Zkušený Erik Best: Možná se blíží konec Kalouska u moci

28.05.2013 6:25

Bouře na pražské radnici žádnou předzvěstí vlády TOP 09 s ČSSD není, říká americký novinář a pozorovatel Erik Best. Na povolební spolupráci v příštím roce se podle něho chystá naopak ODS, a to údajně za pomoci prezidenta Zemana, exprezidenta Klausa a místopředsedů Kuby (ODS) a Haška (ČSSD). Miroslav Kalousek navíc podle Besta ztrácí své pozice.

Zkušený Erik Best: Možná se blíží konec Kalouska u moci
Foto: Petr Merta
Popisek: Erik Best, americký novinář

Spory mezi ODS a TOP 09 se stále v mnoha ohledech zostřují. TOP 09 v Praze shodila primátora Svobodu, ODS se v rámci své nové kampaně vymezuje i proti TOP 09, zaznívají silné výroky mezi premiérem Nečasem a ministrem Kalouskem a poslanci ODS vidí sbližování topky se sociální demokracií jako hotovou věc. Co to všechno může znamenat?

Vznikne nová opoziční smlouva, budou v ní i nové strany

„Jde samozřejmě o soutěž na pravici. TOP 09 má pocit, že je v lepší pozici a chce si ji udržet. Další věcí ale je, že TOP 09 podle mě chápe, že ODS počítá s tím, že po volbách vznikne určitá opoziční smlouva s ČSSD. Ale nejen s ní, bude to velmi široké. Může se toho účastnit SPOZ či pan Babiš, pokud se jeho strana dostane do sněmovny,“ řekl ParlamentnímListům.cz Erik Best.

V každém případě podle Besta TOP 09 chápe, že se ODS chystá po příštích volbách spolupracovat s ČSSD a dalšími menšími stranami a sama TOP 09 bude z kola venku. „Kvůli tomu je situace na pražské radnici velmi dobrou zprávou pro Nečase, i když to tak na první pohled nevypadá. Může díky tomu mluvit o spolupráci sociální demokracie s TOP 09 a odvést pozornost od toho, co se děje na celostátní úrovni,“ je přesvědčen Best.

Dění v Praze odvádí pozornost, pro Nečase je to prý dar z nebes

Přestože se poslední dobou stále více mluví o tom, že situace v Praze může být jakousi předzvěstí celostátního vývoje po volbách v příštím roce, Erik Best tomu nevěří. „Protože když bude TOP 09 s ČSSD spolupracovat na pražské úrovni, odvádí to pozornost od toho plánu, který jsem zmiňoval. Krátkodobě to teď sice pro premiéra Nečase vypadá špatně, ale já to naopak vidím tak, že je to pro Nečase dar z nebe,“ míní americký novinář.

Nepůsobí ale v současné situaci ODS vůči politickým schopnostem Miroslava Kalouska bezbranně? „Je to možné, ale podle mě tu jde o směřování státu. Zeman, Klaus a pak na nižší úrovni Kuba a Hašek mají podobný pohled na věci. Třeba se podívejme na otázku Temelínu. TOP 09 je proti, ale ODS je pro, a pokud bude součástí kšeftu i ČSSD, bude také pro,“ říká pro server ParlamentníListy.cz Best.

TÉMA: Pád primátora Svobody

Proč je TOP 09 proti dostavbě Temelína?

Novinář uvedl i své vysvětlení, proč nedávno proti dostavbě Temelína vystoupil ministr financí Kalousek. „Když není TOP 09 součástí toho kšeftu, není spokojena a brojí proti tomu. Vypadá to tak, že je ODS ve věci Temelína s ČSSD už domluvená a TOP 09 je mimo hru,“ prozradil svůj pohled pozorovatel Best.

Podle jeho slov má TOP 09 šance získat podíl na moci pouze v případě, že se budoucím premiérem stane současný šéf sociální demokracie Bohuslav Sobotka. „Jak jsme slyšeli kancléře Mynáře, jsou stále víc a víc přesvědčeni, že Sobotka není člověkem na svém místě. Pokud by TOP 09 nyní shodila vládu a Sobotka se nestal premiérem, přijde topka o rok u moci a nakonec nebude mít nic,“ uvažuje Erik Best o již častokrát spekulované možnosti, že TOP 09 shodí vládu.

Kalousek dělá riskantní kroky…

Novinář Best je navíc přesvědčen, že zvolení Miloše Zemana prezidentem snížilo pravděpodobnost, že by se předčasné volby konaly, i když ani před tím reálné šance na pád vlády a nové volby nebyly moc velké.

Okolnosti současného vývoje podle Besta vedou k tomu, že Miroslav Kalousek postupně ztrácí svoji velkou moc, kterou ještě nedávno disponoval. „Jemu jde o to, aby za každou cenu zůstal u moci. Nechce být v opozici, a proto dělá riskantní věci a ten tah na pražské radnici riskantní je. Kalousek musel udělat něco, aby měl šanci své pozice aspoň udržet, protože v Praze neměla TOP 09 žádnou silnou figuru. Ale jak jsem říkal na začátku, možná to nakonec pomůže víc Nečasovi než TOP 09. Miroslav Kalousek ztrácí pozice a kvůli tomu podniká riskantní kroky,“ dodává v rozhovoru pro ParlamentníListy.cz Erik Best.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radim Panenka

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

14:01 Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

Nejsou banány a jejich cena roste. V plzeňském supermarketu došla leckterým Čechům slova, případně v…