Zimola (ČSSD): Zdravotnictví je v krizi

01.05.2013 9:11

České zdravotnictví je v těžké krizi. Příkladem může být osm jihočeských nemocnic, které kvůli škrtům Ministerstva zdravotnictví zaštítěné novou úhradovou vyhláškou přichází v rozsahu stejného objemu a kvality medicínské péče mezi rokem 2012 a 2013 o zhruba 310 miliónů korun. Čelíme tak největšímu omezování rozsahu a dostupnosti lékařské péče od roku 1989.

Zimola (ČSSD): Zdravotnictví je v krizi
Foto: archiv kraje
Popisek: Hejtman Jihočeského kraje Jiří Zimola

Ne všichni to ale zjevně chápou. Například senátor za ODS Tomáš Jirsa, který se nedávno nechal slyšet, že ČSSD vyhrála krajské volby pod heslem „zabráníme rušení jihočeských nemocnic“, přestože podle něj a zástupců VZP nic takového nehrozilo. Hrozilo. ČSSD a její voliči tomu ale dokázali zabránit.

Ministr zdravotnictví Leoš Heger a Nečasova ODS spolu s TOP 09 se nicméně přes odpor valné většiny veřejnosti evidentně nechce svých záměrů vzdát. Nezavřeme-li vaše nemocnice, zničíme je úhradovou vyhláškou.

Výsledkem těchto kroků je, že nemocnice musí šetřit. Šetřit na lidech, kteří si celý život poctivě platili zdravotní pojištění. Naše ústavní právo na kvalitní a všeobecně dostupnou lékařskou péči už dávno vzalo za své.

Jen nemocnice v Českých Budějovicích, centrum vysoce specializované lékařské péče v regionu, jejíž součástí je například kardiocentrum, traumacentrum, onkologické centrum, gynekologicko-porodnické centrum a všechna s tím související oddělení, musí uspořit přibližně 190 miliónů korun. Jak to asi udělají?

Pokud budou chtít nemocnice přežít, budou muset drasticky šetřit. Na provozu, investicích do přístrojů, na běžném zdravotnickém materiálu, na platech lékařů, sester a dalšího personálu. Budou muset omezovat akutní i specializovanou péči. Kvůli nedostatku peněz jsou hůře placeni nebo odcházejí vysoce kvalifikovaní lidé, kteří celý život věnovali péči o pacienty. Uvědomuje si někdo, jaké hodnoty tím ztrácíme? Obětí je ale v každém případě pacient.

Už nyní se řada lidí nedočká totální náhrady kloubu proto, že pojišťovny stanoví finanční limity, a tak musí čekat. Co bude s diabetiky, jejichž léčba je nákladná?

Jak dlouho bude nutné čekat na vyšetření typu CT či magnetické rezonance? Kdo bude předepisovat léky pro pacienty po transplantacích? Takových příkladů by se našla celá řada. „Drahé“ pacienty si už nyní nemocnice přehazují jako horký brambor.

Dříve se jihočeské nemocnice pyšnily novinkami v přístrojovém vybavení a kvalitě léčby, nyní se bojí tyto informace zveřejňovat, protože nadměrný počet pacientů by zdravotní pojišťovny, zejména VZP, odmítly uhradit. Co se to děje? Tohle přece není normální.

Pane senátore a starosto Hluboké nad Vltavou Jirso, ujišťuji vás, že jako vedení kraje a sociální demokraté boj proti likvidaci a následné privatizaci nemocnic nevzdáme. My nejdeme cestou spálené země. A věřím, že zabráníme i tomu, aby tu po vás zbyla potopa.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: cssd.cz

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

14:01 Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

Nejsou banány a jejich cena roste. V plzeňském supermarketu došla leckterým Čechům slova, případně v…