jako zvláštní samosprávy na okupovaných územích, nikoli samostatného státu. Tato dvojakost se projevuje i v tom, že v Praze působí velvyslanectví Státu Palestina, zatímco Česká republika provozuje styčný úřad v Ramalláhu pro kontakt s palestinskými orgány, který nemá postavení velvyslanectví.

O zahraniční politice se říká, že má být konzistentní. Musí se tedy respektovat jednou dané uznání, byť se to dalším vládám nelíbí. Pokud nyní odmítneme respektovat naše uznání Státu Palestina, vytvoří se precedent pro příští vlády, aby i ony nerespektovaly mezinárodní jednání předchozích vlád. Jestliže současná vláda nechce respektovat uznání Palestiny dané ústavním zákonem, mohou příští vlády odmítnout respektovat uznání Kosova dané pouhým usnesením vlády bez souhlasu prezidenta republiky, jenž zastupuje stát navenek.

Zdeněk Koudelka
Autor je právník

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Názory, ParlamentniListy.cz

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

14:01 Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

Nejsou banány a jejich cena roste. V plzeňském supermarketu došla leckterým Čechům slova, případně v…