Zeman se podepsal pod petici proti amnestii. Kníže zatím ne

18.01.2013 18:42

Nestranná platforma Jednej.cz oslovila oba kandidáty na prezidenta s dotazem, jak se staví k amnestii Václava Klause. Miloš Zeman vzápětí poslal podepsané prohlášení, že petici podporuje. Na odpověď Karla Schwarzenberga se zatím čeká.

Zeman se podepsal pod petici proti amnestii. Kníže zatím ne
Foto: Hans Štembera
Popisek: V divadle Hybernia se konala debata dvou finalistů prezidentské volby. Moderoval Václav Moravec

Pod peticí Nesouhlasíme s Klausovou amnestií je momentálně podepsáno více než 127 tisíc lidí, stejnojmenné události na Facebooku se účastní téměř 400 tisíc. Mezi podepsanými jsou například i neúspěšní kandidáti na prezidenta Jiří Dienstbier, Jan Fischer a Táňa Fischerová, dále poslankyně za VV Kateřina Klasnová nebo režisér Zdeněk Troška. Nyní mezi nimi přibyl i Miloš Zeman.

Platforma Jednej.cz totiž oslovila oba zbývající kandidáty na hlavu státu. „Jako nestranná platforma jsme oslovili oba dva kandidáty na post prezidenta České republiky s žádostí o stanovisko k činu stávajícího prezidenta Václava Klause, a sice o stanovisko k amnestii, kterou vyhlásil ve svém novoročním projevu. Hlavně na názor na petici Nesouhlasíme s Klausovou amnestií,“ vysvětlují na webu.

Podle svých slov jim během krátké doby přišlo vyjádření Miloše Zemana. Jde o list s hlavičkou Kanceláře Miloše Zemana a nad kandidátovým podpisem stojí: „Souhlasím a podporuji petici ‚NESOUHLASÍME S KLAUSOVOU AMNESTIÍ!‘ na rozdíl od Karla Schwarzenberga.“

Platforma ale na jeho vyjádření vyčkává. „Nyní čekáme na vyjádření i z druhého kandidátského stanu, tedy od pana Karla Schwarzenberga. Pokud nějaké stanovisko od pana Schwarzenberga dostaneme, okamžitě jej budeme publikovat. Každý si pak bude moci udělat vlastní názor a přiklonit své sympatie, jak uzná za vhodné,“ uvádí.

Schwarzenberg zatím ve čtvrtek na hlasování Sněmovny uvedl, že je z amnestie zděšen. "Chápu pobouření občanů. Taková amnestie je neštěstí," prohlásil.

Přitom 13. ledna v televizní diskusi řekl: "Jsem příznivec amnestie, protože u nás stále odsuzujeme za věci, za které se v zahraničí dává například pokuta nebo domácí vězení," uvedl Schwarzenberg. "Máme přeplněné věznice a věznice je vysoká škola zločinu, nikoli nápravné zařízení." Amnestii uvítal i ve vyjádření pro iDnes.cz hned 1. ledna, v den vyhlášení amnestie. Není tak jasné, jak se zachová nyní.

Signatářům petice proti amnestii vadí osvobození více než 6000 pravomocně odsouzených zločinců a považují to za výsměch. „Výsměch poctivé a nelehké práci českých policistů, státních žalobců a soudců, stejně jako zmaření miliard korun utracených na dopadení, usvědčení a odsouzení dotyčných osob, náhle zproštěných výkonu zaslouženého trestu. Nepovažujeme tento krok za správnou cestu, jak oslavit 20 let naší státnosti,“ píše se pod peticí.

Kandidátům na nového prezidenta chtějí dát najevo svůj nesouhlas, „aby si příští ‚pachatel dobra‘ v pozici prezidenta naší země dobře rozmyslel, zda bude následovat příkladu Václava Klause“.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

reklama

autor: pan

Odchod do důchodu

Paní Schillerová, přijde mi to, nebo nějak často měníte své názory? Teď tvrdíte, že je pro vás navýšení věku odchodu do důchodu nepřijatelné, ale podle jiných, s tím souhlasili a zrovna vy jste to jako ministryně sama navrhovala - https://tn.nova.cz/zpravodajstvi/clanek/396856-schillerova-chce-zvysi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kádrovací banka? Maso nejezte, velí KB. A další, další pokyny

13:15 Kádrovací banka? Maso nejezte, velí KB. A další, další pokyny

Zkratka KB je v Česku už léta spojená s Komerční bankou. Ale vzhledem k tomu, jaké „inspirace“ má Ko…