Zoufalý Láska: Nezbývá moc času. Korupčníci jsou stále drzejší

25.06.2011 8:49

Ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil (ODS) není hlavou prokurátorské chobotnice bránící vyšetřování kauz politiků, jak bývá občas tvrzeno. Spíš mu prý chybí odvaha. Nejen pro zlomovou kauzu Drobil je klíčovým hráčem pražský vrchní státní zastupitel Rampula, tvrdí advokát a spolupracovník Transparency International Václav Láska.

Zoufalý Láska: Nezbývá moc času. Korupčníci jsou stále drzejší

Minulý pátek se podle Václava Lásky zapíše do historie české polistopadové justice červeným písmem. Díky odvaze policistů a jejich prezidenta Petra Lessyho, kteří zpochybnili výrok Městského státního zastupitelství v Praze, prý nastal průlom v praxi, kdy státní zástupci mohli v tichosti zastavovat politicky citlivé kauzy stranou veřejného zájmu.


Pokud se nic nestane, bude prý zle další tři roky

"Prohlášením napřed šéfa ÚOKFK Martince a posléze policejního prezidenta na adresu dozorujícího státního zástupce se tu něco stalo, klíčový okamžik to bezpochyby je. Policisté našli odvahu říci, jak to celé vlastně je a jak to určitě bylo i mnohokrát v minulosti, kdy ta odvaha k tak silnému prohlášení ze strany elitních policistů chyběla. Jestli se něco změní, to nevím, ale pokud se ani na základě tohoto prohlášení nic nestane, pak je to na dlouhou dobu konec veškerým pokusům o obnovení důvěry ke státním zástupcům a justici. Občané proti tomu bojovat nedokážou, další tři roky s tím neudělají vůbec nic," řekl pro ParlamentníListy.cz Láska.

A bohužel podle známého pražského advokáta nejsou jediní. Dalším na seznamu těch, kdo mají v podstatě svázané ruce, je prý i nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman. Podle Lásky nemá jistotu, že se mu verdikt městské státní zástupkyně podaří zvrátit a vyšetřování znovu rozjet. Důvod je jednoduchý- vztahy a působnost NSZ vůči ostatním složkám jsou trochu neurčité, což prý ukázaly i některé předchozí kauzy.

Související:


Co (ne)zmůže Pavel Zeman

"Každý si paragrafy, které je upravují, vysvětluje trochu jinak. Zatímco vám mohu přesně definovat vztah mezi státním zástupcem a policistou a říci, že policista nemá žádnou možnost vzepřít se verdiktu státního zástupce, pak v případě, že NSZ si bude přát obnovení vyšetřování, neumím jasně odpovědět, zda jej bude muset podřízený dozorující státní zástupce poslechnout. Minulost ukázala, že právní výklady jsou různé," varuje Láska nepřímo policejního prezidenta Lessyho, který chce postup Městského státního zastupitelství se Zemanem projednat osobně.

Pokud tedy někdo chce ovládat vyšetřování politicky citlivých kauz, vliv na NSZ k tomu prý vůbec nepotřebuje. Stačí mít pod palcem tu střední, tzv. dohledovou složku. "Tedy když něco řeší Obvodní státní zastupitelství, potřebujete kontrolovat městské. Pokud dozoruje v prvním kole městský státní zástupce, pak je třeba být zadobře s Vrchním státním zastupitelstvím v Praze. Pod tím podivným vlivem určitě nejsou všichni státní zástupci, jen úzká skupina osob. Na to, abyste něco ovlivnili, vám stačí mít dobré vztahy s vrchním státním zástupcem Vlastimilem Rampulou, a to je všechno," radí lidem plánujícím činnost za hranou zákona advokát Láska.

Čtěte také: Veřejnost proti korupci: Žádáme odvolání Vlastimila Rampuly


Situace je čím dál horší

Zeman je podle Lásky člověkem, který by zažitou praxi systémovými kroky změnit mohl. Zda to ale dokáže, spolupracovník Transparency International a dlouholetý bojovník proti korupci neví. "Pana Zemana osobně neznám. Myšlenky, se kterými do úřadu nastoupil, kroky, které učinil, byly dobré. Nakolik ale bude mít osobní sílu vzepřít se oné stopce, co mu byla vystavena, bude závislé na tom, co je povahově za člověka," říká dále ParlamentnímListům.cz protikorupčník.

Začít něco dělat je ale prý na místě. Času totiž mnoho nezbývá. "Ta situace se neustále zhoršuje. Není to otázka viny či neviny jednotlivých vlád, ale toho, že dotyčným lidem projde stále víc nepravostí, jsou čím dál drzejší. Odpovědnost pak logicky nenese pan ministr Pospíšil. To není jeho problém. On na začátku ukázal, že vůli měnit staré pořádky má, ale potom i on dostal stopku od někoho, kdo stojí nad ním. Když tam přijde kdokoliv jiný, dostane stopku také, musel by být odvážnější než Pospíšil a neuposlechnout," soudí Láska.

Ministr spravedlnosti se prý tímto způsobem zachoval už dvakrát. "V roce 2007 měl úplně stejný nástup. Přišel se spoustou dobrých věcí, řešících řadu nešvarů, ale pak záhadně otočil o 180 stupňů. On má prostě vůli měnit, ale málo odvahy, aby to dotáhl do konce," uzavírá bez obalu pro ParlamentníListy.cz pražský advokát a bývalý elitní detektiv.

Václav Láska pracoval v letech 1999 až 2003 v Úřadu finanční kriminality a ochrany státu, kde vedl vyšetřování související s kauzami IPB a Harvardskými fondy.

Čtěte také:


Koláž: hns

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Petr Mašek

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

9:25 Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

Akce zakázána. Doslova. Plzeňsko je, zdá se, „průkopníkem“ praxe, kterou najdeme možná v padesátých …