Zeman vystoupil před studenty. A přišel provokativní dotaz...

05.03.2014 16:13

REPORTÁŽ Prezident Miloš Zeman ve středu po poledni zavítal do Slovanského gymnázia v Olomouci v rámci své třídenní návštěvy Olomouckého kraje. Se studenty hovořil o Evropské unii, euru, situaci na Ukrajině či Benešových dekretech. Také je varoval před líbivými hesly politických stran. A čelil i provokativním otázkám, které se týkaly jeho obrazu v médiích, veřejného vystupování a rozdělené společnosti po prezidentské volbě.

Zeman vystoupil před studenty. A přišel provokativní dotaz...
Foto: Petr Kupka
Popisek: Miloš Zeman diskutoval se studenty Slovanského gymnázia v Olomouci

Anketa

Co si myslíte o prezidentu Zemanovi? (Hlasování od 16.5.2014)

hlasovalo: 14907 lidí

Asi pět set studentů usazených na polštářích v tělocvičně gymnázia nejprve poslouchalo úvodní slova svého ředitele Radima Slouky a hejtmana Olomouckého kraje Jiřího Rozbořila (ČSSD), kteří promluvili o historii a významu školy. Po chvíli se dostal k mikrofonu prezident Miloš Zeman. 

Varování před hesly

„Místo toho, abych tu obhajoval nějaký politický směr nebo názor, vám chci připomenout několik prázdných hesel, o jejichž smysluplnosti bychom měli společně pochybovat. Jedním z takových hesel, asi nejčastěji užívaných, je heslo změny. Dokonce i britští labouristé měli jedno heslo: It´s time to change‘. Jak krásně to zní. Chtěl bych vám připomenout větu s esejů Michela de Montaigne, který napsal, že je iluzí domnívat se, že po každém zlu přijde automaticky dobro. Může přijít jiné zlo. Změna může být jak k lepšímu, tak k horšímu. A pokud neřeknete, jaká ta změna je, neřekli jste nic, a jen matete veřejnost,“ řekl Zeman a posléze v podobném duchu kritizoval i slogany o zajištění prosperity. 

Své úvodní vystoupení pak zakončil prosbou, aby studenti pochybovali nejen o pravdivosti těchto hesel, ale i o všem ostatním, včetně jeho inteligence. Zároveň vyzval studenty, aby se nenechávali strhnout davem.

Fotogalerie z návštěvy prezidenta v Olomouckém kraji

Užívání si ve funkci

Poté přišla na řadu diskuse. V ní byla řeč nejprve o hanácké kultuře. Další dotaz se týkal toho, jak si prezident užívá prezidentskou funkci. „Užívat si něco není úplně přesný výraz pro to, co dělám. Když jste prezidentem, tak máte k dispozici Hrad, který má 2 300 oken, k tomu úměrný počet místností, krásný nábytek, krásné obrazy. Máte k dispozici zámek v Lánech s nádherným parkem a velkou oborou s třemi tisíci hektarů. Takže kdyby byl prezident lovec, tak může celé funkční období strávit v oboře. A mnozí politici by tam toho prezidenta zatraceně rádi viděli: Jen si to užívej, milý prezidente, my zatím budeme vládnout, my zatím budeme rozhodovat a ty si choď v ohradě, prohlížej si obrazy, sedej si do vzácných barokních křesel, případně si dej nějaké dobré jídlo na lánském zámku.‘ Neřekl bych, že toto je můj způsob užívání. Já si užívám každé setkání se zajímavými lidmi. Proto se občas vyhýbám novinářům, některým politikům a o to více jezdím do škol, na náměstí, na setkání se členy zastupitelstev a snažím se vstřebat jejich podněty tak, abych je mohl přenášet do parlamentu, do vlády, do ministerstev a kamkoliv jinam,“ odpověděl první přímo zvolený prezident.

EU, Ukrajina, euro

V rámci diskuse se hovořilo také o Evropské unii a situaci na Ukrajině. Prezident připomněl, že Evropa překonala už řadu krizí a nemusí tak podle něj jít jen o nebezpečí, ale i o příležitost odstranit něco, co už nefunguje. „Jestliže z každé z těchto krizí vzešla Evropská unie posílena, tak mě těch dvacet krizí dává jistou optimistickou naději, že vyjde posílena i z krize, ve které se teď momentálně nachází.,“ reagoval Zeman. K Ukrajině pak poznamenal, že vláda se nesestavuje na náměstích, ale na základě výsledků svobodných voleb. „A já jsem přesvědčen o tom, že na Ukrajině by měly co nejdříve proběhnout svobodné volby, nejlépe pod dohledem a silnou kontrolou Organizace pro bezpečnost a spolupráci v Evropě,“ uvedl s tím, že i Česká republika by se měla na této kontrole podílet kvůli riziku falzifikace voleb. Dnešní ukrajinská vláda podle něj není plnohodnotná právě proto, že nevznikla z voleb, ale pouze z výkřiků na náměstích.

Po chvíli prezident upozornil na svůj jasný postoj k euru. To je podle něj silná měna, protože nemůže být vystavena útokům spekulantů. „Na euru by si každý spekulant vylámal zuby. Je dobré mít ekonomiku se silnou mezinárodní měnou. Proč se Francouzi vzdali franku? Proč Němci, tolik pyšní na svou měnu, se vzdali marky? Protože přešli do zóny, která jim zajišťuje ekonomickou stabilitu a kolísání kurzu minimalizuje,“ řekl Zeman. Intervenci ČNB proto považuje podle svých slov za nerozumnou.

Benešovy dekrety nemohou být rozhodnutím vlády ohroženy

Následoval dotaz ohledně rozhodnutí vlády nepožadovat po Evropské unii výjimku z Lisabonské smlouvy, která se týká Benešových dekretů. „Vláda se takto rozhodla na základě právnických analýz, které tvrdí a opírají se o rozhodnutí Evropského soudního dvora, že žádné právo nemůže být retroaktivní. A protože Benešovy dekrety byly přijímány od roku 1940 do roku 1946, jsou pevnou součástí českého práva a nemohou se na ně vztahovat jakákoliv rozhodnutí, která by byla učiněna před vstupem České republiky do Evropské unie. Ratifikační proces dosud neproběhl. Evropský parlament ho v zásadě už zamítl a je zajímavé, že Senát jako jedna z komor českého parlamentu se vyslovila proti této výjimce. Já sám mám vůči této výjimce naprosto neutrální postoj. Nemůže nám uškodit, protože je to deklarace, ale nemůže nám také nijak prospět, protože to, co požaduje, už dávno máme. Benešovy dekrety nemohou být tímto rozhodnutím české vlády ohroženy,“ vysvětlil Zeman.

Mediální obraz a rozdělená společnost

Na závěr přišla otázka od studenta Adama Langera. „Jak vnímáte svůj mediální obraz, váš obraz v zahraničí a co říkáte na tvrzení, že jste spíš prezident, který českou společnost  názorově rozděluje, než aby ji sjednocoval?“ tázal se student, načež osazenstvo tělocvičny zatleskalo.

„Chtěl bych citovat americkou definici novináře. Novinář je člověk, který pečlivě oddělí zrno od plev a poté otiskne plevy. Podotýkám, je to americká, nikoliv česká definice. Mediální obraz každého politika, to se zdaleka netýká jen mě, je tak trochu jako petřínská zrcadla. Ta někdy roztahují, někdy prodlužují do výšky, ale v každém případě něco deformují. A já se tomu vlastně ani nedivím. Karel Havlíček Borovský to vyjádřil: Dnes tě mají za svatého a zítra jsi sviňák. ‘ Takže výkyvy nálad a popularity jsou u nás naprosto běžné. Nezapomeňte, že miláčkem médií byli lidé jako Stanislav Gross, Pavel Bém. Nyní je to do jisté míry Tomio Okamura. To je právě ta pochybovačnost, která mě k tomu vede,“ sdělil přítomným.

A pokračoval: „No a teď to rozdělení společnosti. Když volíte prezidenta parlamentem, tak je celkem logické, že ho volí 281 poslanců a senátorů. Většinou ta volba dopadne těsně. Vzpomeňte si, že ty poslední byly o jeden nebo o dva hlasy. Ale na druhé straně se nikdo příliš nebouří, protože nikdo nebyl vztažen do procesu rozhodování. Zatímco při přímé volbě prezidenta se logicky vytvoří dva tábory, z nichž každý se skládá z několika milionů voličů. Nu a je celkem logické, že fanoušci toho, kdo prohrál, smutní. Fanoušci toho, kdo vyhrál, někdy až neadekvátně a provokativně veselí, čímž rozzuří fanoušky druhé strany. Takže ten příkop, který opravdu rozděluje společnost, tady je.“

Jak společnost sjednotit?

A jak tu společnost sjednotit? „Na prezidentskou volbu se tak po roce či dvou zapomene. Ale sjednocovat máte právě proto, že už žádnou další volbu před sebou nemáte, konkrétními činy, které děláte. Ať už je to třeba vyvěšení evropské vlajky na Pražském hradě. Tím ale zákonitě naštvete odpůrce Evropské unie. Ať už je to cesta do Afghánistánu za našimi vojáky, ale tím naštvete odpůrce našich zahraničních misí. Každý akt, který prezident, a nejen prezident provádí, svým způsobem rozděluje společnost. Ale to hluboké rozdělení, které tu existovalo těsně po prezidentské volbě a které nepochybně souviselo i s mediální kampaní, už postupně mizí. Při prvních cestách do krajů se mi stávalo, že se tam objevovali lidé s transparenty velebícími mého protikandidáta, ale nic proti tomu, to je demokracie. A jak čas plyne, tak pozoruji, že transparentů postupně ubývá a že se lidé zaměřují na daleko důležitější problémy, než je jedna bývalá politická bitva,“ prohlásil Zeman.

A doplnil: „Japonští vojáci bloudili v indonéských džunglích ještě několik let po válce a domnívali se, že válka neskončila. Chtěl bych vzkázat těm, kdo podporovali jakéhokoliv mého protikandidáta, že si jich vážím naprosto stejně, jako těch, kdo podporovali mě. Pouze bych si přál, aby nebojovali minulé bitvy."

  • Další reportáže ParlamentníchListů.cz ČTĚTE ZDE
     

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Petr Kupka

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

Sexuální násilí

Jak se v praxi bude dokazovat, jestli byl k souloži udělen souhlas či nikoliv? Nemám nic proti tomu, že jste změnili zákon, ale k čemu to v praxi bude? Co když jedna si budou strany v tom, zda byl udělen souhlas či nikoliv protiřečit?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To Rakušan nechtěl: Ve věci migrace úder z nečekané strany

13:22 To Rakušan nechtěl: Ve věci migrace úder z nečekané strany

Ministr vnitra Vít Rakušan neříká české veřejnosti pravdu o migračním paktu. Tvrdí to už i koaliční …