Zeman šikovně utřel umělce a osobnosti za jejich petici

13.03.2013 6:56

Nově zvolený prezident republiky Miloš Zeman sice při své inauguraci zahrnul novináře mezi „ostrovy negativní deviace“, ale deníku Právo přesto poskytl obsáhlý rozhovor. V něm popsal své první zkušenosti na Hradě, plány svých nejbližších kroků, ale rovněž se vyjádřil k nejnovějšímu útoku na svou osobu.

Zeman šikovně utřel umělce a osobnosti za jejich petici
Foto: Hans Štembera
Popisek: Prezident Miloš Zeman při inauguračním projevu

Anketa

Zlobíte se na Zemana kvůli tomu, co řekl v inauguračním projevu o novinářích?

5%
95%
hlasovalo: 11670 lidí

„Je to něco podobného, jako když jsem poprvé vstoupil do Lidového domu, nebo do Strakovy akademie. Ale díky těmto dvěma zkušenostem si nepřipadám jako naprostý amatér,“ popisuje své zkušenosti z prvních dní na Hradě. Do vybraného bydliště - Lumbeho vily - se ještě nenastěhoval a zmínil, že organizaci této akce nechá na své ženě.

Pak ujistil, že pokračují přípravy na první avizovanou akci jeho prezidentury - vyvěšení vlajky EU s předsedou Evropské komise Barossem. Termín pro tuto slavnost by se prý měl najít v řádu týdnů.

Členství jeho kancléře Vratislava Mynáře ve SPOZ podle Zemana není na překážku, pokud se vzdá funkce předsedy a bude pouhým řadovým členem bez funkcí. „V žádném případě ale neplatí, že úřad kancléře může být používán k propagaci jakékoliv politické strany. Protože to už je soukromá věc těchto lidí, kterou mohou provozovat pouze ve svém volném čase,“ upozorňuje prezident.  

On sám se o víkendu chystá do Ostravy na sjezd své bývalé strany ČSSD, kde má vystoupit s projevem. Nechce v něm nijak zasahovat do vnitrostranických záležitostí, ale připouští, že může zmínit například svůj názor, že by ve straně měli hrát významnou roli úspěšní komunální a regionální politici. „To je můj názor, který se týká jakékoliv politické strany, tedy samozřejmě i ČSSD,“ myslí si, ale svůj názor prý nikomu nevnucuje.

Jako prezident by rovněž chtěl poslouchat názory expertů, a to jak na pravidelných setkáních, tak při mimořádných poradách k některým konkrétním otázkám. „K některým problémům budu chtít slyšet názory expertů právě proto, že se nepokládám za všeználka,“ poznamenává.

Velkým tématem, o jehož prosazení hodlá usilovat, jsou majetková přiznání. Vláda je v prezidentem prosazované podobě odmítla, zato opoziční ČSSD se tváří poměrně vstřícně. „Domnívám se, že jsem se sociální demokracií zcela zajedno, že skutečná majetková přiznání mohou být účinným nástrojem boje proti korupci,“ poznamenává Zeman. Liší se však názorem na rozsah sankce. Zeman by takový majetek rovnou zabavoval, návrh ČSSD na prohibitivní daň ve výši 76 procent považuje za „totéž, jako když zloděj ukradne auto, vy ho chytíte, ale řeknete mu, že si může nechat 24 procent, tedy například volant, přístrojovou desku a první dvě sedačky,“ konstatuje prezident.

V úterý se objevila další protizemanovská petice několika osobností, tentokrát protestujících proti jeho kritice novinářů z inauguračního projevu, kterou označili za útok na svobodu slova. Zeman k tomu poznamenal: "Za prvé jsem tu petici ještě nedostal, za druhé nevím, o jaké osobnosti se jedná. A za třetí, pokud ony zaútočily na můj inaugurační projev, tak se domnívám, že útočí na svobodu mého slova,“ uzavřel prezident Zeman.  

Dotyčná petice ZDE


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To Rakušan nechtěl: Ve věci migrace úder z nečekané strany

13:22 To Rakušan nechtěl: Ve věci migrace úder z nečekané strany

Ministr vnitra Vít Rakušan neříká české veřejnosti pravdu o migračním paktu. Tvrdí to už i koaliční …