Zemřel Havel, řekl Moravec. Nečas zesmutněl a jelo se dál

18.12.2011 13:12

Premiér Petr Nečas (ODS) byl dnes hostem Otázek Václava Moravce České televize. Hned v úvodu vyjádřil lítost nad úmrtím prezidenta Havla. Později se poměrně ostře vymezil proti půjčce devadesáti miliard korun, o které nás žádá Brusel. Řeč přišla také na finanční ústavu či boj s korupcí.

Zemřel Havel, řekl Moravec. Nečas zesmutněl a jelo se dál
Foto: Hans Štembera
Popisek: Petr Nečas

Otázky Václava Moravce České televize poznamenala hned z kraje velmi smutná zpráva. Zemřel první polistopadový prezident Václav Havel. Premiér ocenil roli, kterou Václav Havel sehrál i navzdory tomu, že v mnoha věcech s Havlem nesouhlasil.

„Je známo, že jsem s ním v mnohém nesouhlasil, ale musím říci, že jsem si ho vždy velmi vážil. Za velmi důležitou považuji prozápadní orientaci, kterou bývalý prezident Havel nastolil,“ uvedl Nečas.

Debata pokračovala, navzdory Havlovu úmrtí

Navzdory této smutné události Otázky Václava Moravce nebyly přerušeny a po oznámení zprávy moderátor Václav Moravec kladl premiérovi otázky týkající se aktuálních politických problémů. Za zmínku stojí, že sám Václav Moravec v minulosti vystupoval jako sympatizant Václava Havla. Pravidelné Moravcovy Otázky z důvodu exprezidentova skonu skončily předčasně, od 12:55 začala ČT24 vysílat speciál věnující se Havlově odchodu.

Vše k tématu skon Václava Havla

Ještě předtím však premiér Nečas odpověděl třeba na otázku, která z letošních vládních krizí byla nejhorší. V nadsázce prohlásil, že co vládu nezabije, to ji posílí. S vážnější tváří však dodal, že nejhorší krizí byla situace z letošního jara, která byla uzavřena až dodatkem koaliční smlouvy. Přes všechny koaliční spory ale vláda jede dál a Nečas tvrdí, že by se jí mělo podařit prosadit např. i tzv. finanční ústavu, po jejímž zavedení dnes volá EU a v zásadě i ČSSD.

ODS měla paragrafové znění finanční ústavy připraveno již v létě loňského roku, ale respektuji, že je napřed třeba dosáhnout nejen shody v koalici, ale také shody s opozicí, která se přiklání k zavedení dluhové brzdy, kterou požaduje EU. Dluhová brzda přitom v podstatě není nic jiného než finanční ústava,“ prohlásil Nečas.

Nevidím důvod, proč by měl stát studentům proplácet delší studium

Rozpočet pro rok 2012 je velmi napjatý a velmi pravděpodobně bude zákon o rozpočtu na příští rok novelizován. Z hlediska úspor se premiér přiklání např. k tomu, aby se vysokoškolským studentům zkrátila doba bezplatného studia. Dosud platí, že student se bezplatně vzdělává šest semestrů na bakalářském studiu a osm semestrů na studiu magisterském. Po uplynutí této doba má však student právo studovat ještě rok navíc zdarma. Nečas tvrdí, že by rád zpoplatnil jakékoli zbytečné protahování studia nad standardní dobu. Dodal ovšem, že toto rozhodnutí není jen na něm.

Bankovní analytici jsou ve střetu zájmů

V otázce půjčky devadesáti miliard z rezerv ČNB Mezinárodnímu měnovému fondu Nečas zopakoval, že je třeba vše pečlivě zvážit, protože jde o velmi závažné rozhodnutí. Premiér v této souvislosti uvedl, že bankovní experti, kteří mnohdy poskytnutí půjčky doporučují, se ocitají ve střetu zájmů. Tato půjčka by totiž mohla směřovat i na záchranu bank. „Já osobně si myslím, že je tu určitý střet zájmů,“ zdůraznil Nečas.

Předseda vlády dodal, že stabilita eurozóny je v bytostném zájmu Česka, přesto půjčku Bruselu odmítl, pokud nebudou změněny podmínky půjčky. Musím připomenout, že naše sousední přátelské Polsko poskytuje půjčku šest miliard eur a pokud vezmeme v potaz velikost země podle počtu obyvatel, pak by Česko mělo zaplatit více než dvakrát tolik.

Téma Korupce

Na přetřes přišla také otázka boje s korupcí, kterým se Nečasova vláda zaštiťuje. Já chci zdůraznit, že jsme přijali už polovinu plánovaných opatření,“ uvedl Nečas. V této souvislosti dodal, že boj proti korupci je v poslední době politicky zneužíván. Podle premiéra neexistuje žádná zázračná pilulka, kterou spolkneme a korupce zmizí. Korupci neodstraníme jinak, než krůček po krůčku.

V závěru první hodiny pořadu prohlásil, že podle jeho názoru bude přímá volba prezidenta schválena. Věřím, že ČSSD nepotopí tento návrh zákona, ani nebude přijetí zákona zdržovat.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

9:25 Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

Akce zakázána. Doslova. Plzeňsko je, zdá se, „průkopníkem“ praxe, kterou najdeme možná v padesátých …