Znalec Ústavního soudu: Teď se církev může předvést. Hlavně ať...

04.06.2013 8:03

Komentátor Lidových novin Tomáš Němeček, považovaný za znalce českého Ústavního soudu, zveřejnil den po definitivním potvrzení církevních restitucí text, ve kterém nazval stav církve po tomto rozhodnutí „vyplutím na otevřené moře“. Nyní podle něj budou muset církve prokázat, jak jsou schopny hospodařit s majetkem a využívat jej k plnění svých úkolů.

Znalec Ústavního soudu: Teď se církev může předvést. Hlavně ať...
Foto: Hans Štembera
Popisek: V Chrámu svatého Víta na Pražském hradě sloužil kardinál Dominik Duka půlnoční bohoslužbu

Podle Němečka byl výsledek hlasování jasný od chvíle, kdy bylo zřejmé, že zpravodajem ústavní žaloby bude soudce Stanislav Balík. Ten již v minulosti vstoupil do dějin českého ústavního soudnictví, když souhlasil s návrhem, že se jednotlivé farnosti mohou začít domáhat blokovaného majetku, a jako zdůvodnění uvedl jediné slovo: „Nepokradeš." Nyní se k němu přiklonilo deset jeho kolegů a proti hlasoval pouze předseda tribunálu Pavel Rychetský, soudci Jan Musil a Vojen Güttler a jeden z nových „Zemanových“ soudců Jaroslav Fenyk.

Nyní podle Němečka nastává mnohem zajímavější část příběhu církevních restitucí - samotná odluka státu od církve. Zde podle něj bude církev nucena prokázat, že svůj majetek dokáže spravovat. Bude nucena například volit mezi pastorační a charitativní činností a jako odpovědný hospodář posoudit, co je účelnější. Proto se prý již nyní z církve ozývají hlasy po větším zapojení laiků z řad manažerů a zkušených organizátorů, kteří nemusí být kněží, ale vyznají se.

Závěrem Němeček cituje hlas ze současné církve, jezuitu Františka Líznu: „Máme žít tak, abychom nevzbuzovali závist a pohoršení.“ Jako odstrašující případ prý jezuitu uvedl faru, kterou viděl v Kanadě. Prázdná fara, ve které momentálně nikdo neslouží, prý byla vybavena tak špičkově, že to i místní pobuřovalo. Něco takového si prý česká církev nesmí dovolit.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

14:01 Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

Nejsou banány a jejich cena roste. V plzeňském supermarketu došla leckterým Čechům slova, případně v…