Zubová míří na kandidátku ČSSD. Lidový dům je na rozpacích.

04.07.2009 13:35

Někteří sociální demokraté se obávají, že šéfka Demokratické strany zelených nebude po volbách dostatečně spolupracovat se stranou, která ji má na své kandidátce vytáhnout do sněmovny.

Zubová míří na kandidátku ČSSD. Lidový dům je na rozpacích.

Páteční informace o nominaci poslankyně Olgy Zubové do první pětky pražské kandidátky ČSSD vyvolala v Lidovém domě přinejmenším rozčarování. "Pro mě osobně to bylo velké překvapení," prohlásil v České televizi místopředseda strany Bohuslav Sobotka, který si novinku přečetl teprve až na internetu.

Sobotka řekl, že sociální demokraté nemají zapotřebí spojovat se s neúspěšnými politickými subjekty. Šance, že Zubová obhájí poslanecké křeslo na kandidátce své Demokratické strany zelených, je totiž velice nízká.

Další kritici se zase obávají o loajalitu poslankyně. Zubová totiž začala úřadovat jako předsedkyně vlastní zelené politické strany až poté, co hlasovala proti koaliční vládě, ve které zasedala její původní mateřská Strana zelených. Na což zase narážel jihomoravský hejtman a dřívější šéf poslaneckého klubu ČSSD Michal Hašek.

Co se Zubovou po volbách?

Podle něj by totiž Zubová měla po volbách s ČSSD každopádně spolupracovat. "To, že přichází Olga Zubová na kandidátku, je osobní odpovědnost pražské organizace, která to navrhla," vzkázal proto pražským sociálním demokratům.

Jeho obavy také mihou ústit ze zkušenosti z posledních voleb, po kterých opustili klub Michal Pohanka a Miloš Melčák, čímž umožnili vznik kabinetu Mirka Topolánka

Naopak šéf ČSSD Jiří Paroubek se Zubové zastal. Podle něj zelená poslankyně posílí ekologickou platformu sociálních demokratů.

K návrhu na kandidaturu Zubové se hlásí šéf pražské ČSSD Petr Hulinský, ale podle informací sobotních Lidových novin, jež se odvolávají na nejmenované významné politiky ČSSD, má být její kandidatura výsledkem dohody manažera ČSSD Jaroslava Tvrdíka a místopředsedy Demokratické strany zelených (DSZ) Jaromíra Soukupa. Ten má blízko k politikům ČSSD.

Zubová už v pátek odmítla spekulace o tom, že by její kandidatura mohla být odměnou za to, že letos v březnu pomohla sociálním demokratům a komunistům svrhnout koaliční vládu premiéra Mirka Topolánka (ODS).

Foto: DSZ

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Redakce

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

14:01 Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

Nejsou banány a jejich cena roste. V plzeňském supermarketu došla leckterým Čechům slova, případně v…