Zelený šéf Liška o útěku Bursíka k pravici, "neofašistovi" Okamurovi i zmučených vánočních kaprech

06.12.2013 10:14

ROZHOVOR Předseda Strany zelených Ondřej Liška přiznal v rozhovoru pro ParlamentníListy.cz, že je pro něj velkým zklamáním poznání, jak málo stačí, aby se dobře zabalený produkt postavený na odporu proti politice jako celku, ovšem bez čitelného obsahu, stal černým koněm voleb. Prozradil ale ještě mnohem víc...

Zelený šéf Liška o útěku Bursíka k pravici, "neofašistovi" Okamurovi i zmučených vánočních kaprech
Foto: Hans Štembera
Popisek: Předseda Strany zelených Ondřej Liška

Anketa

Kterého českého prezidenta máte nejraději?

hlasovalo: 27897 lidí

Jak vidíte volební výsledek Vaší strany? V čem ho vnímáte jako neúspěch a v čem naopak jako úspěch?
Je to nepochybně neúspěch a zklamání, že se přes veškeré snahy zeleným nepodařilo dostat do sněmovny, kde by mohli opět hrát významnou roli. Na druhou stranu považujeme nezpochybnitelně pozitivní posun obrovské množství energie, kterou do kampaně vložily stovky členů strany i nebývalé množství schopných dobrovolníků mimo stranu. Jim patří velký dík a právě na tom nyní stavíme naše další kroky. Těšilo nás, že kampaň byla veřejností i odborníky na politický marketing  vnímána jako v českém polistopadovém kontextu svojí otevřeností a kreativitou skutečně jedinečná. Zelení jsou nyní nejsilnější mimosněmovní stranou, volební výsledek nám poskytuje prostředky nezbytné k vnitrostranické konsolidaci a dalšímu rozšíření politických aktivit zelených. Budeme víc vidět a umožní nám to oslovit a zapojit podstatně více našich voličů a podporovatelů.

Pokud se podíváme na to, kdo se do sněmovny dostal, byl pro Vás někdo či nějaké uskupení překvapením? Pokud ano, kdo a proč?
Celkový výsledek voleb vnímám jako selhání celé polistopadové politické reprezentace. Za více než dvě desítky let se na českém politickém spektru nepodařilo ukotvit čitelné a transparentní strany. Tentokrát to občané “tradičním” stranám spočítali a lze jen doufat, že tím iniciovali jejich tolik potřebnou sebereflexi. Je přesto velkým zklamáním, jak málo stačí, aby se dobře zabalený produkt postavený na odporu proti politice jako celku, ovšem bez čitelného obsahu, stal černým koněm voleb. Mám tím na mysli hnutí ANO a neofašistický Úsvit. Tuto skutečnost aspoň částečně vyvažuje propadák stran Miloše Zemana a Václava Klause.

Reakce poslance Marka Černocha z hnutí Úsvit přímé demokracie ZDE

Pokud se zaměříme přímo na Vaši stranu, je třeba asi přiznat, že prošla i poměrně nedávno řadou personálních kotrmelců. Který byl pro Vás osobně nejcitelnější?
Výraz kotrmelce je přehnaný. Za poslední tři roky, co stranu vedu, se žádné kotrmelce neodehrály, naopak stranu se podařilo konsolidovat a vypěstovat v ní kultivovanou programovou diskusi. Mediální pozornost v poslední době získal až před volbami odchod Martina Bursíka, který se ovšem Strany zelených dotknul jen minimálně. Bursík se rozhodl založit pravicovou stranu a jednat o spojení s KDU-ČSL, ale pohořel. Přes všechny zásluhy, které má na prosazování ekologické politiky, se bohužel nedokázal smířit s tím, že další působení zelených nezávisí výlučně na jeho osobě. Ačkoli byl předloni zvolen místopředsedou strany, do práce se už nikdy aktivně nezapojil. Do jeho nové strany ho následovalo pouze několik jednotlivců, tedy mnohem méně než očekával. Jako důvod odchodu si  vymyslel zkazku o příklonu Stran zelených ke komunistům, což byl holý nesmysl a lež, neboť jsme liberální stranou, která spolupráci s KSČM programově vylučuje. Strany se útěk Martina Bursíka nedotkl a ani to není uvnitř strany téma. Drtivá většina zelených hledí kupředu směrem k evropským a komunálním volbám, plánujeme kampaně na příští rok, řešíme místní kauzy a daří se nám prosazovat s našimi postoji i do celostátních médií. Například teď intezivně řešíme pokus Rusnokovy vlády prolomit těžební limity a pokračovat v ničení severních Čech a zdraví nás všech. To jsou témata, kterými se zabýváme, nikoliv minulost. 

Setkáváte se občas s lidmi, kteří s Vámi byli v Poslanecké sněmovně, ale i ve straně, a odešli?
Nesetkávám, není k tomu důvod a ani náhodně na sebe nenarážíme.

Dvě základní hodnoty zelených a jejich program

Když se přesuneme nyní k Vašim plánům, tématům a programu, nelze přehlédnout, že je v něm celá řada záležitostí, které zní vzletně. Přesto jim ne každý může rozumět... Zkusme je vzít  a vysvětlit tedy po pořádku, souhlasíte-li?

- Důstojný život v moderní společnosti - jak byste vysvětlil, co se skrývá za slovem moderní sociální stát?  

Zelení programově zdůrazňují dvě základní hodnoty. První je odpovědnost za sebe, svoje okolí, a to i ve vztahu k budoucím generacím. Druhou je pak silný sociální rozměr, který vychází z úcty k lidské důstojnosti a její ochrany. Usilujeme o zajištění skutečně rovných příležitostí pro všechny, zejména pokud jde o přístup ke vzdělání, k práci, k bydlení, k veřejným službám. To předpokládá citlivý a individualizovaný přístup ke všem těm, kteří jsou nějakým způsobem znevýhodněni. Nestačí, aby stát nabízel komplexní systém sociálních dávek, kromě toho se musí zaměřit na rozvoj širokého spektra sociálních služeb, například podporovat sociální bydlení nebo aktivně bojovat proti narůstání sociálního vyloučení. I přes všechny řeči politiků stát nedělá dost pro rozvoj rodiny, péči o děti, kvalitní život seniorů. Sociální stát je třeba významně modernizovat, nikoliv ho privatizovat jak prosazuje pravice. Zelení si zároveň na rozdíl od tradiční levice uvědomují nutnost jeho zásadní modernizace, přizpůsobení demografickému vývoji, využití nových technologií, to vše ale v zájmu toho, aby se kvalitní veřejné služby staly dostupnými skutečně pro každého, kdo se bez nich neobejde, a to je většina z nás. Veřejné služby mohou být mnohem lépe než dnes zacíleny a integrovány tak, aby účinně sloužily všem, kdo to potřebují. Velké téma je pro nás lepší propojení sociálních a zdravotních služeb, kvalita veřejného školství, které je branou do společnosti, kvalita života seniorů nebo přístup mladých matek a lidí po padesátce na trh práce.  

 - Zdravé prostředí pro život: Jak by se podle vás dalo zajistit, abychom na trhu měli například jen kvalitní zboží (které uvádíte jako jeden z bodů)?

Obchodní řetězce u nás zákazníkům nezřídka nabízí zboží, které svou kvalitou připomíná spíše odpadky. Velká část tohoto zboží přitom nesmyslně putuje přes polovinu světa. Zelení mají vizi, že by na pultech obchodů měly získat mnohem větší prostor potraviny lokálního původu a vysoké kvality. Tomu musí předcházet jednak cílená státní politika, která omezí zvýhodněné postavení nadnárodních producentů na úkor lokální produkce, a dále také zvýšení povědomí na straně zákazníků a jejich motivace upřednostňovat takové zboží, včetně férových cen.

 - O oživení ekonomiky se stále intenzivně hovoří, lámou si s tím hlavu ekonomové, ale nějak se nedaří. Jaký je recept Strany zelených?

Rozhýbání ekonomiky vyžaduje celou řadu koordinovaných systémových opatření. Nepochybně je nutné vytvářet příznivé podmínky pro podnikání, které musí vycházet z efektivního fungování veřejné správy, vymahatelnosti práva a transparentního prostředí. Nedostatečně využitou příležitostí je podpora pro soukromé investice do perspektivních odvětví, jako jsou například obnovitelné zdroje energie. Za zásadní opatření považuji v tomto ohledu pokračování programu Zelená úsporám, který zelení ve vládě prosadili. Investice do energetické modernizace budov vytváří tisíce pracovních míst ve stavebnictví, které je páteří ekonomiky a navíc má dlouhodobý efekt ve snížení účtů za energie pro podniky i domácnosti. Trh práce by pak zelení chtěli oživit také skrze snížení sociálních odvodů.

-  Fungující demokracie otevřená občanům - poměrně stručné heslo, ovšem dost těžký úkol... Jakými cestami by se toho dle Vás dalo docílit? Myslíte, že byste našel jisté souznění třeba s Tomiem Okamurou, který prosazuje prvky přímé demokracie?

Zelení programově podporují zavádění prvků přímé demokracie, včetně zákona o celostátním referendu, snížení hranic volební účasti pro závaznost místních referend nebo zavedení občanské zákonodárné iniciativy. Dlouhodobě jsme prosazovali omezení imunity poslanců a senátorů, ale ukazuje se, že je třeba ji v zákoně vyjasnit, aby se skutečně vázala jen na politické projevy. Přímá demokracie však také není a nemůže být samospásná a mnoho z toho, co navrhuje Tomio Okamura - ostatně podobně jako v minulém období Věci veřejné - je pouhou vyhrocenou formou populismu.

Nemám problém se uživit i mimo politiku

Pane Liško, nyní se zeptám trochu osobněji. Čím se nyní profesně zabýváte? Dokázal byste si býval představit, že byste se znovu objevil ve vysoké politice? Pokud ano, existuje něco, co jste si říkal, že už byste v žádném případě nechtěl opakovat?
Na politice nejsem existenčně závislý, živím se jako analytik a nemám problém se mimo politiku uživit. Jsem vděčný za cenné zkušenosti v oblasti školství a vzdělávání nebo evropské a zahraniční politiky.  Ihned po volbách jsem oznámil, že na lednovém sjezdu rezignuji, abych otevřel diskusi  o dalším rozvoji strany. Nyní se rozmýšlím, jak mohu být zeleným dále nejvíce užitečný. Pokud se rozhodnu o funkci znovu ucházet, tak v tom budu stejně jako v minulosti  pokračovat vší silou a odhodláním a bude záležet na členkách a členech zelených, pokud mi k tomu dají důvěru. Nikdy nedělám nic jen ze setrvačnosti.

A protože máme čas adventu - poslední otázku namířím k vánočním svátkům... Jako představitel zelených, kteří jsou považováni za ochránce přírody - co máte na stole při štědrovečerní večeři? A jaký stromek máte doma?
Podle toho, kde je slavím. Ale většinou je to klasika, tedy kapr a bramborový salát. Pokud kapra kupuji sám, tak hledám šetrné výlovy. Masový prodej zmučených a trápících se ryb v pouličních kádích není ohleduplný, ale ani nutný. Pěkné tradiční Vánoce nemusejí znamenat tisíce vystresovaných ryb ani hon za dárky v útrobách obchodních center, což si naštěstí uvědomuje čím dál větší množství lidí.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Alena Hechtová

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

14:01 Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

Nejsou banány a jejich cena roste. V plzeňském supermarketu došla leckterým Čechům slova, případně v…