Železný: Z EU vystupovat nemusíme. Ona se úspěšně drolí sama

03.07.2010 21:12

Přinášíme vám druhou část rozhovoru s bývalým generálním ředitelem televize Nova, exsenátorem a bývalým europoslancem Vladimírem Železným, která se týká budoucnosti Evropské unie.

Železný: Z EU vystupovat nemusíme. Ona se úspěšně drolí sama






Prezidentův vicekancléř Petr Hájek má ve své knize Smrt ve středu, kterou jste četl, zajímavou tezi, že se Česká republika dostává geopoliticky zpět pod jistý protektorát Německa a že Evropská unie je geopoliticky pokusem o „Čtvrtou říši". Co si o tom myslíte?

Je to tak. Německo si včas uvědomilo, že emancipace této evropské velmoci po znovusjednocení Německa není díky holokaustu a hrůzám druhé světové války možná přímo. Německo nemůže své velmocenské zájmy prosazovat přímo ale vždy prostřednictvím někoho, přes někoho.

Za zlomový okamžik považuji, kdy silám NATO v tehdejší Jugoslávii začal velet německý generál. A zase. Šli přes NATO, nikoli přímo. Uvědomili si, že nejlepší vehikulum k prosazování jejich zájmů je Evropská unie. Nesporně váha Německa, ekonomický výkon Německa a vedoucí postavení v eurozóně, které se nyní ukazuje být tak ošidné, to jsou všechny nástroje, skrze něž Německo velmi elegantně nabývá v Evropě vůdčí roli, kterou by nedokázalo získat samo o sobě.

Navíc v tandemu s Francií...

Ve spolupráci s Francií... I když tam registruji v poslední době velmi výrazné trhliny, což se dalo čekat. Vypjatý hysterik Sarkozy, který je hyperaktivní, a relativně bezbarvá Merkelová, která je naopak relativně obezřetná a klidná, to je jako voda a oheň. I zájmy obou těch zemí jsou odlišné. Sarkozy si asi až příliš pozdě uvědomil, že zatímco Merkelová mu kývla na Středomořskou unii a on tím pádem získal přistěhovalce z Alžírska, problémy s obchodem s Maghrebem, se Saharou a odbojové skupiny na Sahaře, ona si vzala Čechy, Moravu, Slovensko, východní Evropu...

Ropu z Ruska....

Ropu z Ruska...Takže najednou si uvědomil, že ve svém fanfarónství, kdy si budoval něco nového, a ona nic nového nezakládala, nakonec prohloupil. Myslím si, že rozpory mezi nimi budou sílit. Naštěstí tu existuje jeden velmi významný brzdný mechanismus evropské centralizace a tím je Velká Británie.

Myslíte si tedy, že David Cameron je to pravé ořechové

Je to každopádně brzdný mechanismus. Není to přesně to, co jsme si od britských konzervativců představovali. Sice referendum o Lisabonské smlouvě již neuskuteční, to si netroufne, nicméně se nyní odhodlal zastavit Merkelovou v jejím úsilí zvýšit pravomoci Evropské unie, rozuměj Německu, z hlediska fiskální politiky a z hlediska daňové politiky.

Myslíte si, že současná krize eurozóny může vést k další centralizaci unie?

O to usiluje Merkelová. Proto je důležitá věta Camerona: „Již žádné další pravomoci Bruselu". Myslím si, že totéž už začne říkat i Sarkozy, protože si uvědomuje, že tyto pravomoci budou ve větší míře pro Merkelovu či budoucího německého kancléře. Ale myslím si, že efekt nakonec bude opačný. Není úniku. Další centralizace, pokud by na na ní EU kývla, by stála Německo tolik peněz, že by to otřáslo i sociálními jistotami německého voliče.

Německý volič již dnes platí penzi Řekům, kteří mohou jít v 52 či 53 letech do důchodu. Němec jde tuším v 65 či 66. To je propastný rozdíl dvanácti let, které platí německý občan. Další centralizace by stála šílené peníze. Merkelová hájila zájmy německých bank, které jsou největšími věřiteli Řecka. Čili ten balík finanční pomoci, který má zabránit defaultu Řecka, se obloukem vrátí zpět do Německa. Tento krok umožnil uvalit na Řecko neuvěřitelné tvrdou kuratelu. Jenže ta kuratela bude mít za důsledek to, že ekonomický výkon Řecka bude klesat. Ale celé to aranžmá počítá se stabilizací a následným růstem ekonomiky Řecka.

Merkelová volila záchranu eura a tudíž dle jejích slov i záchranu Evropské unie. Dala přednost politickým cílům před ekonomickými úvahami. Všichni totiž dobře vědí, že Řecko bude muset vyhlásit default. Toto je pouze odklad. Je to neřešitelná situace.

Tam byste musel lít a lít a lít další a další peníze a to už se nikomu nebude chtít. A Řecko je ještě minimální problém ve srovnání s tím, co nás bude příští rok čekat se Španělskem. Přes proklamovaná opatření, do kterých se pustili, jsou reformy vlažné. Ostatně jako v Řecku, kde proběhla generální stávka kvůli tomu, že ze čtrnáctého platu, který tam všichni mají, jim zkrátili 30 procent. Opakuji ze čtrnáctého platu. Reformy jsou politicky neprosaditelné, protože ty země se hrozně zpovykaly. Je příznačné, že ve všech krachujících zemích vládnou socialisté. Portugalsko je asi jediné, které sáhlo k opatřením, která je z toho problému můžou vyvést.

Vy jste byl odpůrcem Lisabonské smlouvy. Měli bychom po jejím přijetí z unie vystoupit?

Z unie vystupovat nemusíme. EU se drolí tak úspěšně, že se možná dodrolí do nějaké rozumné podoby účelného seskupení suverénních států, protože ne vše je potřeba odbourat. Bezcelní pohyb zboží je dobrý, snížil bych vnější bariéry, aby existovala konkurence evropským producentům, protože když nemáte konkurenci, zakrníte a zbahníte. Ostatně Evropa bahní.

Související:
Klaus: Evropa spí a opouští kapitalismus. Bude zaostávat

Co říkáte na úspěch euroskeptika a a antiislamisty Geerta Wilderse v nizozemských volbách?

Fantastické. Jsem úžasně příjemně překvapen. Média i ostatní politický establishment ho označují za extremistu, ale to není žádný extremista. To je vysloveně centristicky myslící pravicový politik. Centristický z hlediska řešení, která navrhuje. On říká: „Jsme absolutně tolerantní k těm, kteří jsou tolerantní". To je věta, kterou bezvýhradně podepisuji.

Doufám, že v dalších volbách opět zdvojnásobí svůj zisk. Křesťanský demokrat Balkenende, který není Nizozemec, ale typický „Bruselan", dostal ve volbách, co si zasloužil. Je to zastánce tuhé Evropské unie. Ukázalo se, že euroskepticismus opět táhne. Projevila se i určitá kocovina z Lisabonské smlouvy. To se ukázalo při jmenování prezidenta Evropské rady, kdy jím byl ustanoven ten nejméně nápadný, bez chuti, bez zápachu, nudný politik bez originálního myšlení van Rompuy. Všichni Sarkozyové si uvědomili, co si Lisabonskou smlouvou způsobili. Způsobili si noční můru a útok na vlastní ego. Druhou kocovinou je euro. A nizozemské volby jsou pro ně třetí kocovinou.

Váš bývalý kolega europoslanec za euroskeptickou Stranu nezávislosti Spojeného království Nigel Farage o van Rompuyovi řekl, že i mokrý hadr má větší charisma než on...

...Je to tak (smích).

Proč si myslíte, že zatímco v eurovolbách byl UKIP druhý a předběhl i labouristy, tak ve volbách do Dolní sněmovny neuspěl?

Volič si předem kategorizuje lidi pro domácí politiku a politiku do Evropského parlamentu. Jsou to velmi obtížně přenositelné kategorie. Oni to hráli hodně na zahraničních dělnících z východní Evropy a to je podle mě vyčpělá nota. Je tu polský číšník a obsluhuje mě velmi dobře. A je to lepší, než kdyby to byl muslimský Pákistánec. Koho z voličů zajímá Evropský parlament?

Mimochodem Nigelovy projevy v europarlamentu, to byla škola. Seděl jsem tam vedle něho. Dostat do dvou povolených minut všechno, co chci sdělit, říct dva vtipy a ještě pozurážet elegantně kolem sebe dalších sedm europotentátů s takovou noblesou, to je mimořádné. To je mistrovské. Nigelův čas ještě přijde. On je věku, kdy zraje jako to víno, které rád pije.

Související:
Volič Železný se vrátil k ODS. Na Johna-politika si nepamatuje

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Lukáš Petřík

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Co to je? Knihu koupili, ale prodávat ji nechtějí? Miloš Zeman zakročil

15:15 Co to je? Knihu koupili, ale prodávat ji nechtějí? Miloš Zeman zakročil

Kniha Spiknutí, která byla v minulém týdnu v pražském Arcibiskupském paláci slavnostně uvedena na tr…