Zlín: Kolik procent cest je ve městech kratších než pět kilometrů?

04.07.2012 16:12

Každodenní pohled do ulic českých měst dokazuje, že čím dál více lidí vnímá kolo jako levný, zdravý a rychlý dopravní prostředek. Na národní úrovni mezitím vzniká dokument, který podstatně ovlivní politiku cyklodopravy na několik let dopředu. Ten ale nebude možné realizovat bez participace měst a krajů a proto začala série krajských seminářů, jejíž cílem je představit základní myšlenky nové Cyklostrategie. Jeden z prvních se uskutečnil ve Zlíně, v pátek 29. června pod názvem "Nové trendy v cyklistické dopravě a cykloturistice."

Zlín: Kolik procent cest je ve městech kratších než pět kilometrů?
Foto: zlin.eu
Popisek: Letecký pohled na centrum města Zlín

Nejrůznější studie opakovaně prokázaly, že 50 % cest ve městech je kratší než pět kilometrů. Na tuto vzdálenost je kolo obvykle rychlejší než automobil, jízda na něm je navíc zdravá a příjemná. Pro větší rozšíření jízdního kola je však třeba připravit cyklistům ve městech vhodné podmínky. "Podpora cyklodopravy nemůže být vnímána jako stavění nové infrastruktury pro pár nadšenců, které baví jezdit na kole. Je to jeden z nástrojů, jak řešit celkovou dopravní situaci v dnes již přeplněných městech," říká Jaroslav Martinek, národní cyklokoordinátor z Centra dopravního výzkumu.

V programu semináře také zazněly příspěvky tří měst, která podepsala Uherskohradišťskou chartu – Zlína, Uherského Hradiště a Otrokovic. Jejím podpisem se města zavázala ke konkrétním opatřením, která souvisejí s podporou cyklodopravy, v první řadě jde o zřízení místa místa yklokoordinátora. Ze Zlínského kraje se k dané myšlence připojila kromě výše uvedených měst také města Napajedla, Kunovice a Valašské Klobouky. "Jako jedni ze signatářů charty jsme se ujali čestné povinnosti pozvat kolegy z regionu. V Zlíně mohou vidět, že cyklistická doprava se dá dělat i ve městě s členitým terénem," řekl za hostitelské město zlínský městský cyklokoordinátor Martin Habuda.

Jaroslav MARTINEK, koordinátor rozvoje cyklistické dopravy ČR a koordinátor projektu Central MeetBike

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Zlin.eu

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Snídáte špatné věci. EU vám zařídí nápravu

8:44 Snídáte špatné věci. EU vám zařídí nápravu

„Co snídáte?“ Právě tuto otázku si položili v uplynulých dnech poslanci Evropského parlamentu (EP) a…