Zeman na Hradě hostil hejtmany, hovořilo se o nasazení vojáků na hranice. A toto dostal prezident k narozeninám…

01.10.2015 19:47

Prezident Miloš Zeman ve čtvrtek na Hradě hostil hejtmany krajů. Tentokrát se pravidelné čtvrtletní setkání uskutečnilo ve slavnostnějším duchu. Uplynulo totiž patnáct let od vzniků krajských samospráv, které zavedla právě Zemanova vláda. Hejtmani v čele s šéfem Asociace krajů ČR Michalem Haškem novinářům prozradili, o čem s hlavou státou jednali a co prezidentovi darovali k narozeninám.

Zeman na Hradě hostil hejtmany, hovořilo se o nasazení vojáků na hranice. A toto dostal prezident k narozeninám…
Foto: Radim Panenka
Popisek: Hejtmani na brífinku po setkání s prezidentem Milošem Zemanem

„Hejtmani České republiky včetně primátorky hlavního města Prahy, která je také hejtmankou, se sešli celkem po čtvrté v mandátu prezidenta Miloše Zemana s hlavou státu. Třikrát to bylo na Pražském hradě, jedou ve Žďáru nad Sázavou, kde jsme sázeli alej k připomínce tragického úmrtí tamního studenta střední školy. Velmi si vážíme zájmu hlavy státu o kraje a konkrétní problematiku jednotlivých krajů a občanů v krajích. Prezident Miloš Zeman minulý týden v Moravskoslezském kraji zahájil už svoji třetí sadu krajských návštěv,“ připomněl na úvod brífinku na třetím hradním nádvoří Michal Hašek, jihomoravský hejtman a předseda Asociace krajů ČR.

Zmínil také, že hejtmani popřáli prezidentu Zemanovi k 71. narozeninám, které oslavil 28. září. „Dar hejtmanů byl symbolický, byla to zahradní lampa. První ze čtrnácti, které hejtmani panu prezidentovi věnují k Masarykovu potoku, který byl obnoven v lánském zámku,“ řekl Hašek.

„S prezidentem republiky jsme probrali aktuální ekonomickou situaci země a přípravu veřejných rozpočtů. Znovu jsme zopakovali, že kraje trvají na tom, aby od první ledna 2016 bylo krajům vráceno rozpočtové určení daní, které platilo do roku 2012. Požádali jsme pana prezidenta o intervenci, aby zákon, který už leží ve sněmovně, skutečně od nového roku platil,“ uvedl dále jihomoravský hejtman.

Foto: Hana Brožková - KPR

Šéfové krajů také s Milošem Zemanem mluvil o stavu silnic, kterých mají kraje na starosti zhruba 50 tisíc kilometrů, přestože dle Haškových slov nemají k jejich údržbě přidělen ani halíř. Naopak stát vybírá silniční daň a spotřební daň z pohonných hmot. Toto je podle jeho slov systémově vyřešit.

„Zvedli jsme s kolegou Jiřím Zimolou také téma migrace. Včera jsme se zúčastnili cvičení Armády ČR a Policie ČR na státní hranici a prezidenta republiky jako vrchního velitele ozbrojených sil jsme informovali o našich dojmech z tohoto cvičení. Věřím a pevně doufám, že vláda udělá všechno proto, aby zůstalo pouze u cvičení a nemuselo dojít k nasazení do ostré akce. Ale pokud k tomu v příštích týdnech nebo měsících muselo dojít, na druhou stranu chci vyjádřit velké uznání vojákům a policistům, kteří jsou připraveni bránit bezpečnost České republik a bezpečnost občanů jednotlivých krajů,“ zhodnotil Michal Hašek.

Nemluvilo se ovšem pouze o domácích otázkách. „V oblasti zahraniční politiky jsme prezidentu Miloši Zemanovi poděkovali za jeho velké angažmá například ve vztazích s Čínskou lidovou republikou. Téměř všechny české kraje už mají svá partnerství v ČLR, Číňané ve velkém naše kraje navštěvují a jednají o potenciálních investicích. Považujeme to za významné téma. A předchozí návštěvy prezidenta, premiéra nebo ministrů nám obrovsky pomáhají, protože po jejich návštěvách v řadě zemí jsou široce otevřené dveře a je naším úkolem navázat na politiku státu a vlády a vytvořit prostředí pro výměnu studentů, vědců a pro navazování konkrétního byznysu,“ podotkl Hašek po setkání hejtmanů s prezidentem.

Jak už bylo zmíněno, tentokrát se jednání hejtmanů a prezidenta neslo ve slavnostním duchu a mělo obsáhlejší program, než bývá zvykem. Důvodem bylo patnáctileté výročí od založení krajských samospráv. Na Hrad tak byli pozváni nejen současní šéfové krajů, ale i všichni bývalí hejtmani. Úplně všichni ale nepřišli. Třeba David Rath na Hradě nebyl.

Zajímavé také bylo, že setkání hejtmanů s prezidentem se poprvé účastnila i pražská primátorka Adriana Krnáčová. Před tím, za dob primátora Tomáše Hudečka z TOP 09 se nic takového nekonalo, jak řekl sám prezident, kvůli vzájemným sporům v zahraniční politice. Ovšem ani primátorka Krnáčová nezůstala na Hradě po celý program. Dokonce se neúčastnila ani tiskové konference všech hejtmanů a odjela z Pražského hradu ještě dříve, než setkání s prezidentem skončilo.

„Paní primátorka se omluvila a to nikoliv proto, že by tu s námi nechtěla stát, má prostě pracovní povinnosti. Tomu rozumíme, má je každý z nás. Další program bude pokračovat s různým počtem hejtmanů,“ vysvětlil předseda Asociace krajů ČR Michal Hašek.

Po tiskové konferenci se hejtmani přesunuli do Rudolfovy galerie uvnitř Pražského hradu, kam byli pozváni i bývalí hejtmani. Všichni, jak bývalí, tak současní šéfové krajů obdrželo pamětní plaketu Asociace krajů ČR. K večernímu programu hejtmanů na Hradě se už opět připojil i prezident Miloš Zeman, který mezi tím ještě stihl přijmout zástupce Rady seniorů.

Foto: Radim Panenka

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radim Panenka

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

14:01 Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

Nejsou banány a jejich cena roste. V plzeňském supermarketu došla leckterým Čechům slova, případně v…