Zdeněk Koudelka: Problémy při volbách nejsou výjimečné

26.11.2012 10:40

Problém s registrací prezidentských kandidátů je využíván k volání po zrušení přímé volby. Přímá volba hlavy státu je v Evropě běžná. Pokud ji zvládnou jinde, lze ji zvládnout i u nás.

Zdeněk Koudelka: Problémy při volbách nejsou výjimečné
Foto: Hans Štembera
Popisek: Volební místnost

Při první volbě senátorů roku 1996 došlo také k problémům při registraci kandidátů. Několik kandidátů bylo odmítnuto Ústřední volební komisí. Například Jaroslav Šabata nebyl registrován, protože své občanství doložil občanským průkazem a ne osvědčením o státním občanství. Počínání Ústřední volební komise, která neuznala občanský průkaz jako doklad o státním občanství pro účely voleb, bylo nesmyslné. Kupodivu tuto hloupost potvrdil Nejvyšší soud. Až Ústavní soud zrušil toto rozhodnutí na základě ústavní stížnosti Jaroslava Šabaty, kterou jsem v jeho zastoupení podal. Šabata a další dva kandidáti se mohli senátních voleb účastnit díky rozhodnutí Ústavního soudu, který jejich ústavní stížnosti proti odmítnutí registrace projednal přednostně. V případě Jaroslava Šabaty byla ústavní stížnost podána 11. 10. 1996 a již 15. 10. 1996 Ústavní soud uskutečnil jednání a rozhodl. Když se chce, jedná Ústavní soud rychle.

Rovněž roku 2009, kdy Ústavní soud odňal občanům právo volit ve vyhlášených volbách, jednal přednostně a rychle.

Ústavní soud se v nálezu z 29. 10. 1996 vyslovil i k petici jako podmínce kandidování nestranických senátorů. Senátor, kterého nenavrhne politická strana, musí získat 1 000 podpisů. Roku 1996 Ústavní soud konstatoval, že tato podmínka je v souladu s ústavou a kandidát, jehož počet podpisů klesne při kontrole pod požadovanou hranici, nemůže být k volbě zaregistrován. Jestliže senátor potřebuje ve svém obvodu 1 000 podpisů a máme 81 senátních obvodů ve státě, pak by kandidatuře na prezidenta, kde je volební obvod celý stát, tedy všech 81 senátních obvodů, měl odpovídat požadavek 81 000 podpisů. Zákon však vyžaduje pouhých 50 000. Rovněž získávání podpisů pod volební petici je v případě prezidentské volby stejné jako v případě volby senátorů či nezávislých kandidátů do zastupitelstev obcí. V senátních i obecních volbách je to přístup dlouhodobý a není zpochybňován.

Roku 1996 nespojoval nikdo s problémy při prvních senátních volbách požadavek, aby byl Senát volen nepřímo, jak je tomu ve Francii. V dalších senátních volbách se problémy nevyskytly. I při první volbě prezidenta budou aplikační spory, které v dalších volbách již nebudou. Tyto problémy jsou řešitelné, stejně jako problémy při prvních volbách senátních. To však platí jen, pokud se jejich řešení nezmocní odpůrci přímé volby prezidenta, kteří za právní otázky skryjí svůj politický zájem na oslabení práv občanů.

Zdeněk Koudelka
Autor je právník

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Názory, ParlamentniListy.cz

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

30 000 Kč pokuta za zákaz Ukrajincům. Mezitím další rvačka. „Policie ČR nepřijela.“

8:46 30 000 Kč pokuta za zákaz Ukrajincům. Mezitím další rvačka. „Policie ČR nepřijela.“

Ukrajincům vstup zakázán, demolují nám diskotéku. Tak se nedávno vyjádřil IMC Music Club ve východoč…