Zeman by mohl letos navštíví Kolumbii, Mexiko a Ázerbájdžán

07.04.2015 17:28

Prezident Miloš Zeman by mohl letos navštívit Kolumbii a Mexiko. V plánu má také cestu do Ázerbájdžánu. ČTK to sdělil ředitel zahraničního odboru Pražského hradu Hynek Kmoníček.

Zeman by mohl letos navštíví Kolumbii, Mexiko a Ázerbájdžán
Foto: Zuzana Koulová
Popisek: Prezident Zeman na setkání s občany Mimoně

Do Ázerbájdžánu, který je druhým největším exportérem ropy do České republiky, se Zeman chystá v polovině září, potvrdil ČTK hradní mluvčí Jiří Ovčáček. Ázerbájdžánský zpravodajský server Trend loni s odvoláním na ázerbájdžánského velvyslance v Praze Farida Šafijeva uvedl, že si česká vláda zvolila Ázerbájdžán za potenciálně prioritní trh pro uplatnění českých firem a snaží se o rozšíření vzájemné spolupráce. 
   
O rozvíjení vztahů s Ázerbájdžánem, jehož autoritářský režim bývá kritizován za porušování lidských práv, hovořil se Zemanem při čtvrteční návštěvě Hradu i ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek (ČSSD). "Mluvili jsme o tom, že by bylo vhodné, aby naše země měla strategické partnerství s Ázerbájdžánem," řekl Mládek ČTK. "V podstatě každý třetí litr pohonné hmoty, kterou berete na pumpě, pochází z Ázerbájdžánu, takže pro nás je to poměrně významný dodavatel," dodal ministr. 
   
Zeman se letos chystá také na návštěvu dalších zemí. "V jednání je návštěva Kolumbie a Mexika v listopadu. Ještě uvidíme, jak jednání dopadne," uvedl Kmoníček. 
   
Český prezident dále plánuje 24. dubna návštěvu Vatikánu a 9. května pojede do Moskvy na výročí konce druhé světové války. Zeman je za tuto cestu v poslední době kritizován. Odpůrcům se nelíbí jeho možná účast na přehlídce ruské armády. 
   
Zúčastnit by se také měl prezidentského zasedání visegrádské čtyřky v Budapešti, summitu východního partnerství v Rize a Valného shromáždění v New Yorku. 
   
Naopak v Česku by se měl v nejbližší době setkat s monackým knížetem Albertem II. Ten v Česku bude od středy do pátku. Se Zemanem se sejde ve čtvrtek, kdy také navštíví katedrálu sv. Víta. 
   
Na Pražský hrad přijede také vietnamský prezident Truong Tan Sang. Kdy se uskuteční odložená návštěva uzbeckého prezidenta Islama Karimova, který opět nedávno podle předpokladů vyhrál volby, není zatím podle Kmoníčka známo. 
 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: ste, čtk

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

30 000 Kč pokuta za zákaz Ukrajincům. Mezitím další rvačka. „Policie ČR nepřijela.“

8:46 30 000 Kč pokuta za zákaz Ukrajincům. Mezitím další rvačka. „Policie ČR nepřijela.“

Ukrajincům vstup zakázán, demolují nám diskotéku. Tak se nedávno vyjádřil IMC Music Club ve východoč…