Zelení v neděli představí kandidátky a volební program

14.08.2009 16:37

Širší vedení Strany zelených v neděli s konečnou platností rozhodne o kandidátkách a programu pro předčasné sněmovní volby.

Zelení v neděli představí kandidátky a volební program

Republiková rada může zasáhnout do výsledků primárních voleb. Pokud se tak nestane, z prvních míst volebních listin se budou snažit získat mandát za Stranu zelených například socioložka Jiřina Šiklová, náměstek ministra životního prostředí a někdejší poslanec Unie svobody František Pelc a člen kabinetu evropského komisaře pro sociální věci Jan Jařab.

Poslaneckou funkci se budou snažit obhájit předseda klubu zelených Ondřej Liška a šéf sněmovního klubu zelených Přemysl Rabas. Kandidovat naopak po loňské prohře v evropských volbách odmítli exministr životního prostředí Martin Bursík a poslankyně Kateřina Jacques.

Ze zelených politiků, kteří nějak výrazněji ovlivňovali dění na české politické scéně, se nebudou o křeslo ve sněmovně ucházet ani někdejší ministryně školství a první místopředsedkyně zelených Dana Kuchtová a poslankyně Věra Jakubková.

Podle předvolebních průzkumů zelení moc šancí dostat se do sněmovny nemají. Stejně jako před volbami do evropského parlamentu je však podpořil exprezident Václav Havel, s kterým se v tomto týdnu sešel předseda zelených Ondřej Liška.

Strana zelených podle Lišky představí voličům nové tváře. V Moravskoslezském kraji povede zelené do voleb novinářka Jana Lorencová, v Jihočeském kraji právník Svatomír Mlčoch (SOS).

Číslem jedna na pražské kandidátce bude pravděpodobně radní Petr Štěpánek. Na Vysočině povede zelené do voleb náměstkyně jihlavského primátora Irena Wagnerová, na Pardubicku hygienička a místopředsedkyně krajské organizace SZ Leona Vařechová. Na Plzeňsku si za lídra zvolili ekonoma a zahraničního experta Strany zelených Jiřího Čáslavku.

Lídrem ve Středočeském kraji bude přírodovědec Jiří Janata, na Zlínsku stanul v čele bývalý místostarosta Rožnova pod Radhoštěm František Šulgan. Královéhradeckou kandidátku povede Jiří Kulich, ředitel Střediska ekologické výchovy a etiky Sever.

Strana zelených má omezené finanční prostředky. Svou kampaň zahájí v prvním zářijovém týdnu, investuje do ní však nanejvýš jednotky milionů korun. Na předvolební kampaň přispějí i jednotliví kandidáti včetně těch, kteří kandidují za Stranu pro otevřenou společnost. Zelení s ní uzavřeli dohodu o dlouhodobé spolupráci.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mab

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Co to je? Knihu koupili, ale prodávat ji nechtějí? Miloš Zeman zakročil

15:15 Co to je? Knihu koupili, ale prodávat ji nechtějí? Miloš Zeman zakročil

Kniha Spiknutí, která byla v minulém týdnu v pražském Arcibiskupském paláci slavnostně uvedena na tr…