Zemanovský senátor jízlivě seknul Němcovou a propojil kauzy Nagyová a Rath

29.07.2013 4:44

ROZHOVOR Senátor Vladimír Dryml (SPOZ), někdejší náměstek ministra zdravotnictví, v rozhovoru pro ParlamentníListy.cz mimo jiné říká, kdo další dostal trafiky, co pokazil Karel Schwarzenberg po celém světě a co na nás udivuje Jihoafrickou republiku. "Bývalé knihovnici" Miroslavě Němcové doporučuje, aby byla zticha a "pokud si půjde koupit rohlíky, tak ať bere s sebou peníze".

Zemanovský senátor jízlivě seknul Němcovou a propojil kauzy Nagyová a Rath
Foto: Hans Štembera
Popisek: Senátor Vladimír dryml

Senátor Dryml také pragmaticky mluví o chatrných hrátkách těch, kteří si uzurpují otěže na sestavení nové vlády. Nastiňuje, proč nechce mluvit o neschopném Fischerovi, ale pro změnu prozrazuje, o čem by mohl mluvit v srpnu u soudu David Rath. Státnímu zástupci Ištvanovi nakonec tento zemanovský nemocniční ředitel z Královéhradeckého kraje radí, které přečiny dalších politiků by neměl nechat vyznít do ztracena.

Již několik týdnů posloucháme, zejména od představitelů TOP 09, slova, že Miloš Zeman zavádí prezidentský systém putinovského typu a že překračuje Ústavu. Jak se vám tohle jako senátorovi Strany práv občanů - zemanovců poslouchá?

Tak za prvé: vláda se zhroutila sama a zůstalo tady určité vakuum. Teď je potřeba tuto neobvyklou situaci řešit. A jsou tu i některá nezvyklá řešení, ale v žádném případě se tady nepřekračuje Ústava. Miloš Zeman tuto situaci nevyvolal – vyvolala ji neschopnost dosavadní vlády. Ta se v podstatě rozpustila sama. Proto mi připadá směšné, že by chtěla znovu vládnout, pouze se změnou jedné figury. Přitom Paní Němcová ani neuměla panu prezidentovi připravit text prezidentského slibu tak, jak to ukládá Ústava.

Když už jste zmínil předsedkyni Miroslavu Němcovou, tak ona, a potažmo vůbec celá ODS, tvrdí, že když mají většinu ve sněmovně, tak mají nárok na sestavení vlády. Podle vás to není částečně pravda?

Už nám předvedli jednou, co dokážou. Navíc ODS, ani TOP 09, nevyhrály volby. Vyhrála je ČSSD. Přesto bývalý prezident Klaus pověřil ne vítěze voleb k vytvoření vláy, což už tehdy bylo velmi nestandardní. Na místě paní Němcové, bývalé knihovnice, bych raději byl zticha a pokud si půjde koupit rohlíky, tak ať bere s sebou peníze. A jinak: tady pořád někdo chce tvořit vládu, ale nikdo tady neříká, že má většinu.

Pokud si dobře pamatuji, tak ještě dvě hodiny před vyhlášením Rusnoka premiérem, žádná stojedničková většina nebyla. Je tedy otázkou, proč to vytáhla paní Němcová tak krátkou dobu před tím, kdy už prezident nemohl jednat jinak. Za druhé: kde paní Němcová bere onu jistotu, že má skutečně těch 101 poslanců? Víme, že ODS ani TOP 09 nemají většinu bez té podivné strany LIDEM s Karolínou Peake, která je tak nevyzpytatelná, že se zítra může rozhodnout jinak. A jak může prezident věřit lidem jako je Kalousek nebo Polčák, který ani neumí spravovat věci organizace vybírající poplatky za autorská práva? Nevzbuzují důvěru. A pozor – prezident řekl, že bude uvažovat, až dostane těch 101 podpisů…

Když se vrátím k zemanovcům, tak zlí jazykové tvrdí, že se stávajícím kádrem jsou volební šance té strany nemyslitelné. V jakém stavu je SPOZ dnes podle vás?

Je pravdou, že staré vedení zemanovců vlastně odešlo do exekutivy. Jak pan Mynář, tak Augustin. Samozřejmě to stranu určitým způsobem oslabilo, ale máme nového předsedu a je mnoho lidí, kteří k zemanovcům vstupují! O tom se přitom mnoho nemluví. U nás v Královéhradeckém kraji se členská základna zdvojnásobila. Neobávám se toho, že při volbách by došlo k nějakým problémům. Každé volby jsou nevyzpytatelné, rozhoduje volič, a je pravda, že zemanovci spoléhají na podporu čestného předsedy Miloše Zemana. Ostatně je to i v našem názvu. Lidé by nás měli hodnotit podle činů. Ne podle výroků našich politických odpůrců.

Někteří sociálně demokratičtí politici jako Špidla, Dienstbier, ale i Bohuslav Sobotka kritizují Zemana a útočí na něj. Nezdá se vám, že přitom teď většina voličů ČSSD Zemana chce? Co si o tom jako bývalý sociální demokrat myslíte?

Právě proto, že jsem byl dlouholetým členem ČSSD (k zemanovcům přešel v roce 2012 - pozn. red.) a všechny tři vámi uváděné pány znám, mohu říci, že je škoda, že sociální demokracie neudělala už dávno pořádek sama mezi sebou. Vladimír Špidla byl neúspěšný premiér a dostal trafiku. Teď tady vidíme trafiky poslanců ODS (aktuální kauza tří bývalých poslanců ODS Petra Tluchoře, Marka Šnajdra a Ivana Fuksy - pozn. red.), tak trafika evropského komisaře … Uvědomte si, že ten člověk pořádně neuměl žádný cizí jazyk, takže to bylo úplně jasné.

Co se týče Jiřího Dientsbiera mladšího a Bohuslava Sobotky, to jsou mladí sociální demokraté, kteří se nyní dostali v ČSSD k moci a podle toho to tam vypadá. Ostatně o ustrašeném Sobotkovi, dříve výběrčím poplatků za psy, který hned nastoupil politickou kariéru, svědčí to, že za ním toho moc není. Pan Dientsbier má jediné štěstí, že měl takového otce, který i když nebyl sociální demokrat, tak napotřetí kandidoval za ČSSD a dostal se do Senátu. Já jsem si ho velmi vážil, protože to byl opravdu dobrý předseda výboru pro zahraniční věci, obranu a bezpečnost Senátu. Jeho syn takových výkonů bohužel nedosahuje.

Myslíte si, že by ve volbách měli kandidovat lidé z Rusnokovy vlády? Pecina, Kohout…

Je pravdou, a nezastírejme si to, že jsou to všichni sympatizanti zemanovců. Je otázkou, jak dlouho bude působit tato vláda. Já se divím, že tady paní Němcová s panem Kalouskem a Schwarzenbergem napadají Miloše Zemana, když jim řekl jasné východisko – a to jsou předčasné volby. Aby voliči řekli, koho chtějí a koho ne. Pokud se pamatuji, tak pánové z TOP 09 říkali, že je chtějí a najednou o tom nikdo nechce slyšet.

Pokud zůstanu u osoby Karla Schwarzenberga, bývalého ministra zahraničních věcí, vy jste v Senátu mimo jiné členem zahraničního výboru. Jak jste hodnotil zahraniční politiku pana Schwarzenberga a co doporučujete jeho nástupci Janu Kohoutovi, aby dělal? Nový ministr zahraničních věcí se chystá obnovit ambasády tam, kde je Karel Schwarzenberg zavíral, chce upřednostňovat ekonomickou diplomacii před tím, čemu pan Schwarzenberg říkal ochrana lidských práv...

My jsme jako zahraniční výbor odsuzovali kroky exministra Schwarzenberga, a to jsme mu i jasně řekli. Dokonce i náš zesnulý předseda Dientsbier, a stejně tak bývalý ministr zahraničí, odsuzoval rušení ambasád. Pokud senátoři jedou na zahraniční cesty, tak je většinou spojují nejen s propagací České republiky, ale také s ekonomickou otázkou. Dělají to tak všechny státy. Jenom Česká republika byla exotem mezi zeměmi Evropy. Takže jsem rád, že ministr Kohout, s kterým jsem několikrát mluvil, a i pan prezident, pochopili, že je důležité, abychom pro české občany a české pracující zajistili pracovní místa. A to se dá jedině tím, že se budou prohlubovat zahraniční vztahy s okolními zeměmi, ale i se státy celého světa, protože dneska už se nemůžeme orientovat jen na Evropu.

A na jaké další státy zejména?

Hlavně na státy v Africe, na Blízkém východě, rovněž v Jižní Americe. Nedávno jsme byli v Iráku a domnívám se, že díky kontaktům, které jsme se snažili navázat a které byly předešlých dvacet let přetrhány, protože tam nikdo z českého Parlamentu nebyl, se podařilo udělat kus práce. Když jsem byl v Peru, tak jsme přivezli některé zakázky a dokonce jsme dovezli i tank, který patří do historie České republiky (předtím se nikomu nepodařilo přesvědčit peruánskou vládu, aby nám jej věnovala). V tom navazování styků a propagaci nám velmi pan Schwarzenberg uškodil. I tam, kde šlo o zakázky více než třímiliardové a bylo velmi obtížné zklidnit situaci po nešťastných výrocích. A tak bych mohl pokračovat.

Vy máte za sebou ale i stáže v Jihoafrické republice… Jak nás tam vidí?

V Jihoafrické republice se lidé divili, proč Česká republika a Jihoafrická republika patří mezi pět nejvíce se rozvíjejících a proč tedy není oficiálně podporována ekonomická spolupráce. A byly to i další věci.

Ještě bych se vás chtěla zeptat na Davida Ratha. Vy jste se jej zastával a ti, kteří křičeli, ať Davida Ratha zavřou až zčerná, teď najednou mluví o policejním státě, o české prokurátorské republice a podobně. Co právě vy, někdejší náměstek na Ministerstvu zdravotnictví vedeném tehdy Davidem Rathem, si myslíte o Ištvanově vyšetřování a eufemistických výrocích pravice o policejní šikaně?

Já se na to dívám ze dvou hledisek. První je zásah proti Vojenské zpravodajské službě. V tomto případě se jednoznačně nemělo postupovat tímto způsobem, protože došlo ke znevěrohodnění a poškození dobrého jména České republiky. V těchto případech se má postupovat velmi diskrétně. Navíc spojování této kauzy se 150 miliony korun a desítky kilogramů zlata... To nesvědčí o profesionalitě. Pak je tady druhá věc. Je asi 23 sporných bodů v postupu orgánů činných v trestním řízení, ať už policie nebo státního zastupitelství, v těchto případech. To není o tom, že bych stranil jedné či druhé straně, ale o tom, že došlo k určitým náznakům, že nebylo vše v pořádku. I pan Ištvan to v jednom případě naznačil. Jsou to věci ryze odborné a je chybou, že se jasně neřekne, jak to je.

Jak vnímáte rozhodnutí Nejvyššího soudu ohledně imunity poslanců?

Může se mi nelíbit, ale to je asi tak vše, co s tím můžu dělat. V rozhodnutí Nejvyššího soudu je jednoznačně napsáno, že se střetly moc zákonodárná s mocí výkonnou. Musí se dojít k tomu, aby se dodržoval zákon, ať už je to 'padni komu padni'. Za druhé, aby nedocházelo k těmto věcem. O morálních záležitostech kolem oněch pověstných trafik. Ty nejsou jen v ODS, ale i v ČSSD. Já dobře vím, jak se dělaly dohody, když jsem byl jako vicehejtman v Královéhradeckém kraji. Mně osobně se to nelíbilo, ale to bylo rovněž asi tak jediné, co jsem proti tomu mohl dělat. Proto jsem také postupně 'byl odejit'.

Tyto dohody jsou bohužel součástí pokleslé politické kultury v České republice. Něco jiného však je, zda to je nebo již není kriminální činnost. A to po mně nechtějte, abych hodnotil. Vím, že lidé volají po krvi. Někteří by rádi, aby politici v celé republice byli zavření. Chodím mezi lidi a slyším je. Na druhé straně si uvědomte, že je velmi úzká hranice mezi totalitou a ještě demokratickým státem. Ale právě demokratický stát je o tom, že se tady mají dodržovat zákony. Pokud se to někomu nelíbí, tak má udělat vše proto, aby je změnil. Ale nemůže si je vykládat jenom podle sebe.

Jak tedy v kontextu těchto nových případů vnímáte okolnosti kolem Davida Ratha?

Útok na Vojenské zpravodajství je velmi zajímavý i z toho pohledu, že jsem navštívil Davida Ratha. V tomto případě se rovněž mluvilo o tom, jak se možná zneužívaly tajné služby. Ale už ne ze strany ODS, ale možná ČSSD! Možná, že David Rath o tom bude mluvit 8. srpna u soudu… Mimochodem víte, proč on je tak dlouho ve vazbě? Protože prý hodně cestoval (smích). Takže potencionálně – protože všichni v podstatě cestujeme – patříme do vazby. Každý turista…

Před chvíli jste použil výraz „pokleslá politická kultura“ a naznačil jste, že hranice mezi tím, co už je zločin, je úzká. Jsou nějaké přečiny politiků, na které by se pan Ištvan měl ještě podle vás také podívat?

Zcela určitě by se měl podívat na ty ekonomické. Jak se financují politické strany. Všechny! Podle mě právě tam je kámen úrazu. Pak se podívejte, jak Česká republika zachází s evropskými penězi. Jsou to problémy "Severozápadu", "Severovýchodu". Já jsem opakovaně žádal nejvyššího státního zástupce, aby zasáhl v Královéhradeckém kraji. Nestalo se to a vidíte: po třech letech dostane Královéhradecký kraj 387 milionů korun pokuty. A to je jenom na povrchu.

Když ministr financí Kalousek – a můžeme si o něm myslet, co chceme – mluvil o tom, že někteří hejtmani ani poledne nedrží, jak kradou, tak je to závažná záležitost. A já se ptám, jestli se tyto kauzy také šetří? Některé se vyšetřují už čtyři roky, nebo se odkládají. Je asi něco shnilého ve státě dánském. Je toho hodně. Podívejte se, jak se hospodaří ve zdravotnictví. To jsou věci, na které by se měly také orgány činné v trestním řízení zaměřit. Ale asi nemají kapacitu. Když jdu za vyšetřovatelem, on mi říká: Já jsem tady samotný, nebo jsme tady dva. Tak to je asi také něco špatně.

Co by se podle vás mělo stát, aby se život pro lidi v této zemi obrátil k lepšímu?

Situace v České republice je vyvolaná především tím, že lidé jsou pod obrovským ekonomickým tlakem. Ztrácejí práci. Je tu velké množství lidí, kteří by skutečně rádi pracovali. Jje to demotivující.

A pan Fischer nám k tomu předminulý týden sdělil, že nezaměstnanost ještě stoupne…

Na pana Fischera mám názor ještě z doby, kdy byl na statistickém úřadě. Jeho podivná statistická data dokonce vyvolala rozepři mezi mnou a jím, takže po mně nechtějte ho hodnotit..

Dobře, tak prosím dokončete svou myšlenku, co by se mělo udělat pro zlepšení situace českých lidí? Ať už to udělá Jan Fischer nebo kdokoliv jiný...

Za prvé by se měla vytvářet pracovní místa. Za druhé by se měly stabilizovat a zastropovat ceny energií. Není možné, že některé energie jsou u nás dražší než v Německu. Přitom příjmy našich lidí jsou třetinové.

Co systém sociálních dávek?

Ten není v pořádku. Vidíme to i z toho, co koluje po internetu: Jak se tím 'živí' některé především romské rodiny. Není možné, aby někdo, kdo musí do práce celý týden a druhý nemusí pracovat a dostává dvakrát třikrát větší příjem na sociálních dávkác,  než ten první mající mzdu. V Německu se lidem, kteří se nepodílí na veřejných pracech, dávky krátí nebo se musí přeškolovat na něco jiného. V celé Evropě jsou problémy s nezaměstnaností, ale nejsou tam tak velké rozdíly jako u nás.

Dále je to ale i o tom, jak se stát chová k nejslabším, k tělesně postiženým. Vidím to jako lékař, jak musejí ponižujícím způsobem chodit na kontroly k lékaři, který ani nemá odpovídající vzdělání. Člověku chybí končetina a leckdy jim odmítají uznat invaliditu, nebo jim dávají nižší stupeň. Vše je v resortu Ministerstva práce a sociálních věcí. Tam je potřeba udělat pořádek. Hodně velký, protože tohle ministerstvo rozděluje nejvíce peněz z našich daní z rozpočtu. Situace ve státě je opravdu vyhrocená. Vemte si jen církevní restituce. Lidé jsou opravdu naštvaní, nemají peníze a tady stát rozdává…

MUDr. Vladimír Dryml

  • BPP
  • Prezident svazu Senioři České republiky

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Lucie Bartoš

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

migranti

Dobrý den, prohlášení Nerudové o migrantech jsem taky nepobral. Ale můj dotaz zní, zda se ví, kolik je v ČR aktuálně migrantů? A co si myslíte o migrantech z Ukrajiny? Máme je přijímat?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To Rakušan nechtěl: Ve věci migrace úder z nečekané strany

13:22 To Rakušan nechtěl: Ve věci migrace úder z nečekané strany

Ministr vnitra Vít Rakušan neříká české veřejnosti pravdu o migračním paktu. Tvrdí to už i koaliční …