Zemanův čas teprve přijde, míní politolog

14.06.2013 7:57

Prezident Miloš Zeman ve funkci řeší první vážnou politickou krizi. Již dnes bude jednat s premiérem Petrem Nečase, jeho stínovým protějškem Bohuslavem Sobotkou a dalšími osobami. Politolog Stanislav Balík ale v komentáři pro páteční MF Dnes upozorňuje, že Zemanův čas ještě nenastal. Teď je na tahu vláda a poslanecká sněmovna.

Zemanův čas teprve přijde, míní politolog
Foto: Hans Štembera
Popisek: Prezident Miloš Zeman hovoří ve Sněmovně

V zájmu politiků působících ve sněmovně je, aby se krize vyřešila na půdě dolní parlamentní komory. Buď tak, že premiér oznámí podání demise, nebo tak, že bude sněmovna hlasovat o nedůvěře vládě či o svém rozpuštění. Tyto tři cesty mohou vést k pádu vlády.

„Pak teprve přijde prezidentova chvíle, kdy se stane skutečným králem politické šachovnice. ... Na něm bude, povede-li politickou scénu k debatě o vzniku překlenovací vlády či k překlenovacím volbám. Volby mohou poměrně snadno proběhnout v září či říjnu, stejně tak ale až na jaře příštího roku,“ píše Balík. Připomíná, že Václav Klaus se držel při řešení politických krizí v mezích ústavy, i když několikrát kráčel po její hraně.

Zeman bude mít několik možností. Odborník však také varuje, že v České republice máme parlamentní demokracii a nejslabším možným řešením by podle Balíkova názoru bylo, kdyby prezident jmenoval svou vládu exministrů z doby, kdy býval sám premiérem. To by parlament a parlamentní demokracii notně oslabilo.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

Sexuální násilí

Jak se v praxi bude dokazovat, jestli byl k souloži udělen souhlas či nikoliv? Nemám nic proti tomu, že jste změnili zákon, ale k čemu to v praxi bude? Co když jedna si budou strany v tom, zda byl udělen souhlas či nikoliv protiřečit?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ukrajina? Putin schválně brzdí. Francouzský generál mrazí

8:31 Ukrajina? Putin schválně brzdí. Francouzský generál mrazí

„Myslím, že Ukrajina postupně směřuje ke katastrofě,“ uvedl vysloužilý francouzský generál Dominique…