Zemanův muž píše o Nečasově zdechlině

29.05.2013 12:23

Vláda spustila televizní reklamní kampaň, která má nalákat co nejvíce lidí do II. pilíře penzijní reformy. Šéf volební kampaně Miloše Zemana a současný místopředseda SPOZ Vladimír Kruliš označil tuto kampaň jen za „navoněnou zdechlinu“ a do ParlamentníchListů.cz popsal rizika i nevýhody II. pilíře.

Zemanův muž píše o Nečasově zdechlině
Foto: Hans Štembera
Popisek: Důchodci v parku

Podle Kruliše se však vláda v kampani na II. pilíř reformy „v líbivém půlminutovém televizním spotu vyhýbá podstatné části pravdy, mlčí o rizicích a ukazuje jen potenciální pozitiva druhého pilíře“. Podle místopředsedy SPOZ se tak dopouští zavádějící reklamy, která klame lidi a vytváří falešnou iluzi, že si ve stáří člověk bude užívat bezstarostnou penzi. "Odkládejte si na důchod třeba 500 korun měsíčně a stát vám přidá 750 korun, prostě jedenapůlkrát tolik,“ vyzývá prý v reklamě Jan Antonín Duchoslav v roli řidiče auta, který natankuje za pětistovku a brzy mu dojde benzín. Penzijní připojištění mu ale v reklamě přispěchá palivo doplnit. „Jak je to však ve skutečnosti? Rozhodně ne tak jednoduché a už vůbec ne tak růžové," píše do arény ParlamentnichListů.cz Kruliš.

Celé hodnocení ZDE

Jaká bude výše penze s využitím II. pilíře

Reklama podle něj už  neříká, že vstup do druhého pilíře povede ke snížení základního důchodu z prvního pilíře. „Například u současného pětatřicátníka s hrubou měsíční mzdou 20 tisíc korun by měsíční důchod podle nyní platných pravidel klesl při využití druhého pilíře ze 7017 korun na 6294 korun."

"Vtip je ale v tom, že celková penze při využití druhého pilíře bude zřejmě vyšší než ta, kterou by člověk dostal pouze při spoléhání na státní systém.“ To je ale podle Kruliše logické, protože do druhého pilíře si - vedle tří procent hrubé mzdy vyvedených ze státního systému - musí navíc přidat i dvě procenta ze svého navíc! „Tím pádem si spoří na důchod více a tedy by jej měl mít vyšší. Žádný zázrak se nekoná,“ vysvětluje Kruliš.

Rizika jsou velká

Místopředseda SPOZ upozorňuje na zásadní riziko: „Penzijní fondy totiž vůbec nemusejí zhodnotit vyvedená tři procenta natolik, že výnos překoná částku, o kterou účastník druhého pilíře přijde ve státním systému. Konečný zisk je pak závislý na zhodnocení, které budou nové penzijní fondy vykazovat. Čím vyšší bude, tím výhodnější bude druhý pilíř. Pokud fond padne, člověk zapláče,“ vysvětluje Kruliš.

Podle něj je na každém, zda se uváže na dlouhou dobu do druhého pilíře, z něhož nemůže vystoupit a ČSSD hrozí jeho zrušením, nebo raději využije úplně jiných forem zajištění na stáří.

Podle Kruliše se může jednat třeba o třetí pilíř (penzijní připojištění se státní podporou), stavební spoření, nebo třeba nákup nemovitosti. „Při zvážení zkušeností z finanční krize a pádů různých vytunelovaných bank a kampeliček v Česku jsou to podle mě všechno lepší možnosti než vstup do riskantního II. pilíře,“ uzavírá místopředseda SPOZ Vladimír Kruliš.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: dkr

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

14:01 Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

Nejsou banány a jejich cena roste. V plzeňském supermarketu došla leckterým Čechům slova, případně v…