Zdravotnictví se kvůli Hegerovi zmítá v chaosu, tvrdí odboráři. Chtějí jeho hlavu

22.06.2012 7:28

Odboráři zastupující lékaře nekompromisně požadují rezignaci ministra zdravotnictví Leoše Hegera. Zákony, které se na ministerstvu pod jeho vedením přijímají, považují odboráři za nekoncepční. Zdravotnictví prý díky Hegerovi upadá do stále hlubšího chaosu a ministr navíc není schopen zajistit slibované navýšení platů. Heger podobnou kritiku důrazně odmítá.

Zdravotnictví se kvůli Hegerovi zmítá v chaosu, tvrdí odboráři. Chtějí jeho hlavu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Leoš Heger

Není tak daleko doba, kdy byli odboráři ochotni označit ministra zdravotnictví Leoše Hegera (TOP 09) za jednoho z muže premiéra Petra Nečase (ODS), se kterým se dá mluvit. Teď už to ale neplatí. Výkonná rada odborového svazu zdravotnictví si se šéfem resortu vyměnila několik ostrých dopisů a v jednom z nich zcela otevřeně požadovala ministrovu rezignaci. Informuje o tom dnešní Právo.

Peníze vždy až na prvním místě

„Vámi chaoticky připravované právní předpisy nejsou dopředu promyšlené a jako celek působí destruktivně na celé zdravotnictví. Odbory viní vás osobně z rozvratu fungujícího systému a nedodržení slibu, kterým jste se zavázal vytvořit podmínky pro zvýšení platů a mezd zaměstnanců. České zdravotnictví se pod vaším vedením propadá do hluboké krize,“ stojí v dopise, pod kterým je podepsána předsedkyně svazu Dagmar Žitníková.

Odborářka na Hegerovu adresu říká, že prostřednictvím nových předpisů destruuje i ty složky zdravotnického systému, které dosud fungují, pracovníci ministerstva však podobné teze velmi důrazně odmítají. Samotný ministr v ostré reakci odvětil, že odboráři odmítají potřebné změny ve zdravotnictví, čímž podporují plýtvání a navíc požadují navýšení lékařských platů v tíživé ekonomické situaci státu, čímž fakticky poškozují zájmy pacientů.

„Odbory jednak neoprávněně napadají restrukturalizaci sítě zdravotnických zařízení a podporují tím další prohlubování nehospodárnosti v systému, ale bohužel tak zároveň upírají pacientům možnost rozšiřování té nejšpičkovější zdravotní péče. Navíc zcela neoprávněně na úkor měst a krajů osočují ministra zdravotnictví z neplnění slibů v oblasti zvyšování platů. Odbory nejenže si neuvědomují ekonomickou situaci Česka, ale požadují, aby na úkor mezd zaměstnanců byli pacienti kráceni na péči.“

Ministerstvo versus kraje

Jádro sporu mezi ministerstvem a odboráři lží v otázce, kdo by měl zajistit navýšení platů všech lékařů tak, jak bylo dohodnuto fv memorandu uzavřeném po nátlakové akci lékařských odborů „Děkujeme, odcházíme“.

Heger tvrdí, že v nemocnicích, které řídí stát, byl plat lékařů za rok navýšen z padesáti na šedesát tisíc měsíčně, což ministr považuje za nadstandardní. I v časech krize panující poslední dva roky se lékařům zvedly platy přibližně o 16 procent. A platy v krajských nemocnicích ovlivní toliko krajské reprezentace, ne ministerstvo. Odboráři na to ovšem namítají, že platy by se měly navýšit všem, za což nese odpovědnost ministerstvo, neboť by se mělo postarat o to, aby kraje dostaly od pojišťoven dost peněz.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

14:01 Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

Nejsou banány a jejich cena roste. V plzeňském supermarketu došla leckterým Čechům slova, případně v…