Zeman šil v rádiu do Dienstbiera. Ten z toho rozlil vodu

04.01.2013 18:50

V Českém rozhlase se pod taktovkou moderátora Martina Veselovského odehrála debata čtyř prezidentských kandidátů. Střetli se oba spolufavorité volby- Jan Fischer a Miloš Zeman, a rovněž se zúčastnil Jiří Dienstbier, Zemanův největší konkurent v boji o levicového voliče. Kvartet doplnil Vladimír Franz, který na sebe upozornil zejména hudební metaforou, kterou moderátor nepochopil.

Zeman šil v rádiu do Dienstbiera. Ten z toho rozlil vodu
Foto: Hans Štembera
Popisek: V divadle Rock opera Praha se předtáčel duel prezidentských kandidátů Jana Fischera a Miloše Zemana

Po úvodním úlevném souznění, že prezidentské volby nebyly rozhodnutím Ústavního soudu odloženy, se kandidáti rozjeli k velmi ostrým prohlášením. Jiskřilo to zejména mezi oběma levicovými kandidáty.

Prvním tématem se stala  prezidentská amnestie, zejména pak bod, kterým byly zastaveny dlouho běžící kauzy.  „Dlouhé řízení samozřejmě neprospívá, ale ještě mnohem méně prospívá, když zločinci zůstanou nepotrestáni,“ uvedl Jiří Dienstbier, načež zaútočil na prezidenta: „Václav Klaus vždycky bagatelizoval korupci. Pro mě je představitelem mafiánského kapitalismu. Takže mě toto „zhasnutí na závěr“ vlastně ani nepřekvapuje,“ uvedl, načež začal rozčíleně ujišťovat, že příští volba bude i o tom, aby se toto nedělo.

Miloš Zeman se k amnestii vyjádřil velmi kategoricky: „Nevidím na tom dobrého absolutně nic. Je to feudální přežitek a mně je úplně jedno, jestli v Ústavě je nebo není, protože já ji dávat nebudu,“ slíbil.

K tématu korupce uvedl: „Moje vláda podala stovky žalob na tuneláře, ale u soudů to všechno spadlo.“  V otázce amnestie mu přitakal i Vladimír Franz: „Dovedu pochopit amnestii, když se mění epochy. Ale samozřejmě je to podivný institut,“ řekl.

Prof. JUDr. Vladimír Franz

  • BPP
  • Kandidát na prezidenta ČR v roce 2013
  • mimo zastupitelskou funkci

Téma daňového balíčku přimělo k jednoznačnému vyjádření Jana Fischera, který odhodlaně ujistil, že něco takového by jako prezident nikdy nepodepsal. Když dostal slovo Miloš Zeman, využil jej k rozsáhlejšímu expozé o daňové politice. „Pane redaktore, to je šíleně laická otázka,“ rýpl si úvodem. „Pokud neřešíme, jaké daně zvyšovat, tak jenom plácáme do vody. Vždycky jsem byl pro progresivní zdanění. A je třeba říci, že DPH je nejvýživnější daní, takže bych ji zvýšil. Ale jen základní sazbu, protože v ní jsou takové ty věci jako kaviár nebo BMW,“ popisoval čestný předseda SPOZ. „A jako kuřák bych se s krvácejícím srdcem nebránil zvýšení spotřební daně na tabák, kdybych věděl, že celý její výnos jde do zdravotnictví,“ dodal.

Následně se opřel do svého konkurenta v boji o levicového voliče Jiřího Dienstbiera. „ČSSD přišla s nápadem na sankční daň ve výši 76 procent pro majetek s neprokázaným původem- ale to je nesmysl, pane Dienstbiere,“ zaútočil. „V Německu a v Rakousku existuje možnost zabavení takového majetku, vy těm zločincům dvacet čtyři procent necháte,“ tepal. Místopředseda ČSSD následně nejistě ujišťoval, že zabavení majetku chce ČSSD umožnit také.

Nejhorší jsou eurohujeři

Další přestřelka mezi oběma levicovými kandidáty se odehrála v otázce evropské integrace. „Jsem eurofederalista, a hlásil jsem se k tomu, i když se mi všichni smáli,“ zahájil svůj výklad Miloš Zeman. „Ale myslím si, že nejvíce evropské myšlence škodí eurohujeři, kteří nejsou schopni zkritizovat žádný z nesmyslů, které plodí bruselská administrativa,“ pokračoval. To rozčílilo Jiřího Dienstbiera: „Tady se nadává na byrokracii, ale na celou EU máte 33 tisíc úředníků, kdežto v naší malé zemi půl milionu,“ poznamenal. „A pokud z Bruselu přicházejí nesmysly, tak je to proto, že pro ně náš ministr v Evropské radě zvedl ruku,“ dodal.

Jiří Dienstbier s postupující debatou a přibývajícími šťouchanci od Miloše Zemana začal vystupovat stále emocionálněji. Jeho show vyvrcholila tím, že (jak přetlumočil moderátor Veselovský) rozlil ve studiu vodu po celém stole, takže moderátor vyjádřil naději, že se pořad podaří dovysílat bez zkratu na elektřině.

Naopak shoda mezi oběma levicovými kandidáty se objevila v otázce státu Kosovo. „Stát, jehož premiér páchal válečné zločiny, který je financován z narkomafií a vyhnal ze svého území národnostní menšinu, je pro mě velkým problémem,“ ujistil Miloš Zeman. Jiří Dienstbier uvedl: „V tomto případě souhlasím s Milošem Zemanem, dokonce si myslím, že tento stát právně vůbec neexistuje,“ vyjádřil svůj právní názor.

Závěrem debatovali kandidáti o tom, co by udělali s Pražským hradem. Avantgardní Vladimír Franz překotně sliboval, že chápe genia loci a z Hradčan by neudělal žádnou galerii moderního umění. Jiří Dienstbier poznamenal, že dnes už se obyčejní lidé kvůli drahému vstupnému na Hrad kolikrát ani nedostanou, a zavedl by vstup zdarma pro děti, důchodce a studenty. Miloš Zeman poznamenal, že kandidát, který řeší Pražský hrad, si plete důležité věci s nedůležitými a Jan Fischer ujistil, že i když se vyhraňuje proti Václavu Klausovi, tak by zachoval tradici jazzových koncertů na Hradě.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

14:01 Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

Nejsou banány a jejich cena roste. V plzeňském supermarketu došla leckterým Čechům slova, případně v…